Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι αφορά περίπου 1,1 τρισ. ευρώ για την παραπάνω επταετία.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις του δημοσιονομικού πακέτου στο παρελθόν, αυτή τη φορά δεν είναι οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, που εμποδίζουν τη συμφωνία. Τόσο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχονται μια αύξηση της συνεισφοράς των χωρών τους στον προϋπολογισμό, φυσικά ο καθένας υπό τις δικές του προϋποθέσεις.
Οι τέσσερις παραπάνω μικρές πλούσιες χώρες αρνούνται προς το παρόν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Στην άλλη άκρη βρίσκεται η Ευρωβουλή η οποία ζητάει δραστική αύξηση του προϋπολογισμού, αλλιώς απειλεί πως θα καταψηφίσει την όποια διαφορετική συμφωνία. Οι φτωχότερες χώρες του κοινοτικού νότου και της ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται κάπου στη μέση επιδιώκοντας να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν μεγάλες απώλειες σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης τη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι εάν θέλουμε να τηρήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας θα πρέπει να έχουμε και τους ανάλογους πόρους για την υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναγνωρίζει τις δυσκολίες αλλά δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, η χώρα μας προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή, θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος θα είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον.
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που είχε καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό δημιουργεί μια «τρύπα», η οποία σε βάθος επταετίας μπορεί να φτάσει τα 75 δισ. ευρώ. Τόσο η Κομισιόν με την αρχική της πρόταση όσο και στη συνέχεια η τελευταία συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επιχειρούν να καλύψουν τη διαφορά μέσω της αύξησης της συνεισφοράς των κρατών μελών και της παράλληλης μείωσης των δαπανών για τη γεωργία και την πολιτική συνοχής.
Η πρόταση
Η συζήτηση ξεκίνησε χθες με βάση τη συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ, η οποία καθορίζει τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε δεσμεύσεις (ανώτατη οροφή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί) στα 1.094 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2018. Πρόκειται για 41 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προβλέπει η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Σε σχέση με μια συμβιβαστική πρόταση που είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο η τότε φινλανδική προεδρία η τωρινή προβλέπει 7 δισ. ευρώ περισσότερα.
Για τη γεωργία προτείνονται 329 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις εκ των οποίων 256 δισ. ευρώ αφορούν εισοδηματικές ενισχύσεις στους αγρότες και 72 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου. Σε σχέση με το σημερινό ΠΔΠ πρόκειται για μια μείωση των πόρων κατά περίπου 80 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με την πολιτική συνοχής προτείνονται 323,2 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις, ποσό κατά 56 δισ. ευρώ χαμηλότερο από τα 379,2 δισ. ευρώ του ΠΔΠ της περιόδου 2014-2020. Συνεργάτες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμιζαν χθες ότι για τη συνοχή η συμβιβαστική πρόταση αυξάνει τα κονδύλια στις φτωχότερες χώρες κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνα της φινλανδικής πρότασης.
Σε σχέση με τους άλλους τομείς, το νέο ΠΔΠ προβλέπει δεσμεύσεις μέχρι 21,9 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση, τη διαχείριση προσφύγων, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και το άσυλο. Πρόκειται για μια αύξηση των κονδυλίων πάνω από 11 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020.
Με βάση την αρχική πρόταση της Επιτροπής, στη χώρα μας αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 σε τιμές 2018, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία (προγράμματα ανάπτυξης υπαίθρου, εισοδηματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς). Με τη συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ το ποσό μπορεί να μειώνεται ελαφρά, ωστόσο η χώρα μας θα διεκδικήσει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και από άλλες πηγές, όπως για το προσφυγικό, αλλά και για τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θέλει οπωσδήποτε συμφωνία, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης, γιατί η πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου από τις 11 Ιουλίου 2018. Κάθε καθυστέρηση από εδώ και πέρα θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της Ε.Ε. από τις αρχές του επόμενου έτους, έλεγαν οι συνεργάτες του Ευρωπαίου αξιωματούχου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μισέλ έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες ότι θα μείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι να ληφθεί απόφαση.
Από την έντυπη έκδοση