Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα το απόγευμα από την Καρδίτσα και το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο Τμήμα βρέθηκε και η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως η οποία το είχε επισκεφθεί και ενημερωθεί αναλυτικά για τις επιστημονικές επιδόσεις πριν δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την τοποθέτησή του αφού πρώτα άκουσε τις ακαδημαϊκές αρχές, τόνισε:
«Μια δημόσια παιδεία που πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών. Κυρίως να συνδεθεί πρακτικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στους φοιτητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια, όταν με το καλό ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να μπορούν να προσβλέπουν σε μια γόνιμη και πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία».
Αναφερόμενος στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι ένα Τμήμα με κάποια εξαιρετικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι εμφανή με το που περνά κανείς τις πόρτες του κτιρίου. Καθηγητές, φοιτητές με μεράκι, και μια στήριξη από την ηγεσία του Πανεπιστημίου, συνθέτουν, νομίζω, την πρώτη ύλη, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε κάτι πολύ όμορφο, κάτι πολύ ουσιαστικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Ο ίδιος στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην τεχνολογική εκπαίδευση, λέγοντας πως είχαμε επιμείνει προεκλογικά και μετεκλογικά στη σημασία αυτού που αποκαλούμε, καμιά φορά παίζουμε και με τις λέξεις, αυτό δεν έχει βέβαια σημασία για μένα, τεχνολογικό προσανατολισμό, τεχνολογική εκπαίδευση, εφαρμοσμένες επιστήμες.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη γενικότερη λογική αυτής της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Πιστεύω ότι στη γενικότερη λογική αυτής της κυβέρνησης, η οποία όπως γνωρίζετε, θέλει να εκχωρήσει ουσιαστικά την αξιολόγηση των πανεπιστημίων των τμημάτων σε μια Ανεξάρτητη Αρχή που θα αποτελεί την μετεξέλιξη της σημερινής. Αυτό που ακριβώς θα κάνει τελικά την ίδια τη διαφορά και θα μπορέσει να επιτρέψει και στα Τμήματα που έχουν πραγματική δυναμική να αναπτυχθούν περισσότερο, να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους, να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με την ίδια την αγορά. Και εσείς εδώ έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε. Και αυτό ακριβώς το στοιχείο θέλω να αναδείξω μέσα από τη σημερινή μου επίσκεψη». Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε, όπως είπε και «στην ελευθερία την οποία δίνουμε και στα πανεπιστήμια αλλά και στα Τμήματα ξεχωριστά, να μπορούν να σχεδιάζουν προπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική», για να διευκρινίσει:
«Τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές από το εξωτερικό. Επιμένω πάρα πολύ σε αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, σε τομείς όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επιμένουμε πάρα πολύ στη δυνατότητα του δημόσιου πανεπιστημίου, να μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό οι οποίοι θα πληρώνουν δίδακτρα και οι οποίοι θα παίρνουν μια εκπαίδευση αντίστοιχη της επένδυσης που αυτά τα παιδιά θα κάνουν». Για να καταλήξει τονίζοντας ο πρωθυπουργός:
«Έχει μεγάλη σημασία για μας αυτή η αποκεντρωμένη διάσταση μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα συγκεντρώνεται στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Όσο πιο δημιουργικά είναι τα Τμήματα, όσο πιο δημιουργικά είναι τα ίδια τα πανεπιστήμια, όσο σκέφτονται έξω από το κουτί και έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, εμείς πετάμε το μπαλάκι, πάρτε εσείς τις πρωτοβουλίες, να κάνουμε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων πράξη».
Μετά την Καρδίτσα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και το Κέντρο Κοινότητας, Παράρτημα Ρομά, όπου ενημερώθηκε από το δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Μύλο των Ξωτικών, όπου συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους επισκέπτες. Τέλος παρέστη και σε συνεδρίαση της διευρυμένης ΝΟΔΕ Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για καινοτομία που πρέπει να κάνουν πράξη οι Δήμοι της χώρας, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τα όσα κάνει πράξη η δημοτική αρχή του Δήμου Τρικκαίων.