Παράλληλα, επισημαίνει ότι προτεραιότητα αποτελούν και οι επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου τα αποφασιστεί ποιες διαδικασίες θα συμπεριληφθούν στις αρμοδιότητες των ΚΕΠ, ώστε να στηριχθούν η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη συνολικά.
Καθοριστικός παράγοντας για την ψηφιακή πολιτική είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Μετά τις δηλώσεις γεννήσεων, ποιο είναι το επόμενο στοίχημα για την εξυπηρέτηση των πολιτών;
H απλούστευση της διαδικασίας της γέννησης, η πρώτη που απλοποιήθηκε από τα γεγονότα ζωής, είναι μια πολιτική που καταπολεμά σημαντικά τη γραφειοκρατία για χιλιάδες νέους γονείς. Από τις 17 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε ψηφιακά η δήλωση γέννησης για 9.000 περιπτώσεις, ενώ σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν έκτοτε αποδόθηκε ΑΜΚΑ κατά την κατάρτιση της Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης στο ληξιαρχείο. Τώρα, προχωράμε ένα βήμα παρακάτω με την ψηφιοποίηση και άλλων συναφών διαδικασιών, όπως την απόδοση ΑΦΜ κατά τη ληξιαρχική πράξη γέννησης και την ενημέρωση της ασφαλιστικής διοίκησης με τυχόν αλλαγές στην ίδια πράξη. Το προσεχές διάστημα, προχωράμε στην απλούστευση και την ψηφιοποίηση και άλλων γεγονότων ζωής, με πρώτο την απώλεια ζωής, ένα έργο πιο απαιτητικό και με πιο σύνθετες διαδικασίες. Το κράτος θα σταματήσει να ζητά από πολίτες σε δύσκολη προσωπική κατάσταση να στηθούν σε 13 ουρές προκειμένου να δηλώσουν την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Φυσικά, προχωρούν και άλλες απλουστεύσεις, όπως η ηλεκτρονική ανανέωση των αδειών οδήγησης.
Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας, είδαμε ότι έχει αρχίσει η «ψηφιοποίηση» και των ΚΕΠ. Από τη μια, τα πρώτα ψηφιακά πιστοποιητικά και η ψηφιακή θυρίδα του πολίτη και, από την άλλη, οι βιντεοκλήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών. Τι περιλαμβάνει την επόμενη φάση του εκσυγχρονισμού τους;
Είναι γνωστό ότι, λόγω της συνθήκης που δημιούργησε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, τροποποιήθηκε και η λειτουργία των ΚΕΠ, προς διευκόλυνση και προστασία των συμπολιτών μας. Η ενεργοποίηση της ψηφιακής θυρίδας του πολίτη στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr και η εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης είναι μόνο η αρχή. Τα ΚΕΠ θα εκσυγχρονιστούν σε όλες τους τις εκφάνσεις, σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ποιότητας υπηρεσιών αλλά και αισθητικά. Στον πολύ άμεσο προγραμματισμό μας είναι η διασύνδεση των ΚΕΠ με το Μητρώο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να πιστοποιείται η εγκυρότητα της ταυτότητας. Με αυτήν την πρωτοβουλία, θα μπορεί να διαπιστώνεται, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, αν το δελτίο ταυτότητας είναι νόμιμο και δεν έχει π.χ. κλαπεί ή παραποιηθεί. Η ίδια διαδικασία θα προχωρήσει και για τα αποδεικτικά στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή για διαβατήριο και άδεια παραμονής. Επίσης, τα ΚΕΠ θα διασυνδεθούν σύντομα με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα παροχής τεσσάρων ληξιαρχικών πράξεων (γέννησης, θανάτου, γάμου και συμφώνου συμβίωσης) και τριών πιστοποιητικών δημοτολογίων σε online χρόνο. Ο τελικός μας στόχος είναι τα ΚΕΠ να αποτελέσουν το μοναδικό σημείο φυσικής επαφής των πολιτών με το κράτος.
Παράλληλα, δίνουμε βάρος όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά στις ιδιωτικές τους υποθέσεις, αλλά και στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ΚΕΠ ως επιταχυντές της επιχειρηματικότητας. Μέσα από έναν κύκλο επαφών με επιλεγμένους δήμους, αλλά και εκπροσώπους της αγοράς, αναζητούμε τόσο το μίγμα των διαδικασιών και της πληροφόρησης που επιθυμούν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ όσο και το περιβάλλον στο οποίο τα ΚΕΠ θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες, ώστε να είναι φιλικά προς τους επιχειρηματίες. Είμαστε σε διάλογο με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου τα ΚΕΠ να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης συνολικά.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ποια σημεία του νομοσχεδίου είναι αυτά που θα φέρουν ριζικές αλλαγές στις συναλλαγές μας με το Δημόσιο;
Ο νέος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον οποίο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, θέτει τις απαραίτητες θεσμικές και νομοθετικές βάσεις για την εξέλιξη της ψηφιακής διακυβέρνησης, την επόμενη δεκαετία. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το κράτος, ενώ ρυθμίζει και ζητήματα σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον δημόσιο τομέα αλλά και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ευρύτερα. Ενα από τα σημαντικότερα στοιχεία του Κώδικα είναι η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Αριθμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και θα χρησιμοποιείται χωρίς μεταβολές σε όλες μας τις υποθέσεις, από τη στιγμή της γέννησης. Σημαντική καινοτομία είναι, επίσης, η δημιουργία του Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλες οι διαδικασίες του Δημοσίου, φυσικές και ψηφιακές, ώστε να υπάρχουν ενότητα και ομοιομορφία στην εφαρμογή τους. Με λίγα λόγια, το νέο νομοσχέδιο θα κάνει το κράτος φιλικότερο και πιο λειτουργικό και θα του δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες τεχνολογικές και κοινωνικές προκλήσεις.
«Η απασχόληση στηρίχθηκε και θα συνεχίσει να στηρίζεται
Λαμβάνοντας υπόψη την εκτίναξη της ανεργίας και τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, θεωρείτε ότι ο ελληνικός λαός αντέχει να κάνει και νέες «θυσίες»; Πώς θα διασφαλίσετε ως κυβέρνηση ότι για το «σπάσιμο» του υφεσιακού κύκλου δεν θα απαιτηθούν μνημονιακά εργαλεία;
Πρόκειται για μία κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ούτε μόνο την ευρωζώνη, αφορά όλο τον κόσμο. Στη δική μας περίπτωση, λόγω του δεδομενοκεντρικού και μελετημένου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταφέραμε τόσο να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία όσο και να διασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι η μικρότερη δυνατή. Η απασχόληση στηρίχθηκε και θα συνεχίσει να στηρίζεται. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις, ενώ παρέτεινε τα επιδόματα ανεργίας, δίνοντας παράλληλα έκτακτη ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους. Επιπλέον, καταρτίζονται και τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή προγράμματα απασχόλησης που θα καλύψουν πάνω από 135.000 ανέργους, ενώ για τους εργαζομένους που θα αναγκαστούν να δουλέψουν εκ περιτροπής, θα στηρίξουμε τόσο τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις όσο και μέρος του μισθού προκειμένου οι ενδεχόμενες απώλειες να ελαχιστοποιηθούν. Δυσκολίες, φυσικά, και θα υπάρξουν, ωστόσο η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε. σχέδια, τονώνει εμπράκτως την απασχόληση, συνεχίζει να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να δούμε την οικονομία μας να ανακάμπτει το ταχύτερο δυνατό.