Ολες οι πτυχές και οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο θα αφορά σε μεγάλο εύρος τομέων κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελικές εισηγήσεις των επιστημόνων.
Οπως και κατά τη διαδικασία εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο και στην εξέλιξη του σχεδίου μετάβασης στη νέα φάση. Θα αξιολογούν σε διαρκή βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύπτουν μετά από κάθε βήμα χαλάρωσης, το οποίο θα απέχει τουλάχιστον μία εβδομάδα ή και δεκαπέντε ημέρες από το επόμενο.
Η διαδικασία μετάβασης υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει ένα δίμηνο, ξεκινώντας -πιθανότατα στις 4 Μαΐου- από τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια που θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων προστασίας.
Ο ΕΟΔΥ έχει συντάξει ήδη την έκθεσή του και την έχει στείλει στον πρωθυπουργό για την τελική έγκριση. Στις 27 Απριλίου, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό θα ανοίξουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός αναφέρει:
Στις 4 Μαΐου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τα νησιά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως δέκα άτομα. Επίσης για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα επιχειρήσεων, εκτός πολυκαταστημάτων, κάτω από αυστηρούς κανόνες, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια.
Όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου.
Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου. Τότε έχει προταθεί να ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Παράλληλα βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου θα ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο και με κανόνες. Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) θα ανοίξουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και θα υπάρξει επιστροφή στα θρανία για μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και των τριών του Γυμνασίου.
Στις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Για την ίδια ημερομηνία (15 Ιουνίου) η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης. Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.
Στις 15 Ιουνίου αναμένεται η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες. Τότε αναμένεται και η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ, μαθητές με υποκείμενα νοσήματα θα μείνουν στα σπίτια τους και θα παρακολουθούν από εκεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το ίδιο διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των ξενοδοχείων με όριο πληρότητας.
Τέλος εξετάζεται και η περίπτωση διαβατηρίου αντισωμάτων για ασθενείς με αντισώματα για να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα, μια ιδέα που έχει πέσει και στη Γαλλία.
Για τον καθορισμό των βημάτων από δω και πέρα θα ληφθούν πάντως υπόψη και εμπειρίες από άλλες χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντάλλαξε μάλιστα χθες εμπειρίες και καλές πρακτικές με άλλους έξι ηγέτες χωρών από ολόκληρο τον κόσμο (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Ισραήλ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), οι οποίες κατάφεραν και εκείνες να αποκρούσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, οι επτά ηγέτες ανέλυσαν τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως σε κάθε χώρα για τη μείωση της διασποράς του ιού προκειμένου να δοθεί χρόνος στα συστήματα υγείας να αντεπεξέλθουν στην πίεση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ενώ συζητήθηκαν και οι στρατηγικές που εξετάζει κάθε χώρα για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.
Η σταδιακή μετάβαση στην επόμενη φάση γίνεται πάντως με την Ελλάδα να αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα θετικά παραδείγματα στη διαχείριση της κρίσης.
Η χώρα μας, έχοντας δημιουργήσει με την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας την εικόνα της υγειονομικά ασφαλούς χώρας, η οποία αποτυπώνεται και σε πλήθος δημοσιευμάτων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσδοκά να την αξιοποιήσει και με προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών από τη στιγμή που θα σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση και της τουριστικής δραστηριότητας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα του τουρισμού στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου έχει ισχυρό συμβολισμό και το γεγονός ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ έκαναν θετικά σχόλια για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην πανδημία, ενώ αποδέχθηκαν την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να γίνει το καλοκαίρι στην Αθήνα η επόμενη Σύνοδος του ΕΛΚ.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μάλιστα να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς, ενώ τόνισε στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως «όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου».
O Ελληνας πρωθυπουργός επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δοθεί έγκαιρα ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά. Και επειδή προϋπόθεση για τη μετακίνηση τουριστών είναι να λειτουργούν οι αεροπορικές συνδέσεις, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις, ενώ η Αθήνα θεωρεί θετικό που στην προχθεσινή σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Κομισιόν η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης μέχρι τα μέσα Μαΐου για την εξομάλυνση των μεταφορών.
ΠΑΙΔΕΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Σεπτέμβρη εξετάσεις για μαθητές που νοσούν
Σε τελικό στάδιο μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων που θα προκύψουν από τον κορωνοϊό.
Εν αναμονή των αποφάσεων της ειδικής επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων, η πολιτική ηγεσία έχει προβλέψει τρόπους ώστε να μην αδικηθούν και οι μαθητές που νοσούν από κορωνοϊό. Οι εν λόγω υποψήφιοι θα παραπεμφθούν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη πανελλαδική εξεταστική διαδικασία χωρίς να θέσουν τον εαυτό τους είτε τους άλλους σε κίνδυνο. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν βαρύ πένθος λόγω απώλειας συγγενή λόγω κορωνοϊού.
Οσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει αναφέρει ότι θα γίνει σταδιακά με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν για τους μαθητές που έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των Πανελλαδικών, ενώ σταδιακά εξετάζεται το αν θα ανοίξουν τα σχολεία και για τις υπόλοιπες τάξεις.
Οσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, ένα ζήτημα που έχει αποτελέσει μεγάλη σπαζοκεφαλιά για τους ειδικούς και το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι η έναρξή τους εντός του Ιουνίου, με την ολοκλήρωση τους να γίνεται το αργότερο μέσα Ιουλίου. Πάντως προβλέπεται η εξεταστική διαδικασία να γίνει σε αίθουσες με λιγότερους μαθητές ανά τάξη ώστε να διατηρηθούν τα μέτρα προστασίας.