Για σήμερα έχει οριστεί νέα συνάντησης επιτροπής, ενώ απομένει μόνο μία εβδομάδα πριν από τη συζήτηση για την αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος για το θέμα. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το πώς θα πιστοποιείται η παραμονή έως 30 χρόνια στο εξωτερικό, προκειμένου κάποιος να έχει το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του.
Η κυβέρνηση εστιάζει κατά κύριο λόγο στις θέσεις του ΚΚΕ, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Το ΚΚΕ έχει θέσει ως όρο οι απόδημοι να απουσιάζουν τουλάχιστον από τη χώρα 30 χρόνια και βεβαίως να έχουν ενεργό ΑΦΜ. Ωστόσο, ο ΑΦΜ στη χώρα μας υπάρχει από το 1987, κάτι που αντικειμενικά δημιουργεί προβλήματα για όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πριν από τη συγκεκριμένη χρονολογία.
Ενα άλλο θέμα είναι σε ποιες χώρες ζουν οι απόδημοι, αφού μετά την ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και μετά, επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης: «Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους τους Ελληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική Πολιτεία σε όλους τους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Ομως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Οπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτόν κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την «παράκληση» του κ. Θεοδωρικάκου να μη γίνουν δηλώσεις για το θέμα ώστε να μη δυναμιτιστεί το κλίμα διά του εκπροσώπου του κ. Κατρούγκαλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι θέσεις είναι «κινούμενη άμμος» και πως έχει υπαναχωρήσει από τις αρχικές της προτάσεις.
Τις επιφυλάξεις του για το νομοσχέδιο διατύπωσε πριν από τη συνάντηση το ΜέΡΑ 25, το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία καταστρατηγεί τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων του εξωτερικού.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των αποδήμων. Το ΜέΡΑ 25 δεν είχε αποδεχτεί τις θέσεις του ΚΚΕ για το χρόνο απουσίας των αποδήμων, ούτε τον ενεργό ΑΦΜ».
Προς το παρόν θετικά στις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ταχθεί το ΚΙΝ.ΑΛ. και το κόμμα του κ. Βελλόπουλου, με την κυβέρνηση να επιμένει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα.
Ολα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα στις 7 το απόγευμα, όπου θα γίνει η νέα συνάντηση της επιτροπής, η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο ΚΚΕ, το οποίο επιμένει στον τρόπο πιστοποίησης της απουσίας και στο αν οι απόδημοι ήταν για ένα διάστημα ενεργοί οικονομικά στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση