Σε πρώτη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να συνδυάσει τους τόνους αισιοδοξίας για την “τελική νίκη” με τις προειδοποιήσεις για “προσοχή“, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και μέτρων ατομικής υγιεινής κατά τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων που δείχνουν τώρα προς εκτεταμένη χρήση μάσκας σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού.
Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει είναι ότι περνάμε σε μία επόμενη φάση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει κάτι, καθώς και ότι πλέον θα δοκιμαστεί η ατομική ευθύνη, όχι με τρόπο κατασταλτικό, αλλά ατομικής συμμόρφωσης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην επιτυχία μέχρι σήμερα του σχεδίου διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που επιτρέπει το πέρασμα στην επόμενη φάση, στη συμβολή των πολιτών, αλλά στην ενότητα όλων των Ελλήνων και σε αυτή τη νέα φάση.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες ενός σχεδίου που θα εξελιχθεί σταδιακά και συγκροτημένα, σε διαδοχικές φάσεις και με στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.
Αναμένεται επίσης να αναφερθεί και στους αυστηρούς κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής που θα διέπουν την κυκλοφορία των πολιτών και τη λειτουργία όλων των τομέων και της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, ενώ είναι πιθανό να δώσει και ένα στίγμα των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται μέσα από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αφορούν στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στα άλματα που συντελούνται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά κυρίως στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος.
Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου που σχετίζονται με την πρώτη φάση εφαρμογής του, η οποία θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, αναμένεται να κάνει μία πιο αναλυτική παρουσίαση, ενώ τα μέτρα που αφορούν στους τομείς τους θα εξειδικεύσουν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης, Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, και Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και ο καθηγητής, Σωτ. Τσιόδρας, οι οποίοι θα συνεχίσουν και στην επόμενη φάση την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνεται η εξειδίκευση επόμενων βημάτων και από πλευράς άλλων υπουργείων που σχετίζονται με τις διάφορες πτυχές του σχεδίου που θα εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια.
Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων
4 Μαΐου
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
– Αρχίζει η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων
– Ανοίγουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία (έως 10 άτομα)
– Καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις
11 Μαΐου
Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Την ίδια ημέρα ή μια εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν αυτοί των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου
25 Μαΐου ή 1η Ιουνίου
– Θα λειτουργήσουν ξανά τα δημοτικά σχολεία
– Άρση των περιορισμών μετακίνησης για την ηπειρωτική Ελλάδα
1η ή 8 Ιουνίου
– Ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά
– Αρχίζουν να επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ
– Ανοίγουν επίσης: ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, πολυκαταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις ανοικτού τύπου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
12 Ιουνίου
Έναρξη πιθανότατα των Πανελληνίων Εξετάσεων
15 Ιουνίου
Άνοιγμα των δημοσίων υπηρεσιών για το κοινό, παιδότοπων και πάρκων αναψυχής
15 ή 22 Ιουνίου
Επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων κλειστού χώρου και χώρων εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
26 Ιουνίου
Τελειώνει η χρονικά για τα δημοτικά σχολεία
Τέλη Ιουνίου
Ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία
Αναλυτικότερα οι επόμενη μέρα
Την Τετάρτη το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να ενημερώσει τη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για τα επόμενα βήματα, απαντώντας και σε όλες τις αιτιάσεις που διατυπώνονται εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου συνιστά επί της ουσίας μία μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα εξελιχθεί το σταδιακό άνοιγμα πολλών τομέων της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας.
Πρόκειται για μία κανονικότητα «υγειονομική», που θα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και θα τελεί υπό διαρκή επιδημιολογική παρακολούθηση, με αξιολόγηση από τους ειδικούς των επιπτώσεων που θα έχει κάθε προηγούμενο βήμα, το οποίο θα απέχει ένα δεκαπενθήμερο από το επόμενο.
Σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.
Θα αρθεί η υποχρέωση αποστολής SMS ή επίδειξης εγγράφου για τις μετακινήσεις, ενώ η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού θα γίνει σταδιακά -ενδεχομένως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο- ώστε να μην υπάρξει απότομα μεταφορά πληθυσμών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και κυρίως προς τα νησιά, όπου οι περιορισμοί θα αρθούν αργότερα.
Θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, ενώ οι λειτουργίες θα συνεχιστούν κεκλεισμένων των θυρών και θα γίνονται σε επόμενο στάδιο παρουσία πιστών – «ελπίζουμε όχι πολύ μακριά», τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος έκανε λόγο για «συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος».
Θα επανέλθει η δυνατότητα ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους.
Στην εκπαίδευση το πρώτο βήμα θα είναι σίγουρα με την Γ’ Λυκείου -πιθανότατα στις 11 Μαΐου- και οι βαθμίδες εκπαίδευσης «θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους». Με τις τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων – και των Δημοτικών- συνδέεται και το τι μέλλει γενέσθαι με τις άδειες ειδικού σκοπού που χορηγούνται σε εργαζόμενους γονείς.
Διαβάστε επίσης: Κοινή συνέντευξη Τύπου Τσιόδρα-Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων
Η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους θα γίνεται, ενδεχομένως, σε δύο ή τρεις φάσεις, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε χώρους εργασίας, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν σε επόμενη φάση, με έμφαση στη χρήση υπαίθριων χώρων.
Στις αρχές Ιουνίου θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αρχικά 12μηνης διάρκειας, και, αφού διευθετηθεί και το θέμα των ενιαίων κανόνων μεταφορών από το εξωτερικό -για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, θα ανοίξουν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.
Μέχρι τις 4 Μαΐου θα ισχύουν πάντως τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα. «Οπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε μάλιστα τη μεταφορά των εορτασμών της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, διαμηνύοντας ότι προσβλέπει ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς.