Σε απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας για τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνει τα εξής:
• Ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, «το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…)».
Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους.
• Τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
• Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.
• Τέλος, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών. Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα.
Το χρονικό του παραλογισμού
Μπλόκαρε ο δήμος Καλαμάτας το 5G, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σε όλη τη χώρα από τις αντιδράσεις πολιτών οι οποίες βασίστηκαν ως επί το πλείστον σε… θεωρίες συνωμοσίας.
Το δημοτικό συμβούλιο έκανε δεκτά επιχειρήματα μερίδας πολιτών σύμφωνα με τα οποία το 5G μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και… στείρωση στους Καλαματιανούς, προκαλώντας αίσθηση και γέλιο στην πλειονότητα των πολιτών της χώρας.
H απλή αναλογική, οι αστήρικτες φοβίες, κατά τον δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης κατά τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν οι βασικές αιτίες που τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αποφάσισε να διακόψει το πρόγραμμα εγκατάστασης της τεχνολογίας 5G, το οποίο έληγε στο τέλος του χρόνου.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιωτικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών το οποίο ήταν σε πλήρη εξέλιξη όλο το 2019 και για το οποίο όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της πόλης και τελικά προχθές το Δ.Σ. αποφάσισε να διακοπεί το όλο σχέδιο πυροδοτώντας πολλές συζητήσεις για τεχνοφοβικές συμπεριφορές.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση την οποία απέδωσε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως ο ίδιος είναι υπέρ της συνέχισης του προγράμματος: «Η απόφαση να διακοπεί η σύμβαση με τη Wind και να επανεξετασθεί το θέμα, όταν θα έχουν δοθεί όλες οι σχετικές με το 5G αδειοδοτήσεις στη χώρα, έλαβαν παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, οι οποίες δεν ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου και τις συνεργαζόμενες μ’ αυτήν. Εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε υπέρ της τεχνολογικής προόδου, αφού εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό γίνονται μετρήσεις με εξειδικευμένο εξοπλισμό, που μας έχει παραχωρηθεί.
Ο κινητός σταθμός για μετρήσεις της στάθμης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στον Δήμο Καλαμάτας, κάνει εδώ και καιρό μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το εύρος εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο οποίο λειτουργούν οι τοποθετηθέντες από τη Wind μηχανισμοί του 5G. Τα επίπεδα ακτινοβολίας που έχουν μετρηθεί είναι πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια.
Οι μετρήσεις θα συνεχισθούν, ακόμη πιο εξειδικευμένες, μέχρι το τέλος του έτους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα τα παρουσιάσουμε προς τα ΜΜΕ και όσους θέλουν να ακούσουν μέσα στον Ιανουάριο του 2020.
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι υπέρ της τεχνολογικής προόδου και απορρίπτει την αστήρικτη φοβία, η οποία εκμεταλλεύεται την άγνοια πολλών ανθρώπων.
Δεν φοβόμαστε το μέλλον. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, που ήδη εφαρμόζονται αλλού, απέναντι στη μικροπολιτική και τον σκοταδισμό», τόνισε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε στον «Ε.Τ.» ότι καταψηφίστηκε η σύμβαση γιατί ο δήμος δεν έχει κανένα όφελος και ότι δεν υπάρχει ενημέρωση των πολιτών που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.
Πριν την απόφαση του Δ.Σ. ομάδα πολιτών είχε ζητήσει να σταματήσει το πρόγραμμα για λόγους υγείας. Κατά την ψηφοφορία 16 σύμβουλοι τάχθηκαν κατά της ανανέωσης της σύμβασης με τη Wind πριν γίνουν νέες μετρήσεις. Κατά της διακοπής στράφηκαν μόνο 13 άτομα.
Τυπικά η απόφαση ζητεί να διακοπεί η συνεργασία με τη Wind «έως ότου η εν λόγω τεχνολογία περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της ολοκληρωμένης εφαρμογής».
Στη συνεδρίαση κείμενο διάβασαν οι εκπρόσωποι των αντιδρώντων πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη» η ακτινοβολία από τα δίκτυα 2G, 3G και 4G, ενώ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι υπάρχει σχέδιο… στείρωσης των Καλαματιανών, με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης! Στην Καλαμάτα υπάρχουν δέκα συνδυασμοί οι οποίοι διαθέτουν από έναν έως 9 συμβούλους.