«Συμφωνήσαμε επίσης να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες ομάδες μας διαπραγματεύσεις αμέσως, και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω εγώ αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τραμπ λέει ότι συμφώνησε με τον Πούτιν να επισκεφθούν «ο ένας το έθνος του άλλου».
Τι είπε χθες ο Τραμπ
Συνεχίζοντας το ατελείωτο μπαράζ των προκλητικών, προβληματικών έως και απαράδεκτων δηλώσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες, μιλώντας στο Fox News, για την Ουκρανία ότι «μπορεί να είναι ρωσική κάποια μέρα…», χωρίς -όπως πάντοτε- να εξηγήσει τι εννοεί και ενώ πλησιάζουμε στη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή των στρατευμάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γειτονική χώρα, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν -χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο- αναφορές για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επαφών περί ανακωχής στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Πριν από τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, την προσεχή Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της ετήσιας και κορυφαίας διεθνούς διάσκεψης του Μονάχου για την παγκόσμια ασφάλεια, ο Τραμπ συζήτησε για πολλοστή φορά αόριστες επιλογές στην τηλεοπτική συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι κάποια μέρα μπορεί να έχει ρωσοποιηθεί η Ουκρανία, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν είχε ούτε έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
Χρησιμοποιώντας «περίεργες» εκφράσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θέλει πίσω τα 500 δισ. δολάρια που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για στρατιωτική βοήθεια και με ανταπόδοση σπάνιες γαίες, δηλαδή τμήμα του ορυκτού πλούτου του Κιέβου. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα αποστείλει στην Ουκρανία τον ειδικό απεσταλμένο του, τον αντιστράτηγο ε.α. Κιθ Κέλογκ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την κατάρτιση πρότασης για την ανάσχεση των μαχών. Μάλιστα, πηγή από το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Κέλογκ θα φτάσει στην Ουκρανία πιθανότατα στις 20 Φεβρουαρίου.
Ο Τραμπ πιέζει για γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά ο Ζελένσκι ζητά σκληρές εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία. Το Κίεβο φοβάται ότι οποιαδήποτε διευθέτηση δεν θα περιλαμβάνει σκληρές στρατιωτικές δεσμεύσεις -όπως την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ή την ανάπτυξη δυτικοευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος- θα δώσει στο Κρεμλίνο τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να προχωρήσει σε μια νέα επίθεση.
Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν έχουν αποκλείσει απευθείας συνομιλίες μεταξύ τους και φαίνεται ότι υπάρχει μικρό έδαφος όπου οι δύο θα μπορούσαν να επιτύχουν μια συμφωνία. Ο Πούτιν απαιτεί από την Ουκρανία να αποσυρθεί από τμήματα του νότου όπου το Κίεβο εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο, ενώ θεωρεί απαράδεκτους τους στενότερους δεσμούς μεταξύ του Κιέβου και του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, ο Ζελένσκι έχει απορρίψει τυχόν εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Μόσχα, αν και έχει αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία ίσως πρέπει να βασιστεί σε διπλωματικά μέσα προκειμένου να εξασφαλίσει την επιστροφή κάποιου εδάφους.
Ειδήσεις Σήμερα
- Αμοργός: Αναστολές συμβάσεων με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ λόγω των σεισμών
- Δυστύχημα στα Τέμπη: Επιζών περιγράφει για πρώτη φορά τι έζησε – Πώς βγήκε από το βαγόνι [βίντεο]
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 15.300 δονήσεις στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Πιθανό νέο ρήγμα λέει το ΕΚΠΑ
- Χαμάς: Ύστατη προσπάθεια για την εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας – «Δεν δεχόμαστε απειλές – Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν οι όμηροι»