«Φιλοδοξούμε, τότε, η εικόνα της Ελλάδας να είναι ακόμη πιο δυναμική κι αισιόδοξη: η οικονομία να προχωρά με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και καινούργιες επενδύσεις να προσθέτουν νέες θέσεις απασχόλησης με καλύτερες απολαβές, αλλά και να αφαιρούν ακόμα περισσότερους φόρους από την πλάτη των Ελλήνων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας χθες το μεσημέρι τις εργασίες ενός Συνεδρίου που ο ίδιος χαρακτήρισε «σύγχρονο, καινοτόμο και δημιουργικό, όπως ταιριάζει σε μια παράταξη που αντικρίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση».
Το μήνυμα που εξέπεμψε για το μέλλον αφορά επίσης μία Ελλάδα με «το αίσθημα ασφάλειας να κυριαρχεί σε πόλεις και χωριά, το πρόβλημα της μετανάστευσης να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με την αρωγή των Ευρωπαίων εταίρων μας, το κράτος να είναι πια σε θέση να εξυπηρετεί γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως ψηφιακά τον πολίτη, η νέα γενιά να σπουδάζει σε πανεπιστήμια τα οποία θα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν, αποκτώντας γνώση και εξειδίκευση, με Υγεία για όλους και με ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα δίνει ελπίδα στον εργαζόμενο και σιγουριά στον απόμαχο».
Από το βήμα του 13ου Συνεδρίου έδωσε και το στίγμα κινήσεων της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα προαναγγέλλοντας ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν πριν τα Χριστούγεννα έκτακτη ενίσχυση από το επιπλέον πλεόνασμα. Αποδέκτες, όπως ανέφερε, θα είναι οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμΕΑ!
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που «θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων». «Με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων», εξήγησε και σχολίασε ότι «αυτό σημαίνει, επιτέλους, να είσαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα παλιά πολιτικά σύνορα μεταφέρονται από το δίπολο “Αριστερά-Δεξιά” στο δίλημμα “πίσω ή μπροστά”» και διευκρίνισε ότι αυτό «καθιστά προοδευτική την πολιτική εκείνη που φέρνει την ανάπτυξη και δίνει κοινωνικό πρόσημο όχι μόνο στην αναδιανομή του πλούτου, αλλά και στο δρόμο που αυτός θα αυξηθεί, προς όφελος όλων».
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
«Πρόκειται για τη δικαίωση του συνθήματός μας «Ανάπτυξη για όλους», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως «η Ν.Δ. βλέπει όλους τους Ελληνες από την ίδια πλευρά: της προόδου, της ευημερίας και της Δικαιοσύνης». «Με φάρους – όπως επισήμανε- τα καλύτερα από τα πολλά διδάγματα μίας πορείας 45 ετών αυτής της παράταξης, που το 1974 παρέλαβε μια εύθραυστη δημοκρατία για να τη θωρακίσει, να τη βάλει μετά -μαζί με τη χώρα- στη ρότα της Ευρώπης και αργότερα να την κάνει πιο σύγχρονη, να την υπερασπιστεί, όταν αυτή κινδύνεψε και να την οδηγήσει ξανά, το 2019, στην τροχιά της εθνικής αξιοπρέπειας και της οικονομικής αναγέννησης».
«Δικό μας ηθικό πλεονέκτημα θεωρούμε την πίστη στις αξίες που υπήρξαν τα θεμέλια της προόδου του Ελληνισμού στους δύο αιώνες της ελεύθερης ζωής και τις οποίες υπηρέτησαν οι πρόγονοί μας κι έχουμε καθήκον να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, κυρίως στη νέα γενιά. Είναι η ατομική ελευθερία, η διάθεση για ατομική προκοπή, η κοινωνική ευθύνη της Πολιτείας, το κράτος δικαίου και ο κοινοβουλευτισμός. Ολες τους σύμφυτες με τον πολιτικό φιλελευθερισμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι το Συνέδριο της Ν.Δ. «απέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα», κάτι που έγινε σαφές και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων του ΕΛΚ που έδωσαν το «παρών», στηρίζοντας μάλιστα όχι μόνο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που εφαρμόζεται από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και τη χώρα μας τόσο στο μεταναστευτικό όσο και έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
«Ενα είναι βέβαιο. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο. Είμαστε μία χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για το μέλλον μιας Ευρώπης που αλλάζει. Επιστρέψαμε εκεί που έπρεπε να ήμασταν πάντα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Εμείς δεν ανακυκλώνουμε φθαρμένα υλικά του χθες»
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεγάλη επιτυχία του 13ου Συνεδρίου ήταν ότι «δεν μίλησε μόνο στην παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία» ενώ συγκρίνοντάς το εμμέσως με την εν εξελίξει διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «εμείς συνομιλούμε με όλη την κοινωνία και ανοίγουμε τις πόρτες μας στις φωνές που έρχονται από το αύριο, δεν ανακυκλώνουμε φθαρμένα υλικά του χθες».
Στις διαδικασίες του 13ου Συνεδρίου συμμετείχαν 5.211 μέλη, φίλοι και παρατηρητές και παρουσιάστηκαν στις δύο κεντρικές συνεδριάσεις 10 εισηγήσεις για το λαϊκισμό, την ψηφιακή εποχή και την κλιματική κρίση. Με αφορμή μάλιστα την παρουσία προσκεκλημένων και εκτός του κομματικού χώρου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο διάλογος δεν έγινε μόνο μεταξύ μας, ενώ τόνισε πως η Ν.Δ. «δεν διστάζει να ενσωματώνει στη σκέψη της και άλλες ιδέες, που φυσούν και πέρα από τα δικά της κομματικά σύνορα».
«Κατορθώνει, έτσι, να συντονίζεται με ευρύτερες πλειοψηφίες, να απευθύνεται πρωτίστως στις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων, αλλά και να ακούει την κοινωνία και να υιοθετεί τα μηνύματά της», πρόσθεσε. Υπογράμμισε, τέλος, ότι «είμαστε πάντα ένα ανοιχτό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο προάγει το διάλογο και μέσα από το δημιουργικό διάλογο καταλήγουμε, τελικά, στις συνθέσεις».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στη Μαδρίτη, όπου θα απευθύνει σήμερα ομιλία στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα παρακαθήσει και σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Από την έντυπη έκδοση