Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, χθες το απόγευμα, κράτησε μία ώρα και συζητήθηκε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχληση της Αθήνας από την πρόθεση του κονσόρτσιουμ, στο οποίο συμμετέχει και η Γαλλία, να προμηθεύσει την Τουρκία με τους πυραύλους Meteor.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατά πληροφορίες, φάνηκε να κατανοεί τη θέση της Αθήνας -μην ξεχνάμε, άλλωστε, την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας-, επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η Γαλλία δεν ηγείται της επιχείρησης πώλησης, καθώς πρόκειται για ένα πολυεθνικό κονσόρτσιουμ (MBDA).
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Συρία και γενικότερα στο Μεσανατολικό, τις διμερείς σχέσεις, ενώ τα σήματα που έχει ήδη στείλει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κυριάρχησαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, με την κοινή παραδοχή ότι το μείζον θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα μεταξύ των «27».
Η χώρα μας επιμένει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, για να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη ώστε να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να επηρεάζονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί.
Η Ελλάδα, άλλωστε, ξοδεύει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες και με απλά λόγια η πρόταση Μητσοτάκη στοχεύει να μεταφέρει μέρος του κόστους στην Ε.Ε., αντί να στηρίζεται αποκλειστικά στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Θέση της Αθήνας είναι επίσης ότι η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιος παίκτης και να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και ότι η συλλογική της δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε κράτους-μέλους χωριστά.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν παύει να τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. η συνεργασία με τις ΗΠΑ και αυτό είναι ένα μήνυμα που η Ευρώπη πρέπει να εκπέμψει προς τη νέα αμερικανική διοίκηση.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα μόνο για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά και για να συμμετάσχει στην πιο εμβληματική μέχρι στιγμής Σύνοδο Κορυφής για δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αυτό που τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η χώρα μας συμμετέχει στη διεθνή Διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτόν τομέα.
Κι αυτό γιατί είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το “AI Factory”, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρίες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers».
Στόχος είναι επίσης να βρεθεί η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των «έξυπνων» παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αυτό είναι και ένα βασικό ζητούμενο σε όλο τον κόσμο, όπως και να μεταδώσουμε τη γνώση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός θα έχει πλήθος συναντήσεων με ηγέτες και εμβληματικές μορφές της Τεχνητής Νοημοσύνης από όλο τον κόσμο (Demis Hassabis, νομπελίστα, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Deepmind, Börje Ekholm, πρόεδρο της Ericsson), έτσι ώστε να γίνει στη χώρα μας μια «επανάσταση παραγωγικότητας», αλλά ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο ίδιος, «να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η χώρα μας έχει νομοθετήσει για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων, προκειμένου να υπάρξει φίλτρο κατά την έκθεσή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πληροφορίες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνη.