Στη διάρκεια των επαφών του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες, καθώς πεποίθηση της Αθήνας είναι ότι μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό.
Το πρόγραμμα
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου ξεκινώντας σήμερα τις επαφές του θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό του βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saudi, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση, παρουσία αντιπροσωπειών.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό σκέλος της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi, καθώς και με τον διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.
Σημειώνεται ότι τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στην επίσκεψή του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης
Σήμερα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου θα συναντηθεί αύριο με το διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan και εν συνεχεία με το σιάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan.
Κερδισμένο το επιχειρείν
Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι με την επίσκεψη στην αραβική χερσόνησο και τις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τους αξιωματούχους των δύο αυτών χωρών, οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη, κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών που περιλαμβάνει και τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την Κίνα. Εκτιμούν παράλληλα ότι από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Τουρκία – Λιβύη
Αν και οι επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν προγραμματιστεί πριν από τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη, τα γεωπολιτικά ζητήματα θα είναι στην ατζέντα των συναντήσεων, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, την ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο. Η δυναμική που αποκτά η σχέση με τη Σαουδική Αραβία συνιστά στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι η χώρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι σαφής η στήριξη των ελληνικών θέσεων σε σχέση με τα άκυρα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης.
Βλέμμα στα 12 μίλια
«Υπάρχει μια αναμφισβήτητη αρχή που ορίζει ότι εκ των εξελίξεων η Ελλάδα διαθέτει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία και θα διεκδικήσει υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με κάθε τρόπο», υπογράμμισε στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διαμήνυσε παράλληλα ότι: «Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε, από την πλευρά του, ότι «η Ελλάδα έχει στείλει το μήνυμα παντού. Εχει ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται. Δηλαδή: Το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι».
Από την έντυπη έκδοση