Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της ηλεκτρονικής κατάθεσης αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά και της ψηφιοποίησης εκλογικών διαδικασιών.
Στο εξής θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και χωρίς αίτηση αν κρίνεται αναγκαίο από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από τη χρήση του Μητρώου Πολιτών τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που προσφέρει διπλό έργο: Αμεση και χωρίς ταλαιπωρία εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. Εξάλειψη της γραφειοκρατίας μεταξύ των φορέων, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι υποχρεωμένες να αντλούν αυτόματα τα στοιχεία. Ο εκσυγχρονισμός επετεύχθη μέσα από τη χρήση του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και τη συνεργασία με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τα 7 πιστοποιητικά που θα δίνονται ψηφιακά
– Γεννήσεως
– Γάμου
– Βάπτισης
– Θανάτου
– Οικογενειακής κατάστασης
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
– Μόνιμης κατοικίας
– Εγγυτέρων συγγενών
Οπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Σκάι, «πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική αναβάθμιση η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών όπως είναι η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην κατοικία, μέσα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και την ψηφιοποίηση εκλογικών διαδικασιών». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι λόγω της πανδημίας ο χρόνος για την κατάθεση αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει στις 30 Ιουνίου.
Ο υπουργός αναφερόμενος στην τηλεργασία, η όποια πλέον χρησιμοποιείται ευρέως πλέον στο Δημόσιο, τόνισε ότι «πολλές από τις καινοτομίες που αναπτύσσονται πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει μέχρι τώρα ότι μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα χρειασθεί ευρεία χρήση της τηλεργασίας. Αρα είναι ζητούμενα και προκλήσεις και σε επίπεδο θεσμικό πλέον».
Για το θέμα της πανδημίας και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτές ελήφθησαν έγκαιρα: «Αυτή ήταν μια πρωτιά στην Ευρώπη. Θέλω να το τονίσουμε γιατί δεν είναι εύκολο να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κρατά μια άλλη τακτική. Αν γυρίσετε 50 μέρες πίσω αυτό συνέβαινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε. Οπως σημείωσε, το ζήτημα πλέον είναι να αντέξουμε την πίεση στην οικονομία και τόνισε ότι «όλοι οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως τμήμα ενός ουσιαστικού και συνεκτικού σχεδίου με το οποίο θα ανασυγκροτηθεί η οικονομία και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε τη θέση του ότι το επόμενο διάστημα μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι θα «πρέπει να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία». Ενώ μίλησε και για την ανάγκη ανασυγκρότησης όλων των κλάδων της οικονομίας πέραν αυτού του τουρισμού.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επίσης απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών: «Οταν με κατηγορηματικό τρόπο έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόλις πριν τρεις μέρες στη συνέντευξή του στην “Kαθημερινή”, πώς μπορεί κανείς να μπει σε αυτήν τη συζήτηση; Είναι απολύτως κατηγορηματική η απάντηση. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός έχει ισχυρή και πρόσφατη τη λαϊκή ετυμηγορία και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς να αμφιβάλλει ότι η επιρροή του στην ελληνική κοινωνία είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού
Εντωμεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή, επεκτείνεται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Ειδικότερα στην τροπολογία αναφέρεται πως «σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο, νοσεί από τον κορονοϊό Covid-19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή σύνταξη αναπηρίας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου