Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΜΚΟ και με ονομαστική καταγραφή των μελών, όπως και η αλλαγή στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για εγγραφή ελπίζουν από τα κυβερνητικό επιτελείο να οδηγήσουν και σε μείωση των επεισοδίων στα νησιά.
Και αυτό γιατί όπως ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν στους διαδρόμους της Βουλής, μέλη ΜΚΟ δυναμιτίζουν το κλίμα στα τρία νησιά κινητοποιώντας και οργανώνοντας μεταναστευτικές πορείες, γνωρίζοντας ότι αυτές θα προκαλέσουν και αντιδράσεις και θα ξεσηκώσουν και κατοίκους.
Στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης στάθηκε στο άρθρο για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ιδρύουμε το Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αυστηροποιούμε, με αυτόν τον τρόπο, το πλαίσιο ελέγχου. Με αυτή τη διαδικασία προσφέρουμε στη Δημόσια Διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές τη θεσμικά απαραίτητη γνώση για τη λειτουργία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες, πλέον, δεν θα είναι απρόσωπες. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν οργανώσεις που λειτούργησαν υποδειγματικά, συνέβαλαν τα μέγιστα για τη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών εντός των hotspots. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες που δεν γνωρίζουμε σε βάθος τη δράση τους και θα πρέπει να πιστοποιηθούν και να εγκριθούν για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη μεταναστευτική κρίση. Η νέα διάταξη μάς επιτρέπει να διαγράφουμε από το μητρώο οργανώσεις και πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις συνεργασίας». Και ανακοίνωσε πως η καταγραφή αυτή του «χάρτη» των ΜΚΟ θα γίνει υπό την εποπτεία ειδικού γραμματέα. Στις ΜΚΟ αναφέρθηκε και ο Στέλιος Πέτσας: «Στόχος μας είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».
Στη Βουλή, ωστόσο, η αντιπαράθεση χθες ήταν στο «κόκκινο». Στην ανάλυση της τροπολογίας ο κ Μηταράκης υποστήριξε ότι «τα νησιά μας σήκωσαν για 5 χρόνια δυσανάλογο βάρος. Και δεν μπορεί η σημερινή κατάσταση να συνεχιστεί. Αλλάζουμε πολιτική. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η μείωση των ροών μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και της δημιουργίας ελεγχόμενων κέντρων σε αντικατάσταση ανοικτών δομών. Δεύτερή μας προτεραιότητα η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δουλεύουμε νυχθημερόν με σχέδιο και αποφασιστικότητα».
Παραλήρημα
Λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου επιχείρησε να ρίξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας πως η χθεσινή παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μια δημόσια κοινοβουλευτική παραδοχή των λαθών της κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και του επιτελικού μπάχαλου που έχει δημιουργήσει. «Σπείρατε ανέμους και τώρα θερίζετε θύελλες. Ηρθατε εδώ για να διαπιστώστε δημοσιογραφικά ότι όλα όσα έγιναν στη Λέσβο είναι αποτέλεσμα υποκίνησης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρέπει να απαντήσει για το τι έγινε χθες στη Μυτιλήνη, δεν είστε εδώ ως δημοσιογράφοι για να κάνετε διαπιστώσεως. Το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει η ακροδεξιά σας πολιτική».
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού. «Εάν ήμουν δημοσιογράφος θα σας έλεγα ότι μέχρι το 2014 η Ελλάδα δεν ήταν δίοδος μεταναστών, εσείς είστε ιδρυτές της Μόριας, εάν ήμουν δημοσιογράφος θα σας έλεγα ότι το πρόβλημα της συμφόρησης των νησιών προκύπτει από τη συμφωνία με την Τουρκία το 2016 παρά τα θετικά», ενώ για τα επεισόδια στη Μόρια ανταπάντησε ότι «δεν θέλουμε να δυσφορείτε. Δεν μπορεί να υπάρχει δυσφορία γιατί παρενέβη η Αστυνομία για τους κατοίκους της Μυτιλήνης, ούτε να βλέπουμε δυσφορία και κριτική όταν κάνουμε πολιτική αποσυμφόρησης αλλά και επιστροφές».
Ενίσχυση των μέτρων
Στα επεισόδια αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Ταυτόχρονα, δίνουμε προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών μας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία που προβλέπει τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο στην Ελλάδα (EASO), το διπλασιασμό του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα, από τα 500 άτομα στα 1.000, και στην αύξηση κατά 30% της χρηματοδότησης, που για το 2020 θα ανέλθει στα 36 εκατομμύρια ευρώ».
Μετωπική για επαναπροωθήσεις
Η πολιτική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό είχε όμως και δεύτερο σκέλος και αυτή τη φορά τις επαναπροωθήσεις ή όχι που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. Αφορμή στάθηκε η φράση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Θέμα 104,6» που είπε ότι «υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν ούτε η Frontex ούτε η παρουσία του NATO, αλλά σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε υπό το πρίσμα μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης του ζητήματος. Μας υπερβαίνουν όλα αυτά», με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο για θέματα ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό να κατηγορεί τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για παράνομες πρακτικές: «Πλήρης παραδοχή από τον υπουργό της Ν.Δ. ότι κυβερνήσεις, προ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής. Απαντήσεις οφείλουν να δώσουν ο κ. Βαρβιτσιώτης και όσοι ενεπλάκησαν με το θέμα επί της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, για εγκληματικά περιστατικά που κόστισαν ζωές».
Από το γραφείο του υπουργού δόθηκε εκ νέου απάντηση ότι κ. Πλακιωτάκης κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό Σώμα τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και ενεργεί με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. «Σε ό,τι αφορά το παρελθόν αναφέρθηκε σε πρακτικές που “ενδεχομένως” είχαν χρησιμοποιηθεί, κάτι για το οποίο υπήρξαν καταγγελίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν».
Στο αρχείο
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Βαρβιτσιώτης. «Απέναντι στις καταγγελίες ότι στο παρελθόν υπήρξαν εντολές στο Λιμενικό Σώμα για παράνομες επαναπροωθήσεις, αντιτάσσουμε ένα και μόνο γεγονός ότι όσες έρευνες έγιναν από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη κατέληξαν χωρίς απαγγελία κατηγοριών και ετέθησαν στο αρχείο. Οσοι, δε, ψάχνουν για απαντήσεις, ας δουν τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύονται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σαντορινιός, που έχει θητεύσει στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συμπεριφορά τους προσβάλλουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος».
Από την έντυπη έκδοση