Οντας πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ποια είναι η άποψή σας για τις φωνές που υποστηρίζουν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως ένα καλό διπλωματικό όπλο;
Εκφράζω -και οφείλω να το κάνω και από τη θεσμική θέση μου- την εθνική γραμμή: Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνο διαφορά με την Τουρκία. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ολα τα υπόλοιπα είναι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις, που είναι παντελώς αβάσιμες. Η Τουρκία, κατά τη γνωστή μέθοδο του ανατολίτικου παζαριού, βάζει πολλά ζητήματα στο τραπέζι. Για εμάς, όμως, δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Επομένως, για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπό μια σημαντική προϋπόθεση. Την υπογραφή συνυποσχετικού, που θα δεσμεύει τις δύο χώρες. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει η Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων, που εντάθηκε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Για να πάμε στη Χάγη, απαιτείται ηρεμία και όχι ένταση. Δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο υπό καθεστώς προκλήσεων. Και, πάντως, θεωρώ ότι οι απόψεις που υποστηρίζουν την προσφυγή στη Χάγη στην παρούσα φάση με τη λογική να «δώσουμε κάτι και εμείς στην Τουρκία» όχι μόνον απέχουν παρασάγγας από την εθνική γραμμή, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνες…
Η Τουρκία προκαλεί συστηματικά και το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στα εθνικά θέματα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση που διαμορφώνεται; Βλέπετε κλιμάκωση;
Η προκλητικότητα της γείτονος πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, δείχνοντας την πλήρη απαξίωσή της προς το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας. H ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποιούν συνεχώς τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα και οι αντιδράσεις από πάρα πολλές χώρες απέναντι στην Τουρκία γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές. Σε κάθε περίπτωση, δεν περιμένουμε να δούμε εάν ο Ερντογάν εννοεί ή όχι τις απειλές του. Οφείλουμε να οχυρώνουμε την ειρήνη μας και να εκπέμπουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος. Είμαστε μια φιλειρηνική χώρα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει οποιοσδήποτε θα σκεφτόταν να πλήξει την κυριαρχία μας ότι η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή και αποτελεσματική! Τέτοια που θα τον κάνει να μετανιώσει.
Η δική μας στάση στέλνει το μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου; Μήπως πρέπει να γίνουμε πιο επιθετικοί;
Η χώρα μας παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εμμένει στο Διεθνές Δίκαιο, τιμά τις συμμαχίες της, αλλά είναι και σε θέση, έχει την ισχύ να κάνει σεβαστές τις απόψεις της. Διαθέτει γι’ αυτό έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα: Τις αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις της. Το έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός: Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας! Αυτή είναι η εθνική γραμμή, αυτός είναι ο κοινός τόπος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως έχει επιβεβαιωθεί και στην αρμόδια Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία έχω την ευθύνη να προεδρεύω, όπως συνέβη και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ολοι όσοι συμμετείχαμε, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, καταλήξαμε σε έναν κοινό τόπο: Η Ελλάδα θα προασπισθεί, εάν χρειαστεί, με κάθε μέσο που διαθέτει την εθνική κυριαρχία της.
Η εκτίμηση για την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης έχει μόνο θετικά; Πιστεύετε ότι υπήρξαν κάποιες παραφωνίες;
Από την επομένη των εκλογών γνωρίζαμε όλοι στη Ν.Δ. ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ότι δεν θα υπάρξει καμία περίοδος χάριτος. Τα όρια της ανοχής και της αντοχής των Ελλήνων είχαν εξαντληθεί. Υπό αυτήν την έννοια η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε άλλη επιλογή. Δεσμευθήκαμε για συγκεκριμένα ζητήματα. Και αυτά υλοποιούνται, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά και, κυρίως, παραγωγή έργου. Αυτός είναι ο άξονας στον οποίο κινείται η νέα κυβέρνηση. Εάν κανείς θα είχε να προσάψει κάτι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι πραγματικά έφερε αρκετά πράγματα πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε θέσει αρχικά. Περίπου τριάντα νομοσχέδια ολοκληρώθηκαν, ψηφίστηκαν και έγιναν νόμοι του κράτους έως το τέλος του 2019. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται λάθη ή ότι δεν θα υπάρξουν αστοχίες. Ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, είδαμε ότι η κυβέρνηση επέδειξε αστραπιαία αντανακλαστικά. Βεβαίως, θα γίνουν λάθη. Το ζητούμενο, όμως, είναι να αλλάξει πορεία ο τόπος. Να ξεφύγουμε από παθογένειες του παρελθόντος και να πάμε μπροστά. Αυτή η πορεία ήδη ξεκίνησε. Βεβαίως, θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
«Αμείλικτοι οι αριθμοί για την προηγούμενη κυβέρνηση…»
Πώς θα διαχειριστείτε τη δύσκολη κατάσταση του μεταναστευτικού -προσφυγικού; Μήπως άδικα κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για κακή αντιμετώπιση;
Ασφαλώς και οι ολοένα αυξανόμενες ροές δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα. Μετά, όμως, από το μπάχαλο που επικράτησε επί 4,5 χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι όποιος θέλει μπορεί να έλθει στην Ελλάδα, ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, είναι εμφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει μία άλλη τακτική. Δυστυχώς γι’ αυτούς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, μόλις 1.800 επιστροφές, διασπάθιση χρήματος από ΜΚΟ… Αυτά έγιναν στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής τους. Αντιθέτως, για εμάς η λύση στο πρόβλημα του μεταναστευτικού περνάει μέσα από την πολύ καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας – και των θαλάσσιων συνόρων-, από τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων κλειστού τύπου, από την άμεση εξέταση των αιτήσεων ασύλου και από τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων. Παράλληλα, η κυβέρνηση διεθνοποιεί το πρόβλημα συνεχώς, ζητώντας μία στάση αλληλεγγύης από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS
«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν λόγο να φοβούνται…»
Πώς βλέπετε τις αποκαλύψεις στο θέμα Novartis; Πιστεύετε ότι στήθηκε, τελικά, μία πολιτική σκευωρία;
Με όσα έρχονται στο φως αποκαλύπτεται ένα άλλο σκάνδαλο που στήθηκε με βάση το σκάνδαλο Novartis. Η υπόθεση που τόσο «διαφήμισε» ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση, το «μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» όπως υποστήριζαν, καταρρέει ημέρα με την ημέρα, κατάθεση με την κατάθεση. Προσπάθησαν να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη με αντιθεσμικό τρόπο, έστησαν έναν παρακρατικό μηχανισμό με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα, διέσυραν πολιτικά πρόσωπα, σπίλωσαν υπολήψεις, χωρίς αποδείξεις, και τελικά όλο αυτό κατέληξε σε ένα μεγάλο φιάσκο! Γι’ αυτό τώρα επιδεικνύουν περισσή σπουδή για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα και να μην εξεταστούν οι μάρτυρες. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν λόγο να φοβούνται…
Από την έντυπη έκδοση