«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να ευτελίζει το κύρος του θεσμού. Οφείλει άμεσα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει ξεκάθαρα ποιον προτείνει για τον ανώτατο πολιτειακό θώκο. Και η πρότασή του αυτή οφείλει να συμβαδίζει με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συμβολίζει την ενότητα του έθνους και των πολιτικών δυνάμεων. Εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη Ν.Δ. και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση, όπως ορίζει το Σύνταγμα, οφείλει να εξηγήσει τους λόγους. Να εξηγήσει δηλαδή πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντίδραση στις εκμυστηρεύσεις του πρωθυπουργού ότι δεν έχει πάρει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις για το ποιο πρόσωπο θα προτείνει, ότι δίνει 50% πιθανότητες η πρότασή του για το προεδρικό αξίωμα να είναι γυναίκα και ότι θα πάρει την τελική του απόφαση αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.
Δημιουργεί δε τουλάχιστον… έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει προβολή του δικού του εσωτερικού διχασμού στο εσωτερικό της Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «μικροπολιτικούς τακτικισμούς του κ. Μητσοτάκη, εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της Ν.Δ. που δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η Κουμουνδούρου δεν αποφεύγει το ατόπημα να εμπλέξει στη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας τα εθνικά θέματα, σημειώνοντας «την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και… προειδοποιώντας – ξεχνώντας την αμίμητη σύγχυση του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού για το πού ξεκινούν τα θαλάσσια και πού αρχίζουν τα χερσαία σύνορα της χώρας – ότι στις επιλογές του πρωθυπουργού «δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τι είναι η υφαλοκρηπίδα».
Μαρινάκης στον ΕΤ: Δεν θα φτάσουν στους πολίτες οι αυξήσεις στο ρεύμα
Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να επιβάλλει στον κ. Μητσοτάκη την επιλογή Παυλόπουλου, τον οποίο ψήφισε ως κυβέρνηση Πρόεδρο Δημοκρατίας, επειδή υπολογίζει ότι με άλλη επιλογή θα έχει μεγάλα προβλήματα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της όποιας στάσης του, όπως νέες αντιδράσεις να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του κόμματός του. Γι’ αυτό επιλέγει να «καίει» όποιο όνομα βλέπει το φως της δημοσιότητας ως πιθανή επιλογή Μητσοτάκη, ιδίως αν αυτό προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου, είτε προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο, θα είναι εκείνος που θα πρέπει να εξηγήσει στην ελληνική κοινή γνώμη τη στάση του. Εξ ου και οι χθεσινές διαρροές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – στη λογική της πίεσης προς τον κ. Μητσοτάκη – ότι αν ο πρωθυπουργός δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε ο κ. Παυλόπουλος δεν θα αποτελέσει ούτε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τα διαρρέει όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και γνωρίζει ότι ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος δεν επιθυμεί να αποτελέσει πρόταση άλλου κόμματος, αν δεν προταθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οπως και να έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται το ενδεχόμενο στήριξης της πρότασης Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας – όπως και του νέου εκλογικού νόμου – από το Κίνημα Αλλαγής και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό προσπαθεί να προλάβει.
Προσπαθεί επίσης να «στήσει» επικοινωνιακό σόου περί πολιτικής του νίκης σε περίπτωση επανεκλογής Παυλόπουλου με επανάληψη των επιχειρημάτων για το πόσο σωστά κινήθηκε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός και επέλεξε τον κ. Παυλόπουλο το 2015, ότι ακόμα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθοδηγεί τις εξελίξεις κ.ο.κ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επιβάλλει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και επειδή γνωρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα το Κίνημα Αλλαγής δεν θα τη στηρίξει. Και έτσι η Κουμουνδούρου θα μιλά για απομόνωση της Ν.Δ., ακόμα και αν ο κ. Παυλόπουλος επανεκλεγεί με ψήφους που θα ξεπερνούν κατά πολύ τις 200.
Τέλος, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αποφύγει τη σύνδεση της προεδρικής εκλογής και του νέου εκλογικού νόμου, από την οποία μπορούν να προκύψουν στάσεις και συμπεριφορές που δύσκολα μπορεί να προβλέψει. Εντός αλλά κυρίως εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση