«Ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους υπό μία βασική προϋπόθεση: Να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπογράψαμε απλά μία συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και την απόφασή μας για μία στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας σε μία περιοχή που σήμερα περισσότερο παρά ποτέ έχει ανάγκη από ανάπτυξη και από ασφάλεια».
Ο Εληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για το «επιστέγασμα μίας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης» των τριών χωρών που, όπως είπε, οικοδομούν συστηματικά τα τελευταία χρόνια «ένα νέο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οφέλη
Υπογράμμισε ότι η συμφωνία έχει «οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική, αλλά και γεωστρατηγική» διάσταση, ενώ επισήμανε τις θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν αλλά και τη συμβολή του στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα «γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συμφωνία «θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου» και έκανε λόγο για «ένα τόξο ευημερίας που διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο φθάνοντας μέχρι την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών σε συνδυασμό με τις στενότατες παραδοσιακές σχέσεις μας με την Αίγυπτο και τον μετριοπαθή αραβικό κόσμο αποτελεί μία εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή που τα τελευταία χρόνια απειλείται από συγκρούσεις, ανακατατάξεις και αδιέξοδους αναθεωρητισμούς».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε και τη συμβολή του έργου στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας και ευελιξίας στις ενεργειακές πηγές της Ευρώπης, που, όπως τόνισε, έχει υποστηρίξει τον East Med σε όλες τις φάσεις της ωρίμανσής του ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.
Οπως είπε, «ο αγωγός σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ». Χαιρέτισε μάλιστα την ψήφιση του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act από την αμερικανική Γερουσία, τονίζοντας ότι «αποτυπώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ασφάλεια της περιοχής, αλλά και την υποστήριξη της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου σε ενεργειακά ζητήματα».
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «ο EastMed σε συνδυασμό με την κατασκευή της δεξαμενής επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη καθιστά τη χώρα μας έναν κρίσιμο παίκτη στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ανατολικής αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης».
Τόνισε εξάλλου ότι θα επισημάνει τη γεωπολιτική σημασία του έργου και κατά τη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ενημερώσουν το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υπογραφή της συμφωνίας προσβλέποντας να συμπεριληφθεί και στα συμπεράσματα ως εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε και τη στήριξη της Ιταλίας, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα και από τη χώρα αυτή.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Μειώσεις τιμών
Μιλώντας για τα οφέλη για την Ελλάδα σημείωσε ότι προκύπτουν τόσο από τα έσοδα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. «Προσβλέπουμε ότι θα μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει και τους ενεργειακούς πόρους που ελπίζουμε να βρούμε νότια της Κύπρου, αλλά και στο Ιόνιο στην αγορά της Ε.Ε.», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία που ο αγωγός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην παρουσία στη εκδήλωση των πρώην υπουργών Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μανιάτη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, σημειώνοντας ότι η πολιτική μας πρέπει να έχει συνέχεια και να ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις ειδικά σε θέματα που έχουν μία διεθνή και μία εθνική διάσταση.
Γερά… θεμέλια
Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «ιστορικό γεγονός» και υπογράμμισε ότι η «συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενές περιεχομένου διακηρύξεις αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία».
Τόνισε ότι η τριμερής συνεργασία «έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής αξίας με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
«Είναι κοινή η πεποίθηση πως οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της αλληλεγγύης, αμοιβαιότητας και του ειλικρινούς διαλόγου αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να επιτευχθούν, όταν χώρες με κοινές ανησυχίες, στόχους και συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας». «Το αντίθετο. Οποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη νοουμένου ότι υιοθετεί τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξαρτήτων κρατών», κατέληξε
Σταθερότητα
Ο κ. Νετανιάχου χαιρέτισε τη συνεργασία των τριών χωρών σημειώνοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό και προσθέτει ακόμη περισσότερο στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής», ενώ τόνισε ότι «δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός, αλλά δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων και δουλεύουμε για το καλό των λαών μας».
«Ζητάμε και προσκαλούμε από οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή», πρόσθεσε.
Τριμερής
Πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο τριμερής συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ υπήρξαν και διμερείς συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υποδεχόμενος χθες το πρωί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αγωγό East Med «πολύ σημαντικό έργο» που, όπως ανέφερε, «έρχεται ως επιστέγασμα μίας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο».
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «ιστορικό γεγονός», σημειώνοντας ότι «θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες: Να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής».
Στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Νετανιάχου έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους και συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της περιοχής.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν εξάλλου τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.
Ετέθη επίσης το ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, με τον κ. Νετανιάχου να προτείνει μάλιστα μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μη χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.
«Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη.
Διμερή συνάντηση είχαν στο Ζάππειο και οι ηγέτες της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.
Συνάντηση υπουργών
Στο περιθώριο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και τριμερής συνάντηση των αρμοδίων υπουργών για την Ενέργεια της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ, Yuval Steinitz και της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη.
Νωρίτερα, υπεγράφη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, με το οποίο γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηδάκης, αφού σχολίασε ότι «μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους», τόνισε ότι με αυτή τη συμφωνία, καθώς και με εκείνη που υπογράφηκε στη συνέχεια στο Ζάππειο «δείχνουμε ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρίες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα».
«Ο δρόμος προς την υλοποίηση αυτού του οράματος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι δύσκολος και ανηφορικός αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα να τον διαβούμε με επιμονή και υπομονή», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος σημείωσε ότι η συμφωνία του Ζαππείου «δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στη Ν.Α. Μεσόγειο».
«Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας και βλέπει αυτός ο συνασπισμός την ενέργεια όχι ως αιτία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και των λαών της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι ο EastMed είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και είναι σαφώς ανταγωνιστικότερος συγκριτικά με άλλες εξαγωγικές εναλλακτικές που θα πρέπει να κατασκευασθούν εκ του μηδενός, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. και δήλωσε πεπεισμένος ότι «με την τελική συμμετοχή της Ιταλίας το έργο θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. από τα αποθέματα αερίου της Ν.Α. Μεσογείου».
Από την έντυπη έκδοση