Η παραχώρηση θα γίνεται δωρεάν, αλλά όπως διευκρινίζεται και από την ΚΕΔΕ, σε καμία περίπτωση δεν θα παρεμποδίζεται η διέλευση πεζών και ποδηλάτων και δεν θα υπάρχει ανεξέλεγκτη κάλυψη χώρων. Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, οι δήμοι θα μπορούν να προχωρούν σε μείωση τελών, η οποία δεν θα ξεπερνά το 50%.
Oπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι δήμαρχοι είναι αυτοί που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, αφού «από την Αθήνα, από το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή, δεν μπορεί κανείς να έχει την εικόνα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αλλά θέλουμε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Εμείς μέσα στην εβδομάδα ή το πολύ την επόμενη θα τους δώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να το κάνουν. Να επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τη μείωση της πελατείας που έχουν λόγω της εφαρμογής των μέτρων». Τόνισε δε πως έχει ζητήσει και από τον κ. Χαρδαλιά να επισπεύσει τη διαδικασία (να ξεκαθαριστεί πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα).
Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων να γίνει και πριν από την 1η Ιουνίου όπως αρχικά έχει αποφασιστεί: «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν από την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στον Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, υποστηρίζει ότι οι δήμαρχοι δεν διαφωνούν για την απόσταση μεταξύ των πελατών, ξεκαθάρισε όμως ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει το χώρο που απαιτείται για την τοποθέτηση του αρχικού αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 100% της αρχικής. Για τη μείωση της καταβολής τελών όπου δεν είναι εφικτή η επέκταση του χώρου ο κ. Παπαστεργίου είπε πως αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 50%.
Παράλληλα, επισήμανε ότι θα υπάρξει μέριμνα από την πλευρά των δήμων ώστε να μη διαταραχθεί η κοινή ησυχία με ηχεία και δυνατή μουσική έξω από τους κυρίως χώρους των καταστημάτων.
Το στόχο να αποκτήσουν οι χώροι εστίασης το 80% της δυναμικότητας που είχαν πριν από την επιδημία θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, μελετώντας τις δυνατότητες επέκτασής τους, τόσο στο εσωτερικό τους, λειτουργώντας ως ημιυπαίθριοι χώροι, όσο και στο πεζοδρόμιο και στο οδόστρωμα. Αυτός ήταν και ο λόγος της χθεσινή επίσκεψης σε χώρους εστίασης στην Καλλιθέα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, και του υφυπουργού, Νίκου Παπαθανάση, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά, και τον δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο.
Η προσπάθεια εστιάζεται στο να δοθεί όσο περισσότερος ζωτικός χώρος, όχι μόνο στο εξωτερικό των χώρων εστίασης, αλλά και στο εσωτερικό τους, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τον φυσικό φωτισμό και αερισμό και τη λειτουργία του ως ημιυπαίθριου χώρου και χωρίς κλιματισμό.
Λειτουργία επιχειρήσεων του επισιτισμού με χρήση οδοστρώματος για τραπεζοκαθίσματα μπορούμε να δούμε με πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Τα σχολεία
Για το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων η ΚΕΔΕ με επιστολή της ενημερώνει τους δήμους πως από το υπουργείο Παιδείας θα υπάρχει επαρκής διάθεση αντισηπτικών. Ενώ τους ζητήθηκε, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, να φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός (και όχι απολύμανση όπως επισημάνθηκε, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) των σχολικών εγκαταστάσεων δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, πριν από την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας, η οποία θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό των δήμων.