Πιθανό είναι μάλιστα και να ενισχυθούν, καθώς η κατάσταση αξιολογείται και επανεξετάζεται σε καθημερινή βάση και όλα τα πιθανά μέτρα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και μπορεί να ληφθούν εάν οι ειδικοί κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας Υγείας.
Με δικαιωμένη μέχρι στιγμής την επιλογή να λάβει η Ελλάδα δύσκολες αποφάσεις περιορισμού της κίνησης νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει σε αυτούς τους περιορισμούς και να τους επεκτείνει για όσο καιρό χρειαστεί.
Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι «τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι τα δύσκολα πέρασαν», ενώ ενδεικτική της κυβερνητικής προσέγγισης ήταν και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ότι «δεν πρόκειται φέτος να υπάρξει η καθιερωμένη πασχαλινή έξοδος», καθώς «η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε και καλό είναι να το λέμε από τώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» από την πασχαλινή έξοδο να διαδοθεί αυτή η επιδημία στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια από την Αττική που έχει πολλά κρούσματα.
Το μήνυμα για την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις για το ζήτημα αυτό, εκπέμπεται και από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι «περιμένουμε την κορύφωση από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου», σημειώνοντας ότι «το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών». Από την πλευρά του και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι θεωρεί τον Απρίλιο «πάρα πολύ κρίσιμο» και τόνισε στον Σκάι ότι τώρα είναι η ώρα που θα δούμε πώς θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα. Ζήτησε μάλιστα να μη χαλαρώσει κανείς, προειδοποιώντας ότι «είναι πολύ εύκολο να πάμε σε σενάρια καταστροφής αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι μας».
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή
Αεροδρόμια
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια «σε μία ύστερη φάση», ενώ η κυβέρνηση προχώρησε ήδη και σε παράταση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας μέχρι και την 11η Απριλίου.
Την ίδια ώρα εντείνονται και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει η υγειονομική κρίση στην ελληνική οικονομία, με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και Εργασίας Γ. Βρούτση να ανακοινώνουν σήμερα το πρωί το ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, το οποίο οριστικοποιήθηκε μετά τις τηλεδιασκέψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε τον Μάρτιο, θα συνεχίσουμε τον Απρίλιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος διαμηνύει πάντως ότι απαιτείται σύνεση στη χρήση των ταμειακών διαθέσιμων, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το εύρος των επιπτώσεων από την κρίση. «Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε παράλογοι ούτε άδικοι απέναντι κανενός. Πηγαίνουμε, όμως, προσεκτικά γιατί πρέπει να σκεφτούμε και την επόμενη ημέρα, καθώς αυτή η κρίση έχει τα χαρακτηριστικά μαραθωνίου δρόμου κι όχι δρόμου 100 μέτρων», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.