Ο,τι είναι να γίνει -κι αν γίνει-, θα γίνει αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει σε μια κίνηση διάψευσης των σεναρίων, με στόχο να σταματήσει η συζήτηση που φουντώνει όχι μόνο στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και μεταξύ «ανησυχούντων» και «επίδοξων» υπουργών. Καθώς -εκτός των άλλων- αυτή η συζήτηση έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ενός είδους «εσωστρέφειας». Η οποία δεν επιτρέπει στις κυβερνητικές μηχανές να δουλεύουν στο «φουλ», όπως απαιτούν οι συνθήκες και ζητά ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός έχει «πέσει» πάνω στην οικονομία και καθοδηγεί προσωπικά τη διαμόρφωση της τελικής -μέχρι… νεωτέρας, βάσει των δεδομένων που θα διαμορφωθούν- απόφασης της κυβέρνησης, με στόχο τη συγκράτηση της ύφεσης, την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων και κυρίως τη δραστική τόνωση του κρίσιμου για την Ελλάδα τρίπτυχου «τουρισμός-μεταφορές-εστίαση». Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί το «τρίτο πακέτο στήριξης», το οποίο υπηρετεί τις ανωτέρω προτεραιότητες. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι η πραγματική δοκιμασία για την οικονομία θα έρθει από τον Ιούνιο και μετά. Οπότε πασχίζει να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ουσιαστική και γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας, κρατώντας κι ένα «κομπόδεμα» για το φθινόπωρο, αν και εφόσον χρειαστεί.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες… πολέμου, αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα «καλοκαίρι χωρίς έστω και ολιγοήμερες άδειες για τους υπουργούς». Οπως παρατηρούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ακόμα και το μικρό διάστημα που θα χρειαζόταν για να ενημερωθούν οι «νέοι υπουργοί» είναι ένα πολύ κρίσιμο διάστημα εν μέσω πολέμου με την ύφεση και τον ιό. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που απομακρύνει το ενδεχόμενο του «άμεσου ανασχηματισμού».
Σε «δεύτερο χρόνο»
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ωστόσο, αυτή η αρχική απόφαση δεν αποκλείει τον ανασχηματισμό σε «δεύτερο χρόνο». Δηλαδή προς το τέλος του καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε η εικόνα θα είναι πιο καθαρή και σε ό,τι αφορά τη «ζημιά» στην οικονομία, και ως προς τη διαχείριση του κορονοϊού, και ως προς τις προοπτικές που θα δίνουν οι οριστικές αποφάσεις της Ε.Ε. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις -παρότι η άποψη του Κ. Μητσοτάκη είναι αρνητική και αμετακίνητη-, ο μελλοντικός ανασχηματισμός δεν μπορεί παρά να συσχετίζεται και με το θέμα των πρόωρων εκλογών. Ολα δείχνουν, με τα σημερινά δεδομένα, ότι η κεφαλαιοποίηση της επιτυχούς διαχείρισης της «διπλής κρίσης» και της θετικής δημοσιότητας που απέσπασε η χώρα δίνοντας ώθηση για το σήμερα και το αύριο, θα γίνει σε εύθετο χρόνο, χωρίς εκλογές, οι οποίες, ανάμεσα στα άλλα, θα σήμαιναν και παραγραφή για τη Novartis.
Το γεγονός ότι απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο του «άμεσου ανασχηματισμού» δεν σημαίνει ότι «αδειάζει» και το «μπλοκάκι του Κυριάκου». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα για την απόδοση του κάθε υπουργού και υφυπουργού. Κι αυτή η εικόνα δεν είναι καλή για όλους. Προφανώς, σε εύθετο χρόνο, θα αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Κι αυτό για άλλους θα σημάνει αναβάθμιση του ρόλου τους, για άλλους ανανέωση της εμπιστοσύνης και για κάποιους άλλους θα δείχνει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση. Επομένως, η ονοματολογία, που δίνει και παίρνει αυτές τις μέρες στα πολιτικά παρασκήνια, μάλλον βρίσκεται στο κενό, παρά εκφράζει «ειλημμένες αποφάσεις».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν αργότερα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κάνει «μερεμέτια». Οπως έχει αποδείξει έως τώρα, θα επιδιώξει ο ανασχηματισμός να γίνει «πολιτικό γεγονός». Σηματοδοτώντας την επιβράβευση της αριστείας, την αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση της Ν.Δ., αλλά και την τελική ομαλοποίηση του εσωκομματικού τοπίου.
Αλλωστε, ουδείς αμφισβητεί πλέον την πολιτική και κομματική ηγεμονία του, που αντλεί ισχύ, όχι μόνο από το νέο ηγετικό προφίλ που έβγαλε μέσα στη «διπλή κρίση», αλλά από την ίδια την κοινωνία. Οπως είναι σαφές, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει χωρίς αντίπαλο. Απέναντι έχει έναν ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκή συρρίκνωση κι έναν αμήχανο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνεχίζει να κάνει τον τροχονόμο στις εντεινόμενες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής