Αναλυτικά, αναφέρει:
«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.
Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.
Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.
Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».
Στο μεταξύ, απάντηση στις αναφορές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, που εκφράστηκαν και μέσω των σημερινών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του για το Βερολίνο, έδωσε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών.
«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ και προσθέτει:
«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα, είχε αναφερθεί στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
«Κάλεσαν τον Χαφτάρ στην Ελλάδα… Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις, αφού δεν είχαν προσκληθεί, προσπαθώντας να δουν που θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του μιάμιση ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».
Για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα είχε τοποθετηθεί χθες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως «η πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα και η επισήμανση των εθνικών ανησυχιών της Ελλάδας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη».