Το δεύτερο που επεσήμανε αφορά στην ανακοίνωση νέου μεγάλου πακέτου μέτρων που κατέστη δυνατόν λόγω του ότι εξασφαλίστηκε η εισαγωγή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προς ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. «Η Ελλάδα κατάφερε έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη με την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να έχει ένα μεγάλο ποσό, περίπου 12 δισεκ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας και γι αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα περίπου 10 δισεκ ευρώ, τα οποία θα στηρίξουν όλους τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αναφέρθηκε επίσης ξεχωριστά στη στήριξη ακόμη και εκείνων που δεν έχουν κλείσει τα μαγαζιά ή οι επιχειρήσεις τους «προκειμένου να περάσουμε αυτή την κρίση όλοι μαζί ενωμένοι».
Σε ερώτηση για την πιθανότητα επικείμενων περιορισμών στην ακτοπλοΐα μετά τα φαινόμενα συνωστισμού στα πλοία ο κ. Πέτσας απάντησε ότι εξετάζονται «μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν και τα πλοία προς τα νησιά αλλά ενδεχομένως και τα αεροσκάφη ιδίως από τις πτήσεις εξωτερικού αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευθούν τις επόμενες μέρες» καθώς μιλάμε για ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης.
Επίσης σχετικά με την προοπτική αυστηρών μέτρων ανάλογων με αυτά που επιβλήθηκαν στην Ιταλία δηλαδή μια καθολική καραντίνα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως αν δείξουμε όλοι την υπευθυνότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, αυτοσυγκράτηση και περιορισμό στο σπίτι, δεν θα απαιτηθούν τέτοια μέτρα.
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
Πρόσθεσε όμως ότι αυτό που «σίγουρα χρειάζεται και το ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός είναι να στηρίξουμε όλοι αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τον αγώνα, που εργάζονται νυχθημερόν για να είμαστε οι υπόλοιποι υγιείς και ασφαλείς. «Ας μείνουμε κι εμείς στο σπίτι για να τους βοηθήσουμε», τόνισε.
Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «το πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συνδυασμό και με την καταβολή του επιδόματος Πάσχα που θα αναγγείλει αύριο το οικονομικό επιτελείο αίρουν την αβεβαιότητα και δείχνουν σε όλους τους συμπολίτες μας ότι το Κράτος είναι εδώ για να βοηθήσει σε μία παροδική κρίση που ξεκινάει από ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και που δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μία μόνιμη ουλή στην οικονομία μας. ‘Αρα εμπιστευθείτε μας, ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών, εμείς θα στηρίξουμε την οικονομία και θα βγούμε από την κρίση όλοι μαζί πιο ενωμένοι».
Κληθείς να απαντήσει πώς θα γίνεται η επιτήρηση για τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί επεσήμανε: «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό πάνω από το κεφάλι του καθενός. Όμως οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες και θέλουμε όλοι με την επίκληση που έκανε και ο κ. Χαρδαλιάς όχι μόνο στο φιλότιμο αλλά και στην ανθρωπιά μας, να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες. Από κει και πέρα εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελέγξουμε τις καταστάσεις που θα είναι πιο ακραίες». Επανέλαβε ωστόσο ότι «είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας να ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις των ειδικών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας επίσης σε ερώτημα για το κατά πόσο ήταν έγκαιρη η ανάληψη δράσης κι αν υπήρξε καθυστέρηση ειδικά με το θέμα της Εκκλησίας τόνισε: «Αν ρωτήσετε οποιοδήποτε συμπολίτη μας στο δρόμο θα σας πει ότι ευτυχώς που κρατά το τιμόνι της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή της φουρτούνας. Κι αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε είδους μικροπολιτικές ανεύθυνες επισημάνσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι «έγινε σοβαρή προσπάθεια συνεννόησης με όλα τα πολιτικά κόμματα, ήταν πολύ εποικοδομητική η συζήτηση που έγινε στις τηλεδιασκέψεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τα τελευταία φάλτσα ας μου επιτραπεί να πω ορισμένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελπίζουμε να είναι μόνο παροδικά γιατί δεν έχουν καμία ανταπόκριση στον κόσμο και μπορεί τελικά να υπονομεύουν τον εθνικό μας στόχο όταν αφήνουν υπόνοιες για ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τον αγώνα κι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων».
Κλείνοντας αναφορικά με το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχείων ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι «να χρησιμοποιήσουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αν χρειαστεί τη δυναμικότητα που έχει το ιδιωτικό σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει κάτι που να εμπλέκει και τα ξενοδοχεία». Εξήγησε ότι «τα ξενοδοχεία κλείνουν ή περιορίζεται η λειτουργία τους γιατί δεν θέλουμε να έχουμε έναν συνωστισμό και επίσης έγκειται αυτό στο πλαίσιο του περιορισμού των ανθρώπων που έρχονται από το εξωτερικό κατά 14 μέρες. Αποθαρρύνεται άρα αυτό το διάστημα η επισκεψιμότητα της χώρας από το εξωτερικό και δε χρειάζεται να λειτουργούν τα ξενοδοχεία όπου θα μπορούσαμε να έχουμε εύκολη διασπορά του ιού».