Στην πραγματικότητα, η σχέση Μακρόν-Μητσοτάκη είναι εξαιρετική και η στάση της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας στάση απόλυτης στήριξης σε όλα τα θέματα, με έμφαση στα εθνικά και την οικονομία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν βάλει τις ελληνογαλλικές σχέσεις σε μία νέα περίοδο ακόμα πιο στενής συνεργασίας και αλληλεγγύης από ό,τι ίσχυε στο απώτερο αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν. Από κοινού διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη αναβάθμισης των ελληνογαλλικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, από την οικονομία, τις επενδύσεις, τα εθνικά θέματα και το μέλλον της Ευρώπης μέχρι την αμυντική συνεργασία και την κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στις κοινές δηλώσεις τους ξεχώρισε η ξεκάθαρη θέση και η ταύτιση του Γάλλου προέδρου σε ό,τι αφορά την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Μακρόν να τονίζει ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο. «Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς άμυνας και οικονομίας» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε την ξεκάθαρη στήριξή του στην Ελλάδα, καταδίκασε με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο (σ.σ.: εξ ου και η οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας μετά την αποχώρηση Μητσοτάκη απ΄ το Παρίσι για τις Βρυξέλλες) την τουρκική προκλητικότητα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβίασε τις δεσμεύσεις που έδωσε στη διάσκεψη του Βερολίνου και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Οχι τυχαία, ο Μακρόν ανέδειξε και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη Γαλλία για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.
Για την καλύτερη κατανόηση όλου του φάσματος των ελληνογαλλικών σχέσεων, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής που προωθούν οι δύο χώρες. Μακρόν και Μητσοτάκης εξήραν τη γεωπολιτική σημασία του EastMed για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και προανήγγειλαν ότι σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να σημειώνει πως οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών θα βρίσκονται σε στενή επαφή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο έθεσε στον Γάλλο πρόεδρο, εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την υλοποίησή του και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «η Γαλλία θα έχει ρόλο συμπαραστάτη στον στόχο της Ελλάδας να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».
Ενδεικτικά του κλίματος στις ελληνογαλλικές σχέσεις ήταν τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού αλλά και τους διεθνούς Τύπου:
«Ο Μακρόν κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δεν κράτησε τον λόγο του», ανέφερε η γαλλική «Le Figaro» επισημαίνοντας ότι κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στη διαμάχη της με την Τουρκία. «Ο Μακρόν κατηγορεί την Τουρκία ότι αθετεί τις δεσμεύσεις της», έγραψε η γαλλική «Le Monde» και προσέθεσε: «Η Γαλλία στέλνει πολεμικά πλοία για να στηρίξει την Ελλάδα», προσθέτει το δημοσίευμα. «Η Γαλλία θα στείλει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο για να υποστηρίξει την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία», σημείωσε ο βρετανικός «Guardian», που επίσης έγραψε: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση της Γαλλίας να στείλει φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεσή της με την Τουρκία για τα περιφερειακά ενεργειακά αποθέματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον βρετανικό «Guardian» και το πρακτορείο Reuters, που επισήμανε ότι ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αθετεί τις υποσχέσεις του για το Λιβυκό».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής