Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι ήταν μία συζήτηση δύσκολη, αλλά τη θεωρούν αναγκαία και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «χρήσιμη». Εγινε μία ανοιχτή κουβέντα, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα -περισσότερο απ’ όσο είχε προγραμματιστεί, αλλά και απ’ όσο είχε διαρκέσει η προηγούμενη στη Νέα Υόρκη- και ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Η τουρκική πλευρά διατύπωσε τις δικές της θέσεις και «καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στη δήλωσή του πάντως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι γεγονός ότι «δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», εκτίμησε ωστόσο ότι «εάν και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση οι δυσκολίες αυτές μπορούν τελικά να ξεπεραστούν».
Είναι σαφές ότι το… μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας η οποία καλείται να δώσει το επόμενο διάστημα σαφή δείγματα… καλής διάθεσης σταματώντας τις προκλητικές ενέργειες. Η Αθήνα αναμένει από τη γειτονική χώρα να δείξει στην πράξη εάν έχει τη διάθεση για επανεκκίνηση την οποία δεν επέδειξε μετά τη συνάντηση του περασμένου Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα του μνημονίου με τη Λιβύη καθιστώντας σαφές πως εάν η Τουρκία επιμείνει σε αυτό οδηγείται σε διπλωματική απομόνωση. Η ελληνική επιχειρηματολογία ενισχύεται άλλωστε και από μία σειρά τοποθετήσεων το τελευταίο διήμερο, όπως οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, καθώς και η θέση της Ρωσίας.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό τέθηκε το ζήτημα της μη ανταπόκρισης της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά αιτήματα και η ελληνική πλευρά ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μάθει εάν οι λόγοι που δεν εφαρμόζει η γειτονική χώρα την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας είναι οικονομικοί -οπότε μπορεί να εξεταστεί το ζήτημα- ή γεωπολιτικοί, κάτι που είναι διαφορετικό.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για τα αποτελέσματα της συνάντησης στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει πάντως στους κόλπους της κυβέρνησης το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση στο Λονδίνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας «πολιτική ανωριμότητα», όπως λένε στο κυβερνών κόμμα.
«Λίγες ώρες πριν από μία σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα συνάντηση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πετάξει και πάλι λάσπη. Μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Γιατί τόσος είναι», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.
Από την έντυπη έκδοση