Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεύθυνση θα είναι προς το προσεκτικό «άνοιγμα», με κατάργηση και των SMS, αλλά με λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια για τον τρόπο λειτουργίας της κάθε δραστηριότητας (σχολικής ή επιχειρηματικής). Στο πλαίσιο αυτό οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα και θα ολοκληρώνονταν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί.
Κρίσιμης σημασίας είναι η τελική εισήγηση της «Επιτροπής Τσιόδρα» -όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις-, την οποία ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του χθες. Ωστόσο, ο ίδιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Η κυρίαρχη τάση τόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να αρχίσει το σταδιακό «άνοιγμα» δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων, αλλά εκκρεμούν κρίσιμες «λεπτομέρειες». Π.χ., σε πόσες φάσεις θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Θεωρείται πάρα πολύ πιθανόν στις 11 Μαΐου να αρχίσει η λειτουργία της Γ’ Λυκείου. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές, αν το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων (Α’ και Β’ Λυκείου, Γυμνάσια, Δημοτικά) θα γίνεται ανά εβδομάδα ή ανά 2 ή 3 εβδομάδες. Ανάλογα με την τελική απόφαση θα κριθεί και αν θα γίνουν τελικά οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις.
Οριστική είναι η απόφαση για το «άνοιγμα» του λιανικού εμπορίου, αλλά με τους όρους που λειτουργούν τα super market (περιορισμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος, υποχρεωτικά γάντια και μάσκες). Τα κομμωτήρια, που επίσης θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα, θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό πελατών, ενώ δεν αποκλείεται και η νυχτερινή λειτουργία τους. Τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν (τον Ιούνιο) και μόνον εφόσον έχουν «τραπεζάκια έξω».
Καθοριστικής σημασίας είναι και τα επιχειρησιακά σχέδια που αναμένονται από κρίσιμα υπουργεία (εκτός του υπ. Παιδείας, που έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια, π.χ. μισό ωράριο ή λειτουργία τμημάτων μέρα παρά μέρα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη). Τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών (που περιλαμβάνει και τη λειτουργία των Δήμων) και Μεταφορών έχουν βαρύνοντα ρόλο. Ολα δείχνουν, π.χ., ότι η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνεται με «μισοάδεια» λεωφορεία, μετρό, τραμ, προαστιακό και με υποχρεωτική τη μάσκα.
Παρανομίες
Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει και για τις δομές που φιλοξενούν μετανάστες, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα κρούσματα, τα οποία προκάλεσαν έντονη ανησυχία αλλά και την κινητοποίηση των αρχών. Εκτός των εισαγγελικών ερευνών που έχουν διαταχθεί για την «Κρυσταλλία», το Κρανίδι και τους «Ταξιάρχες», τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Πολιτική Προστασία παραπέμπουν σε καραμπινάτες παρανομίες. Στους «Ταξιάρχες», π.χ., φαίνεται ότι λειτουργούσαν «ιδιωτικά ιατρεία» από ιδιώτες γιατρούς, χωρίς την τήρηση των αναγκαίων μέτρων. Υπάρχει η πληροφορία για ιδιώτη γιατρό, ο οποίος φέρεται ότι δέχθηκε τις μέρες της καραντίνας 55 (!) ιδιωτικές επισκέψεις.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Η έξαρση κρουσμάτων και νεκρών την Πέμπτη, εκτός από ανησυχία, προκάλεσε και τη μερική επανεξέταση του λεπτομερούς σχεδίου ανοίγματος, που παρουσίασε την Τετάρτη ο Α. Σκέρτσος σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Το «σχέδιο Σκέρτσου» παραμένει ο «μπούσουλας» της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι τροποποιείται και ως προς κάποιες ημερομηνίες και ως προς κάποια από τα μέτρα που έγιναν γνωστά.
Εβδομάδα απαντήσεων στη σκανδαλολογία
Αυτή η εβδομάδα όμως θα είναι και εβδομάδα «πολιτικής αντεπίθεσης» της κυβέρνησης στη σκανδαλολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης, στη γενικευμένη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, εκτός των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών μέτρων που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, αναμένεται να παρουσιάσει πλήθος στοιχείων από τα «αμαρτωλά ΚΕΚ» επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκύπτει «πάρτι ημετέρων» επί ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική εμπλοκή επιφανών μελών των κυβερνήσεων της «Αριστεράς», εκτός των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας με «πρωταγωνιστές» αποφάσεις που φέρουν τις υπογραφές της Ε. Αχτσιόγλου και της Ρ. Αντωνοπούλου. Η οποία υπενθυμίζεται ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση γιατί, παρότι ευκατάστατη, καταδεχόταν κι έπαιρνε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ τον μήνα…
Η κυβέρνηση, παρότι διόρθωσε το λάθος με τα voucher, δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να «κουνάει το δάκτυλο» με τα ΚΕΚ, τα οποία είναι δικό του δημιούργημα και αναδίδουν οσμές παλαιότερων και νεότερων σκοτεινών διαδρομών δημόσιου χρήματος. Και κυρίως, δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την επαναφορά του δημόσιου βίου στο θολό τοπίο της σκανδαλολογίας, το οποίο κάνει όλους να φαίνονται ίδιοι. Αλλωστε, το Μ. Μαξίμου διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού απέτυχε να αποτελέσει γόνιμο στοιχείο της συναίνεσης και της κανονικότητας, επιστρέφει στον μόνο ρόλο που ξέρει καλά: τον ρόλο του πολλαπλασιαστή, της «περίπου» καταγγελίας, της σπίλωσης, των αντιπερισπασμών και της παραπληροφόρησης.
Σύνοδος Κορυφής
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σύμμαχό της στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας θα έχει και τη «νέα Ευρώπη». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης -από την οποία δεν αναμένονταν αποτελέσματα- επικράτησαν «ήπιοι τόνοι» και «διάθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης». Ετσι, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα επαρκές υποκατάστατο του ευρωομολόγου. Στις 6 Μαΐου και στη νέα Σύνοδο Κορυφής η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν θα εισηγηθεί τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της Ε.Ε. μαζί με ένα επεξεργασμένο σχέδιο για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Και οι δυο μηχανισμοί μαζί (ΠΔΠ-Ταμείο Ανασυγκρότησης) προβλέπεται να έχουν συμφωνηθεί έως την 1η Ιουνίου και θα συγκεντρώσουν προς διάθεση περίπου 3 δισ. ευρώ. Η διάθεσή τους σε κάθε χώρα-μέλος αναμένεται να είναι πιο κοντά στην επιδότηση παρά στον δανεισμό. Επειδή η αναθεώρηση του προϋπολογισμού απαιτεί εγκρίσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από εθνικά Κοινοβούλια, το υποκατάστατο του ευρωομολόγου αναμένεται να είναι έτοιμο προς διάθεση στα ευρωπαϊκά κράτη από 1/1/2021.
Τέλος, αρχίζουν κι εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας για τη μείωση της ζημιάς που θα υπάρξει στην ελληνική οικονομία από τη μείωση του τουρισμού. Ηδη μεγάλοι tour operators, αλλά και μεγάλα διεθνή μέσα προτείνουν την Ελλάδα ως «ασφαλή» ή και «ιδανικό» τουριστικό προορισμό. Την ίδια στιγμή, ο Κ. Μητσοτάκης βρήκε και νέους συμμάχους (όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο) όταν έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα του τουρισμού και του ανοίγματος των συνόρων εντός της Ε.Ε. Η κυβέρνηση πάντως, έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για την ασφαλή απορρόφηση του όποιου τουριστικού κύματος προκύψει το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου τη Κυριακής