Η Αλβανία το ανέμενε, αλλά τα Σκόπια έδειξαν να αιφνιδιάζονται, αν και είχαν λάβει σχετικά μηνύματα εδώ και μήνες. Στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία -αν και κακή όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- θα πρέπει να τηρηθεί και από τις δύο πλευρές. Ομως, είναι μία δύσκολη εξίσωση, καθότι πολλές πτυχές της εξαρτώνται από την ενταξιακή διαπραγμάτευση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «η πέτρα του σκανδάλου», δηλαδή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να επισκεφτεί τον Νοέμβριο τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αλβανόφωνα ΜΜΕ.
Οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλουν να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών -έστω και αν συνέχεια επαναλαμβάνουν ότι είναι «κακή»- και κυρίως ό,τι αφορά την ονομασία erga omnes του κρατιδίου. Ομως, εδώ ακριβώς εντοπίζονται τα προβλήματα, καθώς η διαδικασία εξαρτάται κατά πολύ από την πορεία ένταξης της χώρας στους κόλπους της Ε.Ε. «Στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης προβλέπεται ότι η «πολιτική» μεταβατική περίοδος για τη χρήση της συνθέτης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή, καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα στις δύο γειτονικές χώρες και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και για την πολιτική αξιοπιστία της Ε.Ε. στην περιοχή, ώστε αυτή να μπορεί να ασκεί αποτελεσματική πίεση μέσω των ελέγχων που συνεπάγεται η διαδικασία του ανοίγματος των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Μια διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως σταδιακή και μακρά. Από την άποψη αυτή, η τελευταία εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ προβληματική. Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες καθόρισαν τη γαλλική στάση και η προοπτική της διεύρυνσης παύει να λειτουργεί ως μοχλός της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κλονίζεται ως εθνική στρατηγική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», κατέληξε.
Σε Αλεξανδρούπολη και Έβρο για τα Χριστούγεννα ο Νίκος Δένδιας - Επισκέφτηκε το φυλάκιο Γέφυρας Κήπων
Την ίδια ώρα, οι «πρωταγωνιστές» της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει δέσει «χειροπόδαρα» την Ελλάδα περιορίζοντας τους διπλωματικούς χειρισμούς της, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς, επιτίθενται στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα τολμούν να ασκούν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. «Ομολογώ ότι νόμιζα πως είχα σκεφτεί όλα τα σενάρια ως προς τη συμφωνία Πρεσπών. Ομως δεν υπολόγισα επαρκώς την κοντόφθαλμη, ανεύθυνη, χωρίς όραμα και στρατηγική, πολιτική “ηγετών” της Ε.Ε. που δεν έχουν καταλάβει τι περιμένει την Ευρώπη με Brexit, Συρία, Βοσνία, Κόσοβο, Ανατ. Μεσόγειο», έγραψε ο κ. Κοτζιάς. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπτας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα ξαναγυρνάει σε ρόλο κομπάρσου στην περιοχή των Βαλκανίων και ότι η κυβέρνηση παρακολούθησε αμέτοχη το μέλλον των Βαλκανίων.
Η απάντηση ήρθε από το στόμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του («Παραπολιτικά FM») είπε:
«Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Ο κ. Τσίπρας ούτε πρωταγωνιστής ήταν ούτε σε καμία περίπτωση διαμόρφωσε την ευρωπαϊκή πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, οδηγήθηκε στο να κάνει μια συμφωνία, η οποία φαίνεται πόσο ατελής είναι, η οποία δεν έλυσε τα θέματα και μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση από μια καινούργια κυβέρνηση των Σκοπίων, ενώ έχει παράξει τα βασικά αποτελέσματα σε σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα έχει δεχτεί τα Σκόπια ως Β. Μακεδονία και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και δεν έχει πάρει τίποτα που να εξασφαλίζει ότι αυτή η συμφωνία, η κακή, θα εφαρμοστεί από οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη στο εσωτερικό της γείτονος. Δηλαδή, έχεις δώσει εσύ όλα σου τα όπλα και ο άλλος έχει δώσει κακή θέληση, αν αυτό το θεωρεί ο κ. Τσίπρας ως μια καταπληκτική διπλωματική επιτυχία τότε πλανάται και μακρά βρίσκεται από την πραγματικότητα».
Την ίδια ώρα, στα Σκόπια έχει ξεκινήσει ήδη ο προεκλογικός αγώνας. Ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να έχει παραιτηθεί έως τις 3 Ιανουαρίου 2020, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες στις 12 Απριλίου. Εκτιμά ότι το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, θα κόψει πρώτο το νήμα, προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό που έχει ξεκινήσει, δηλαδή την ένταξη της χώρας στους κόλπους της Ε.Ε. Ομως, αισιόδοξος εμφανίζεται και ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσόσκι, ο οποίος θεωρεί ότι οι πολίτες θα καταδικάσουν την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης.
Από την έντυπη έκδοση