Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διήρκεσε μία ώρα και εξερχόμενος ο κ. Τσίπρας, σε μία σύντομη συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε προβληματισμένος από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ απάντησε αινιγματικά και για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
– Προβληματισμένος κύριε Τσίπρα;
– Είμαι προβληματισμένος, όχι από το κλίμα, αυτό ήταν κανονικό, αλλά από τις εξελίξεις.
– Έχουμε Πρόεδρο;
– Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει τις καταστάσεις.
– Μικρές οι πιθανότητες για τον Προκόπη Παυλόπουλο;
– Θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
Λίγο μετά, σε δηλώσεις του στην κάμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επέμεινε στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, επ’ αφορμή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε ζωντανή σύνδεση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, υποβαθμίζοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας για εκτόνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και παραπλανώντας τον ελληνικό λαό, συμπεριφερόμενος σαν να περίμενε από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποδοκιμάσει δημοσίως μία σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ όπως η Τουρκία (σ.σ. λες και έχει γίνει ποτέ), ο κ. Τσίπρας δήλωσε:
«Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση. Στην πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Εδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική. Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Ελληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις. Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», είπε και συνέχισε:
«Ζήτησα λοιπόν από τον πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».
Η επιβεβαίωση της είδησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας αν και ως κυβέρνηση το ετοίμασε και το προωθούσε, δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι εξέφρασε στον πρωθυπουργό την κάθετη διαφωνία του με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως και την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι εμμένει στη συγκρότηση «μονοκομματικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στην κρίση».
Από την έντυπη έκδοση