Μετά από κάλεσμα του πρωθυπουργού οι δήμαρχοι των νησιών βρέθηκαν στο Μαξίμου χωρίς τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος λόγω των ανάρμοστων και χυδαίων εκφράσεων και κινήσεών του εξαιρέθηκε. Τις επόμενες μέρες σε ένδειξη στήριξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα νησιά του Αιγαίου, ξεκινώντας από τη Σάμο, το νησί που η αναλογία μεταναστών- κατοίκων είναι η μεγαλύτερη, ενώ η υπάρχουσα δομή βρίσκεται μέσα στην πρωτεύουσα.
«Πραγματοποιήθηκε μία εποικοδομητική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για τη μείωση των ροών και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Οπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενες δηλώσεις, υπάρχει η ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση του ασύλου, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και επίσης να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και θα αντικατασταθούν με κλειστές δομές», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης αμέσως μετά τη σύσκεψη. Τον λόγο μετά πήρε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρματζης, εκπροσωπώντας όλους τους δημάρχους επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα.
«Μετά από πολύωρη και αναλυτική συζήτηση με τον κύριο πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος που ταλανίζει και ταλαιπωρεί τα νησιά μας. Μεταφέραμε τις αγωνίες μας για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, καθώς επίσης και για τα τελευταία γεγονότα. Μεταφέραμε για μία ακόμη φορά σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου με κοινή συναντίληψη, την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης. Ο κύριος πρωθυπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά όλα τα παραπάνω, μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις ξεκινώντας άμεσα από τη Σάμο», κατέληξε.
Το προσφυγικό βρέθηκε νωρίς σήμερα στο επίκεντρο του Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να τονίζει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω. «Το σχέδιο της κυβέρνησης –που εδράζεται στο τρίπτυχο προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»- ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί. Στα νησιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αρχικών χωματουργικών εργασιών», ανέφερε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολεμικού χαρακτήρα επεισόδια που σημειώθηκαν για 48 ώρες σε Λέσβο και Χίο.
«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Οσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν.
Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Εχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε». Χθες ο πρωθυπουργός «χτύπησε» τον κώδωνα του κινδύνου με τη συσχέτιση των νέων αφίξεων μεταναστών με τον κορονοϊό. «Το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί. Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6 περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Οτι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για τον σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά».
Λίγο νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας είχε χαρακτηρίζει «γραφικό και επικίνδυνο» τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη με αφορμή τη χειρονομία κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ διεμήνυσε ότι «δεν έχουμε να πούμε τίποτα με τον κ. Μουτζούρη». Μάλιστα ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει καμία συγγνώμη, καθώς κάτι τέτοιο θα το εκλάμβανε ως υποκρισία και τακτικισμό από την πλευρά του περιφερειάρχη. Επέρριψε ευθύνες στον περιφερειάρχη για την κατάσταση στα νησιά και επεσήμανε ότι «δεν είναι πλάκα». Πρόσθεσε ότι: «Ο ίδιος ο Μουτζούρης είπε ότι δεν θα έρθει στη σύσκεψη για το θέμα των κλειστών κέντρων. Η κυβέρνηση έχει ευελιξία στην προσέγγιση του στόχου».
Από την έντυπη έκδοση