Το εμφατικό ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, να διαμορφώσουν ένα σαθρό τηλεοπτικό τοπίο, που περνούσε μέσα από το κλείσιμο σταθμών μετατρέποντας το περιλάλητο «τέσσερα» της Φλωρεντίας σε βολικό… αλάθητο, όχι μόνο πέταξε στον Καιάδα ένα από τα μείζονα αφηγήματα ενός οικοδομήματος σε αποσάθρωση, αλλά -το κυριότερο- άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό της Ηρώδου Αττικού. Αναζητώντας… πολιτικές και επικοινωνιακές ανάσες μετά το Βατερλώ, στην κυβέρνηση αποφάσισαν να αφήσουν κατά μέρος την πολεμική των πρώτων ωρών, βλέποντας πως η επιχειρηματολογία δεν ήταν ούτε καν για εσωτερική κατανάλωση. Το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε τακτική, δηλώνοντας πλέον πως «η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές», ενώ τη Δευτέρα και μετά από εντολή του κ. Τσίπρα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη συναίνεση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σε μια προσπάθεια από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού να μεταφέρει την πίεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στη Νέα Δημοκρατία.
Τα ανοιχτά μέτωπα μετά την απόφαση του ΣτΕ τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. «Στη σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την οριστική ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα… Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με αυτές. Γι’ αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο. Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία», υποστήριξε, σε δήλωσή της, η κ. Γεροβασίλη.
Οσο κι αν στο κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης επιχειρούσαν να στήσουν σκηνικό «δεν πέσαμε από τα σύννεφα» με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, η ουσία είναι ότι το κλίμα ήταν πολύ βαρύ και θα παραμείνει και τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Το… μαύρο του Συμβουλίου της Επικρατείας στις επιδιώξεις της πρώτης φοράς Αριστερά ήρθε για να χτυπήσει ευθέως την «καρδιά» του μεγάλου στοιχήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του, που αναλώθηκαν σε διακηρύξεις επί διακηρύξεων προκειμένου να κρατήσουν με νύχια και με δόντια στην επιφάνεια την οπτική τους για τη νέου τύπου ενημέρωση του… τέσσερα. Οσο, μάλιστα, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση τόσο οι απαντήσεις και οι γραμμές άμυνας που στήνονται προχείρως στην αυλή της Ηρώδου Αττικού δείχνουν το βέρτιγκο και την παντελή έλλειψη ψυχραιμίας. Πριν από την απογευματινή κυβίστηση, άλλωστε, σε πιο ήπιους ρυθμούς, οι δηλώσεις, σε τόνους προκλητικούς, περί «δικαστικού πραξικοπήματος» (το χορό έσυρε ο… συνήθης ύποπτος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης) αποτύπωναν τα αδιέξοδα.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Αγροτική Πολιτική - Oι έξι άξονες
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς (παραχώρησε νωρίς χθες το πρωί συνέντευξη στην ΕΡΤ) έκανε λόγο για μια «πρωτοφανώς κρυστάλλινη διαδικασία με απολύτως αυστηρά κριτήρια» και σημείωσε πως «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές και για τις κυβερνήσεις αλλά κρίνονται». Παράλληλα, συνέχισε να πορεύεται στο… αγαπημένο τέμπο του περί… αεροπειρατείας. «Οι νυν καναλάρχες είναι καναλάρχες λόγω της πετυχημένης αεροπειρατείας. Οι νέοι καναλάρχες είναι καναλάρχες επειδή πορεύθηκαν με τους κανόνες που όρισε η Πολιτεία», υποστήριξε.
«Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, βάζει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού πεδίου… Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Ολοι θα κριθούμε από τις πολιτικές μας αποφάσεις… Οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων», συμπλήρωσε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, απέρριψε τα περί ανηθικότητας, προσθέτοντας πως «ανήθικο είναι να παίρνεις από τους φτωχούς και να τα δίνεις στους πλούσιους».
Σε… γραμμή Μαξίμου εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που σήκωσε ασπίδα προστασίας στην κ. Γεροβασίλη. «Μας προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ευθυγραμμίστηκε με μια σαφή πολιτική θέση», είπε ο κ. Βούτσης και κάλυψε πλήρως την κυβερνητική εκπρόσωπο. «Δεν είναι υβριστική η δήλωσή της γιατί αναφερόταν σε μια διαδρομή της περασμένης πενταετίας…», σημείωσε και εστιάζοντας στα επόμενα βήματα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ανέφερε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Δημήτρης Γκάτσιος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου