«Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
We welcome the @EU_Commission‘s bold proposal for a package of €750 billion, mainly in the form of grants funded via joint debt issuance.
The bar has been set high. Now it’s up to the @EUCouncil to rise to the occasion. #NextGenerationEU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 27, 2020
Ισχυρή οικονομική ένεση με στόχο τη δημοσιονομική τόνωση του ευρωπαϊκού μπλοκ στην μετά-κορωνοϊό εποχή αναμένεται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα πακέτο στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα 500 εξ αυτών θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα 250 δισ. θα δοθούν σε δάνεια.
Αυτό αποκάλυψαν τα ξένα δίκτυα «Bloomberg» και «Reuters», με την επιβεβαίωση να έρχεται διά στόματος Πάολο Τζεντιλόνι, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να γνωστοποιεί το ταμείο ανάκαμψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από την πανδημία.
Commissione propone un Fondo di Recovery da 750 miliardi che si aggiunge agli strumenti comuni già varati. Una svolta europea per fronteggiare una crisi senza precedenti. #NextGenerationEu
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/01/2025|15:00Επιθεώρηση Εργασίας: Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει Δώρο Χριστουγέννων
— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) May 27, 2020
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.
Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί το μεσημέρι της Τετάρτης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτελώντας το κεντρικό σημείο αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ενίσχυση του τομέα Υγείας άλλων χωρών της Ευρώπης.
Η Ιταλία και η Ισπανία να λάβουν τη μερίδα του λέοντος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει η Ιταλία και η Ισπανία – οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού – να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε..
Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια.
Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.
Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι με το επιτόκιο για τα δεκαετή να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,47%, το χαμηλότερο διμήνου, ενώ το ευρώ ανέκαμψε και έφθασε στο 1.0979 στο Λονδίνο.
Οι τρεις πυλώνες
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αφορά τρεις βασικούς πυλώνες, με τον πρώτο να συγκεντρώνει το 80% των συνολικών κεφαλαίων και ο οποίος θα χρηματοδοτείται κατά 90% από το ταμείο ανάκαμψης και κατά 10% από το ταμείο συνοχής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να υπάρχει εποπτεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή των εθνικών σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών και τις συστάσεις της Κομισιόν, ώστε τα χρήματα να δαπανώνται κατά τρόπο παραγωγικό, με βάση τους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, περίπου το 15%, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως InvestEU και το οποίο αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».
Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος θα απορροφήσει περίπου το 5% του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης που είναι ήδη διαθέσιμοι στην ΕΕ.
Στα 1,1 τρισ. ευρώ ο κοινός προϋπολογισμός
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 να φτάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ.
Αυτό θα συνοδεύει το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιεί 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια για τα κράτη μέλη προκειμένου να τα βοηθήσει να αναζωπυρώσουν την οικονομική ανάπτυξη που κατακρημνίστηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.