Μέσω ενός μανιφέστου-μηνύματος σαφέστατου για την από εδώ και στο εξής στάση του σε κομματικό επίπεδο, ο κ. Φίλης επιχείρησε να παραδώσει, ενώπιον κοινού, μαθήματα αριστεροσύνης, βάζοντας στο στόχαστρό του τόσο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και το συγκυβερνήτη του και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. Κινούμενος, μάλιστα, σε τόνους πολιτικά προκλητικούς απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, το πρώην κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τραβάει πλέον το σκοινί του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει εμφατικά πως θα είναι «παρών» στην επόμενη ημέρα του κόμματος και παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στο διάδοχό του, Κώστα Γαβρόγλου, φρόντισε να μη… δυσαρεστήσει όσους ανέμεναν να τοποθετηθεί σαν… ταύρος εν υαλοπωλείω για τους λόγους που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να τον απομακρύνει από το θώκο του, παρά το γεγονός πως μόλις πριν από ενάμιση μήνα η Ηρώδου Αττικού… έπινε νερό στο όνομά του και τον βαθμολογούσε με «άριστα». Τι είπε grosso modo; Πως ο πρωθυπουργός υποχώρησε σε «ακροδεξιούς ρασοφόρους».
Από τις πρώτες κιόλας λέξεις που χρησιμοποίησε για να διαμορφώσει την ομιλία-φωτιά για το Μέγαρο Μαξίμου ο τέως υπουργός Παιδείας, έγινε φανερό πως ο πρωθυπουργός θα έχει στο κεφάλι του ακόμα έναν… πονοκέφαλο, που είναι ικανός να θέσει την κυβερνητική παράταξη σε περιδίνηση, καθώς πολλοί εντός της Κουμουνδούρου πνέουν μένεα για το γεγονός πως ο κ. Φίλης… πλήρωσε τη νύφη, προκειμένου να παραμείνουν αγαστές οι σχέσεις του κεντρικού στρατηγείου της Ηρώδου Αττικού με τον κ. Καμμένο και την Εκκλησία.
Χωρίς να βάλει, σε καμία περίπτωση, χαλινάρι στα λεγόμενά του, το τέως κυβερνητικό στέλεχος ανακάλυψε εχθρούς και συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος του, μετατρέποντας σε παράσταση για ένα ρόλο (κομματικό πλέον) την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας. Στο πέρασμά του, δε, δεν άφησε ανέγγιχτο κανέναν. Ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Καμμένο ούτε (κατά τα ειωθότα) την Εκκλησία. Αφού υπενθύμισε (για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις) τα θετικά λόγια του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς όταν τον είχε επισκεφθεί στο υπουργείο Παιδείας, καθώς και πως τη συγκεκριμένη ημέρα δεν του είχαν επισημανθεί ανεπάρκειες, ο κ. Φίλης ξεκίνησε τη βήμα προς βήμα αποδόμηση Τσίπρα. «Αιφνιδίως μέσα σε ενάμιση μήνα το “20 άριστα” μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος: ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Οσο αυτό δεν εξηγείται επαρκώς, η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι εφικτή, ακόμη κι αν πρόκειται για κοτζάμ υπουργείο», σχολίασε ο τέως υπουργός, απαντώντας έτσι και στα σενάρια που ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να του προτείνει να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, όπως για παράδειγμα αυτό του Εσωτερικών.
Ωστόσο, ο κ. Φίλης δεν σταμάτησε εκεί. Ανάμεσα σε πομπώδεις ατάκες προς τέρψιν του εσωκομματικού ακροατηρίου περί «ακροδεξιών ρασοφόρων», «αμφισβήτησης του δημοκρατικού πολιτεύματος» και «μετατροπή του οίκου του Πατρός σε οίκο εμπορίου», ο τέως υπουργός Παιδείας έβαλε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τον οποίο, μέσα σε όλα, φρόντισε να τον εγκαλέσει και για υπαναχώρηση στην κατασκευή του τεμένους. «Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αυτής της αλλαγής στάσης της ηγεσίας της Εκκλησίας που δεν περιορίζεται στα Θρησκευτικά αλλά εκτείνεται και σε άλλα θέματα που συγκροτούν μια ατζέντα επιστροφής στο παρελθόν και αναζήτησης κεντρικού πολιτικού ρόλου εκ μέρους της Ιεραρχίας.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά τη βεβαιωθείσα προ ολίγου καιρού “άρση των παρεξηγήσεων” διά στόματος του ίδιου του Αρχιεπισκόπου μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με τη γνωστή σε όλους συνέντευξη του κ. Ιερώνυμου. Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας εν όψει του ανασχηματισμού η καθαίρεση του “προβληματικού” υπουργού Παιδείας», υποστήριξε, ενώ στο κάδρο των τροχιοδεικτικών του μπήκε και ο κυβερνητικός εταίρος, κ. Καμμένος, με τον κ. Φίλη να υπενθυμίζει πως στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε πως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ήταν έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση.
«Στη συνέχεια της εκπομπής μάλιστα, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκτοξεύτηκε η από κάθε άποψη “προβληματική” απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία», ανέφερε.
Το… κρεσέντο Φίλη είχε και έτερα επεισόδια, με την ούγια σε όλα να γράφει την προσπάθεια του τέως υπουργού να παρουσιάσει εαυτόν ως… πολιτική Ιφιγένεια. «Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα ως υπουργό Παιδείας, το σημερινό πρωθυπουργό ή την Αριστερά ως παράταξη. Αφορά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που οφείλουν να υψώσουν ανάστημα και ασπίδα προστασίας απέναντι στην ιταμή αξίωση να διανοείται, να απαιτεί και τελικά να επιτυγχάνει η ηγεσία της Εκκλησίας με την ανοιχτή στήριξη του χρεοκοπημένου μιντιακού κατεστημένου την απομάκρυνση υπουργών της εκλεγμένης κυβέρνησης αυτού του τόπου», είπε και έστειλε μήνυμα προς άπασες τις κατευθύνσεις ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από τη θέση του βουλευτή για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Αν μη τι άλλο, δηλαδή, ακόμα ένα εσωτερικό καμπανάκι προς το Μαξίμου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου