Ο κ. Πέτσας επανέλαβε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων για 15 ημέρες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες.
Πέρα από τα υπάρχοντα μέτρα όμως ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup τα αρμόδια υπουργεία θα πάρουν μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Εκδίδεται ΠΝΠ στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
-Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.
-Προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως ή με ευέλικτο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο όπου αυτό είναι εφικτό.
-Ενίσχυση του προϋπολογισμού με 15 εκ. ευρώ για ενδυνάμωση του τομέα υγείας. “Δρομολογούνται δαπάνες για νέες προσλήψεις – Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει όσες πιστώσεις χρειαστεί στο υπουργείο Υγείας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:
H εξάπλωση του κορωνοϊού μάς θέτει – σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο – μπροστά σε δύο σοβαρότατες προκλήσεις: η πρώτη αφορά στην προστασία του πληθυσμού -και ιδίως των ευάλωτων ομάδων- και η δεύτερη στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Και για τις δύο αυτές προκλήσεις υπήρξε χθες τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., στη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων:
-Τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό
υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών-μελών σε μέσα και προσωπικό.
-Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
-Τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.
-Ζήτησε επίσης την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, όπως μάσκες και αναπνευστήρες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό λαμβάνουμε συνεχώς νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Χθες, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας, για τις επόμενες 14 ημέρες. Κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίζουμε ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.
Για αυτό ακριβώς είχαν ήδη αποφασιστεί και μπήκαν σε εφαρμογή:
-Η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ.
-Η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης.
-Η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών.
-Η αναστολή εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα.
-Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.
Παράλληλα η αρμόδια Επιτροπή και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού.
Οφείλουν για το δικό τους, αλλά και για το συλλογικό καλό, να αποφεύγουν το συνωστισμό σε
χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και Μητροπολίτες, συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις
γιαγιάδες μας, τα λόγια του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου: «Κάθε τι
που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό».
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις
Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις του κορονοϊού. Παράλληλα, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μετριάσει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διεθνής κρίση στην οικονομία μας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε.
Οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης, επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ήδη έχουμε εξαγγείλει:
– την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
– την αναστολή, επίσης, για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου.
– την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31 Μαρτίου.
– Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.
-Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα, θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.
Επειδή όμως η κατάσταση εξελίσσεται, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη.
Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16 ης Μαρτίου, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Σήμερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
– Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
– Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
– Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
– Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου
τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
– Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
– Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση – όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.
Διάγγελμα Μητσοτάκη
Στους πολίτες αναμένεται να απευθυνθεί, σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους πολίτες με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει περισσότερο και να ζητήσει την «ευλαβική» τήρηση των μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί, οι φορείς και το Κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα κυμανθούν σε τρία επίπεδα: σε εθνικό, γεωγραφικό και κλαδικό με κύριο στόχο να περιορίσει ει δυνατόν την μετάδοση του ιού.
«Η Ελλάδα πήρε μία σειρά από νέα δραστικά μέτρα. Κάναμε δεκτή την εισήγηση για κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για απαραίτητο μέτρο πρόληψης για να προλάβουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ για να προστατεύσουμε τους ποιο ευάλωτους. Κάνω έκκληση σε αυτές τις συνθήκες όσο γίνεται να παραμένουν σπίτια τους. Απαιτώ από όλους όσους συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο: υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Θα περάσουμε αυτή την κρίση ενωμένοι. Αύριο θα ανακοινώσουμε συμπληρωματικά μέτρα» είπε επίσης.
«Προσλήψεις σε επείγοντα και ΜΕΘ»
Νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες από το βήμα της Βουλής ενώ κάλεσε τον κάθε πολίτη να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην επιδημία.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενίσχυση των ΤΕΠ και των ΜΕΘ με γιατρούς και προσωπικό εάν χρειαστεί και επισήμανε ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτής της πρώτης φάσης και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση.
Ο κ. Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η καμπύλη της επιδημίας να μην εκτοξευθεί αλλά να έχουμε κάμψη και τελικά οι ενισχύσεις να είναι μια προίκα για το ΕΣΥ». Ομως, όπως είπε, «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος…». Ανέφερε πως υπήρξε άμεση αντίδραση ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο πρώτο στάδιο, όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει σε γειτονικές μας χώρες.
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το πρώτο βήμα είναι η σταδιακή εκκένωση των Μονάδων από τους τακτικούς ασθενείς, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών για πολίτες που νοσούν βαριά από το Covid – 19.
Σε περίπτωση πληρότητας στις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων θα αξιοποιηθούν τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου των ασθενών, δηλαδή και όσων νοσούν με γρίπη.
Σημειώνεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένους φορείς (όπως ο ΙΦΕΤ και ο ΕΟΔΥ) να προχωρούν σε σύναψη συμβάσεων (π.χ. για την αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ και τους ταχυμεταφορείς δειγμάτων) κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, 1.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Η κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει με τα δικά της μέσα και «όπλα» την επιδημία, ανέφερε ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας πως «εμείς συνεργαζόμαστε με όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά σχηματίσαμε και μια ισχυρή ομάδα επιστημόνων και ιατρών και προχωράμε βάσει των δικών τους συμβουλών και οδηγιών».
Ενημέρωση
Ο κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστό ότι χθες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ενώ ενημερώνει τακτικά και τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό όπως και όποιον άλλο έχει ζητήσει ενημέρωση. Μάλιστα ευχαρίστησε πολλές φορές για την υπεύθυνη στάση που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται,ότι με την τροπολογία του το υπουργείο Υγείας κάνει αυστηρότερη τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων η οποία θα γίνεται όπως και τώρα μόνο με συνταγή γιατρού αλλά θα πρέπει να αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού καθώς και τη δοσολογία.