Ακόμη ένα ν/σ που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες, κατά τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, είναι αυτό για τον Πτωχευτικό Κώδικα. Ο ίδιος κοινοποιεί παράλληλα, πως στο υπουργείο μελετούν την προκήρυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων προς ενίσχυση κλάδων όπως ο τουρισμός (π.χ. για τα ξενοδοχεία που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν λόγω της πανδημίας) και σημειώνει πως σε λίγες ημέρες θα πέσουν… πανηγυρικά οι υπογραφές με την CISCO στη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων.
Ποια είναι τα συμπεράσματα που έχετε βγάλει από την επανεκκίνηση κλάδων με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ;
Οσον αφορά στο λιανικό εμπόριο, πάει πάρα πολύ καλά. Ορισμένοι κλάδοι, μάλιστα, πάνε καλύτερα σε σχέση με πριν, όπως των ηλεκτρονικών υπολογιστών και γενικά των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο έχει φτάσει περίπου στο 85-90% του προηγούμενου τζίρου.
Στην εστίαση οι πρώτες ημέρες δεν πήγαν καθόλου καλά, θεωρούμε λόγω του καιρού. Πιστεύουμε ότι όσο φτιάχνει ο καιρός τόσο η κατάσταση θα ομαλοποιείται.
Αναφορικά με τα ξενοδοχεία δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα στην πράξη. Θέλει κάποιες ημέρες, δηλαδή για να αρχίσει να κινείται ο τουρισμός. Σύντομα θα έχουμε εικόνα κι από εκεί.
Εξετάζετε το ενδεχόμενο για νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο, να προκηρύξετε εξειδικευμένες δράσεις ΕΣΠΑ, προκειμένου να στηρίξετε τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς;
Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζονται και ασφαλώς ένα από τα ενδεχόμενα είναι κι αυτό το οποίο λέτε. Ιδιαίτερα στον χώρο των ξενοδοχείων έχουμε σκεφτεί ειδικά προγράμματα ανακαίνισης των παλαιών κτιρίων, ώστε όσα επιλέξουν να μην ανοίξουν, τουλάχιστον να βρουν τον χρόνο να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους.
Γενικά σκεφτόμαστε εξειδικευμένα τέτοια προγράμματα. Και όχι μόνοι μας, αλλά σε συνεργασία με τις περιφέρειες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προκηρύξουν τέτοιου τύπου προγράμματα.
Πότε θα είναι έτοιμο, θεσμικά, το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που έχετε εξαγγείλει; Ποια θα είναι η δομή του και ποιους περιορισμούς θέτουν οι τράπεζες; Είναι ένα «εργαλείο» που ήρθε για να μείνει;
Το Παρατηρητήριο Ρευστότητας ήρθε για να μείνει. Θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες. Εχει ήδη φτιαχτεί ad hoc, αλλά θέλουμε να πάρει και θεσμικό χαρακτήρα μέσα από νομοθετική πρωτοβουλία.
Ο σκοπός του είναι να βλέπουμε πού πηγαίνουν τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες. Και ναι, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι πολύ καλό και για λόγους διαφάνειας και για λόγους ασκήσεως της κυβερνητικής πολιτικής. Θα κάνει καλό, τελικά, και στις ίδιες τις τράπεζες.
Πώς αξιολογείτε την πορεία των χρηματοδοτικών εργαλείων που βγήκαν εν μέσω πανδημίας (π.χ. τρίμηνη επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων, ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και ποιες οι προσδοκίες σας για το Ταμείο Εγγυοδοσίας που άνοιξε, μέσα στην εβδομάδα, για την υποβολή αιτήσεων;
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ πήγε εξαιρετικά καλά. Εξάντλησε στην πραγματικότητα στην πρώτη φάση του προγράμματός του 1,3 δισ. σε λιγότερο από ένα μήνα και η αύξηση των πόρων στα 2 δισ. θα καλυφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Αρα, κινήθηκε σε χρόνους-ρεκόρ. Για να καταλάβετε τι πετύχαμε, σε 9 μήνες είχε 200 εκατ. εκταμιεύσεις και τώρα μιλάμε για 2 δισ. σε 1,5 μόλις μήνα. Δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερο ποσό στο 1/9 του χρόνου. Είναι τεράστια η διαφορά.
Οσον αφορά στο εγγυοδοτικό εργαλείο που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα το ενδιαφέρον είναι απίστευτο. Η εικόνα που έχουμε από τις τράπεζες είναι ότι θα εξαντληθούν και τα 7 δισ., εάν όλα πάνε καλά, μέσα στο καλοκαίρι του 2020. Πράγμα που είναι και ο δικός μας στόχος γιατί θέλουμε, όπως είπαμε, να προκαλέσουμε ένα σοκ ρευστότητας στην αγορά τέτοιο που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν.
Και στη δίκαιη κριτική ότι πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να λάβουν από αυτά τα εργαλεία γιατί είναι μη τραπεζικά χρηματοδοτούμενες, που είναι αληθές, αυτές ήταν μη τραπεζικά χρηματοδοτούμενες, όμως, και πριν από την κρίση. Είχαν μάθει να λειτουργούν εκτός τραπεζικού δανεισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τη ρευστότητα στην αγορά. Η ρευστότητα στην αγορά θα αυξήσει τον τζίρο και ο τζίρος θα δημιουργήσει χώρο και για αυτές τις επιχειρήσεις. Γενικά η κίνηση της οικονομίας θα ωφελήσει όλες τις επιχειρήσεις, μηδεμίας εξαιρουμένης.
Σας προβληματίζουν οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις περί πρόσβασης της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης με ενισχυμένη εποπτεία; Ποιες δικλίδες ασφαλείας μπορείτε να βάλετε, εφόσον έρθουν τα 32 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα, για να πιάσουν τόπο;
Δεν με προβληματίζουν καθόλου οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις και καμιά φορά αναρωτιέμαι εάν στην Ελλάδα το να πεις ότι η γη είναι στρογγυλή αποτελεί είδηση.
Η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας γιατί έτσι παραδόθηκε η χώρα από τον πρωθυπουργό Τσίπρα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δεν είναι κάτι καινούργιο.
Επίσης, η ενισχυμένη εποπτεία, εμένα προσωπικά ως υπουργό Ανάπτυξης, καθόλου δεν με ανησυχεί. Αντιθέτως, εμείς τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε όχι γιατί το λένε ο κ. Ντομπρόβσκις ή η ενισχυμένη εποπτεία, αλλά επειδή τις πιστεύουμε. Αρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό.
Εάν ως καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εννοούν τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτό είναι κάτι άλλο γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι ασφαλώς υπόκεινται στην αναθεώρηση που επιβάλλει η ίδια η ζωή.
Οσον αφορά, όμως, τις μεταρρυθμίσεις είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να τις υλοποιήσουμε όλες και πολύ περισσότερες.
Προσφάτως κοινοποιήθηκε πως η Microsoft σχεδιάζει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Υπάρχουν κι άλλες σημαντικές εταιρείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΤΠΕ και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας; Ποια είναι τα βασικότερα κίνητρα που τους δίνετε γι’ αυτό τον σκοπό;
Η Microsoft ήταν το καινούργιο καλό νέο. Η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη το έργο της. Με την CISCO θα υπογράψουμε, πανηγυρικά, σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη γερμανική εταιρία TeamViewer έχει ξεκινήσει στα Γιάννενα και επεκτείνει τη δραστηριότητά της.
Γενικά στον χώρο του R&D και της υψηλής τεχνολογίας φαίνεται ότι η Ελλάδα αρχίζει να αποτελεί πόλο έλξης. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας προχώρησε νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ψηφίζονται τις επόμενες ημέρες, για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις αυτού του είδους.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα καλά ελληνικά μυαλά και τους νέους μας που έχουν πολύ υψηλές ικανότητες και να φέρουμε και πίσω νέους που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τα προηγούμενα χρόνια.
ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
«Δίνει δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν καταστραφεί…»
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα; Πώς θα διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας στη μετά τον κορονοϊό εποχή;
Είμαστε σε πολύ ώριμο στάδιο και αναμένεται η νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες εβδομάδες. Αλλωστε, από αυτό εξαρτάται και η έναρξη του προγράμματος πληρωμής των ενήμερων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων τους επόμενους 9 μήνες, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να ομαλοποιηθεί η αγορά και στην πρώτη κατοικία.
Πολύ σημαντικό είναι ότι στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία που θα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν καταστραφεί να κάνουν μία νέα αρχή, χωρίς να τους κυνηγούν τα παλαιά τους χρέη.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Θέλουμε φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά εάν…»
Πώς σχολιάζετε την προκλητική στάση που επιδεικνύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες; Πώς θα δράσει η Ελλάδα για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων;
Η κυβέρνησή μας χωρίς κραυγές, χωρίς εξαλλοσύνες και χωρίς υψηλούς τόνους, αλλά με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και ψυχραιμία, λέει και στον κ. Ερντογάν, και στους συμμάχους μας, και στον ελληνικό λαό το ίδιο πράγμα.
Εμείς θέλουμε φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία. Το συμφέρον των δύο λαών είναι να πηγαίνουμε μαζί και όχι αντίπαλοι. Εάν όμως ο κ. Ερντογάν αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, θα υπερασπιστούμε το εθνικό μας έδαφος και την εθνική μας κυριαρχία όπως μας το καθορίζει η Ιστορία μας. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία έκπτωση και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Ελπίζω ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να το πράξουμε και ότι θα επικρατήσει η λογική. Αλλά αν χρειαστεί να το πράξουμε, να είστε βέβαιοι ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι.
COVID-19
«Τα πήγαμε καλά μέχρι τώρα, στο χέρι μας να συνεχίσουμε και στο μέλλον»
Παραγωγικοί φορείς της χώρας και ερευνητικοί οργανισμοί εκφράζουν την ανησυχία μήπως αυτή η υγειονομική κρίση που βάλλει και την οικονομία αποκτήσει περισσότερο δομικά και λιγότερο συγκυριακά χαρακτηριστικά, τα οποία θα οξύνουν σημαντικά τις επιπτώσεις. Ασπάζεστε αυτήν την ανησυχία και πώς προετοιμάζεστε για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη;
Η ανησυχία είναι δόκιμη και πραγματική. Ολα θα εξαρτηθούν, πρώτον, από το πόσο γρήγορα θα βρεθούν φάρμακο και εμβόλιο για τον COVID-19 και δεύτερον, από το πόσο οι πολίτες θα εξακολουθούν να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα που έχουμε θεσπίσει.
Εάν το φάρμακο, παραδείγματος χάριν, καθυστερήσει, θα είναι ο χειμώνας περισσότερο δύσκολος. Εάν δεν τηρεί ο κόσμος τα μέτρα, θα είναι οι επόμενοι μήνες περισσότερο δύσκολοι.
Εάν όμως ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, προσέξτε, είτε υπάρχει φάρμακο είτε δεν υπάρχει, η επιδημία θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και άρα θα είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.
Στο χέρι μας είναι, όπως πήγαμε τόσο καλά μέχρι τώρα, να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά και στο μέλλον.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής