Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσει το δραστήριο σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι που θα βοηθήσει την χώρα να βγεί από την οικονομική κρίση που βιώνει.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«H επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama συνιστά αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας, είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω ειλικρινά για τη φιλία και την υποστήριξή του στη χώρα μας σε κρίσιμες στιγμές. Η εκτίμηση στο πρόσωπό του αντιπροσωπεύει τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Τόνισα τη στρατηγική σημασία που έχουν και για τις δύο χώρες οι στενές ελληνο – αμερικανικές σχέσεις. Ειδικά αυτήν την δύσκολη εποχή της αβεβαιότητας και των προκλήσεων στην περιοχή μας, με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσει το δραστήριο σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στην περιοχή θα συμβάλει η οριστική έξοδός της από την σημερινή οικονομική κρίση. Υποστήριξα ότι αυτό θα γίνει κυρίως με τη δική μας σταθερή και σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με μια αξιόπιστη ηγεσία και συγκροτημένο εθνικό σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής.
Αυτή η προσπάθεια απαιτεί αλήθεια και ρεαλισμό. Ασφαλώς είναι πολύ σημαντική η στήριξη των φίλων μας, όπως είναι ο Πρόεδρος Obama, αλλά από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα και στην υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο.
Τέλος, τόνισα στον κ. Πρόεδρο ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του λαϊκισμού, της περιχαράκωσης και της εσωστρέφειας. Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε φάρο σταθερότητας και ευημερίας στον σημερινό ταραγμένο κόσμο».