Οι νέες εξαγγελίες επιβεβαιώνουν αφενός τις ολοένα και πιο θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης των δεσμεύσεών της για ελάφρυνση των βαρών που συσσωρεύθηκαν λόγω των πολιτικών υπερφορολόγησης που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με τη δεύτερη δόση του 8% θα ολοκληρωθεί η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης πρόκειται να καταργηθεί ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας.
«Ο προϋπολογισμό δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής, ειδικά αυτοί με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει, καθώς μήνα με το μήνα εντός του 2020 θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τα δύο συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης που αναμένεται να έχουν και συνέχεια σταδιακά στο βαθμό που θα αυξάνεται η αναπτυξιακή δυναμική και θα βελτιώνονται οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε για μία ακόμη φορά και τη βεβαιότητα ότι «θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021», ενώ, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα», αλλά «αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες έλαβε το κυβερνών κόμμα την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Εκανε λόγο για προϋπολογισμό που ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου. «Συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη, κι αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες, αλλά και ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε την κοινωνική αλληλεγγύη ως προτεραιότητα στην κυβερνητική στρατηγική.
Υπεραμύνθηκε, εξάλλου, της ανάγκης μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, καταρρίπτοντας τους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».
Υπογράμμισε ότι ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια, κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό, ενώ σε ό,τι αφορά την απασχόληση τόνισε πως στόχος είναι να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους.
Τόνισε επίσης ότι, εκτός από την κοινωνική και την αναπτυξιακή διάσταση, ο προϋπολογισμός απαντά και σε προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η κυκλική οικονομία, η πράσινη ανάπτυξη, η καθαρή ενέργεια, και αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που τίθενται σε αυτούς τους τομείς και «είναι ρεαλιστικοί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της υλοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.
«Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων επιβραβεύεται από τους πολίτες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργείται πλέον στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. «Υπάρχει πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε προς το καλύτερο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε πλήρως και τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα». «Κατά την τριετία 2016-2018 αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια», τόνισε.
«Πήρατε τη λιτότητα των δανειστών και την κάνατε συριζαϊκή υπερλιτότητα», πρόσθεσε και, αφού επισήμανε ότι «αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι πλεόνασμα επενδύσεων, όχι πλεόνασμα φορολογίας», απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι πολίτες «σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».
Απαντώντας, εξάλλου, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα περί «απάτης», τόνισε: «Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, παραγωγός απάτης είστε και η απάτη και το ψέμα είναι απαγορευμένες λέξεις για εσάς». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά ήταν για τον ειδικό λογαριασμό, καθώς τίποτα δεν είχε συμφωνηθεί με κανέναν».
Ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε δειλία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να τις προωθήσει και σημείωσε πως η κοινωνία είναι πιο ώριμη και πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, τόσο στην «αντίσταση των πολλών στην αυθαιρεσία των λίγων», όσο και στην επικείμενη ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη διαμαρτυρία ορισμένων, αλλά θα υπερασπίζεται και την ελευθερία κυκλοφορίας των πολλών, όπως επιβάλλει ο αναγκαίος αλληλοσεβασμός.
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στη γλώσσα της αλήθειας προς τον πολίτη και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα είναι ο τελευταίος που θα αρνηθεί ότι σε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο ανάταξης της χώρας δεν θα σημειωθούν λάθη, τα οποία θα θεραπεύσει, αλλά ποτέ δεν θα τα συμψηφίσει με τα μεγάλα σφάλματα του χθες.
«Εσείς κάνατε λάθη επί 5 χρόνια και παραμένετε αδιόρθωτοι», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μήνυμα στη Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν εκχωρεί και τίποτα»
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η θέση της χώρας είναι αταλάντευτη: «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν εκχωρεί και τίποτα, και οι Ενοπλες Δυνάμεις της είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία», έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης που κινητοποιεί συνολικά την ελληνική διπλωματία και επενδύει παράλληλα στη θωράκιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Σε αυτό εντάσσονται και οι χαμηλοί τόνοι του κ. Τσίπρα σε αυτά τα ζητήματα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει μάλιστα ότι προσυπογράφει απόλυτα την προσέγγιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάγκη εθνικής ενότητας και τονίζει ότι πρέπει να κρατήσουμε το κεκτημένο μίας ενιαίας εθνικής γραμμής που πρέπει να εκπεμφθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.
Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για οποιαδήποτε ενημέρωση για τα εθνικά ζητήματα και τόνισε πως εάν ο ίδιος κρίνει ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα το κάνει με το σωστό τρόπο για να υπάρχει πάντα η απόλυτη ενημέρωση.
Εχουμε ισχυρές συμμαχίες
«Εχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε ισχυρές συμμαχίες που χαλυβδώνονται μέρα με την ημέρα και επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά και στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, όπου πετύχαμε ρητή καταδίκη για την τουρκική προκλητικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας, υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων».
Με αφορμή, τέλος, αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε δεδομένοι όχι για τις ΗΠΑ, δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν. «Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε με όλους, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού», τόνισε, ενώ ανέφερε ότι «οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται» και αναφέρθηκε στη ρητή καταδίκη του «μνημονίου» με τη Λιβύη από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προέβη και σε ανακοινώσεις που αφορούν στο κοινωνικό πεδίο και περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2020 θα εγκαινιαστεί το πρώτο από τα πολλά νέα δημόσια πρότυπα σχολεία, ενώ θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο.
Τόνισε επίσης ότι από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν ως τον Μάιο του 2022 με 5,1 δισ., που θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων, όπως του ΒΟΑΚ, μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Βουλή με κραυγές, συνθήματα, κοντή μνήμη
Σε υψηλούς τόνους, όπως αναμενόταν, κινήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ταξικό, που δίνει δώρα σε λίγους και εκλεκτούς και έκανε λόγο για απάτες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:
Απάτη Νο 1 είναι ότι προεκλογικά η Ν.Δ. μιλούσε για 4ο μνημόνιο αναφερόμενη στη συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς.
Απάτη Νο 2 το ότι δεν ακολούθησε την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του χρέους.
Απάτη Νο 3 η απόφαση της Ν.Δ. να μην ακολουθήσει την πολιτική των υπερπλεονασμάτων που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, βυθίζοντας τη μεσαία τάξη με την ακραία φορολογία και η απόφασή της να μην ασχοληθεί με τον «καταπιστευτικό λογαριασμό», το προεκλογικό τρικ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με έναν λογαριασμό στον οποίο ποτέ δεν μπήκαν χρήματα ως εγγύηση για τη μείωση των υπερπλεονασμάτων και για τον οποίο ποτέ δεν είχε συνεννοηθεί με τους θεσμούς, όπως έχουν επιβεβαιώσει οι Βρυξέλλες.
Απάτη Νο 4 το ότι η Ν.Δ. μιλούσε για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, όταν το ΔΝΤ για το 2020 προβλέπει 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2,3%, με την κυβέρνηση να προβλέπει 2,8% και να έχει άλλα τρία χρόνια διακυβέρνησης για να ενισχύσει τις επενδύσεις.
Απάτη Νο 5 οι υποσχέσεις της Ν.Δ. για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλήφθηκε ότι μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ για το 2019 και προγραμματίζεται νέα μείωση για το 2020.
Απάτη Νο 6 οι «τερατώδεις», όπως τις χαρακτήρισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέσεις της Ν.Δ. για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, της οποίας επιχειρεί να εμφανιστεί υπερασπίστρια. Μίλησε για αύξηση στην τιμή του ρεύματος, για καρατόμηση του κοινωνικού μερίσματος, για κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, για «πάγωμα» των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, για νέες ασφαλιστικές εισφορές που η κυβέρνηση ετοιμάζει για τους μη μισθωτούς, για υποχρέωση για 30% αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, «και μια σειρά άλλα μέτρα».
Απάτη Νο 7 το κοινωνικό μέρισμα, που για τον κ. Τσίπρα δίνεται σήμερα σε λιγότερους δικαιούχους, ξεχνώντας ότι το έδωσε ως προεκλογικό δώρο έξι μήνες πριν, μήπως και περιορίσει την ήττα που τελικά δεν απέφυγε.
Απάτη Νο 8 οι εξαγγελίες για «επιτελικό κράτος», που -όπως είπε- αποδείχτηκε κράτος των πλαστών πτυχίων και της fake αριστείας, χωρίς να εξηγήσει ή να απολογηθεί για την επίθεση κατά του υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που αποτέλεσε επιλογή του για τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ.
Απάτη Νο 9 η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών ως προδοτικής, εφόσον η κυβέρνηση την τηρεί. Μάλλον ο κ. Τσίπρας ξέχασε τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ζητούσε από το σώμα να καταψηφίσει τη συμφωνία ως επιζήμια, καθώς αν γίνει νόμος του κράτους δεν θα μπορούσε να μην την τηρήσει ως κυβέρνηση.
Υπέρ καταληψιών
Οπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη, προσωπικά, για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας. Με διάφορες υπερβολές του τύπου «κατεχόμενη χώρα», «Γκουαντάναμο» και κουβέντες συνθηματικού τύπου, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε και στήριξε 100% τις καταλήψεις, τους αντιεξουσιαστές και τις παράνομες ενέργειές τους και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τα περιστατικά βίας στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων. Ισχυρίστηκε ότι «η επίδειξη αστυνομικής βίας αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό και στην τρομοκράτηση» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να καταδικάσει αυτά τα περιστατικά, «σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς που τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα».
«Εχετε δημιουργήσει την εντύπωση, με τη βοήθεια όσων σας στηρίζουν στα ΜΜΕ, ότι φέρατε τη χαρά, την ευτυχία και το χαμόγελο στα χείλη του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης. Εχετε βεβαίως φέρει τη χαρά και την ευτυχία στους προνομιούχους», είπε.
Πρότεινε βέτο
Οι εκτενείς αναφορές του κ. Τσίπρα στα εθνικά θέματα έδιναν την εντύπωση ότι, παίρνοντας το νήμα από την προεκλογική περίοδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι οι επιλογές του στην εξωτερική πολιτική ήταν σωστές. Αρχικά κινήθηκε σε ήπιους τόνους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα του 2020 δεν πρέπει να ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο του 20ού αιώνα που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Ερντογάν», ότι «πρέπει να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή πυξίδα και στις αξίες που επέλεξε στη χαραυγή του 21ου αιώνα για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών» και ότι «φιλειρηνική δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι απέναντι στις φιλοπόλεμες κραυγές του εθνικιστικού τύπου, αλλά στηρίζει απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή» και ότι «θα στηρίξει οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι μετά από 10 χρόνια κρίσης». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας πρότεινε βέτο: «Η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί με όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις -και με τη χρήση βέτο αν χρειαστεί- για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος εταιριών και προσώπων που θα δράσουν στην περιοχή της παράνομης συμφωνίας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου