Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αφήσει να διαρρεύσει ότι αποδέχεται την προσμέτρηση τη ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, εφόσον ισχύουν οι προβλέψεις της κυβερνητικής πρότασης ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά ταυτόχρονα δεν θα λείπουν περισσότερα από 30 χρόνια από την Ελλάδα και θα έχουν αποδεδειγμένα οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση α’ βαθμού με Ελληνα φορολογούμενο).
Επί της ουσίας, με αυτές τις προβλέψεις στην πρότασή της, η Ν.Δ. έκανε δεκτές τις προϋποθέσεις που είχαν βάλει από την αρχή στο τραπέζι του διαλόγου το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαινε καν στη συζήτηση – όπως είχε ξεκαθαρίσει ο κ. Τσίπρας με δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε πίσω την προσμέτρηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος και εκλογικές σκοπιμότητες.
Αλλαγή θέσης
Βλέποντας, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της διακομματικής ότι το κλίμα ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, την ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση είναι συναινετικό και υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας – η οποία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί – ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει θέση, αλλά ταυτόχρονα για να αποφύγει το κόστος άλλου ενός πολιτικού λάθους, προσπαθεί να πείσει τους συνομιλητές του και την κοινή γνώμη ότι δεν εισέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου υποχωρώντας αλλά προσεγγίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Οι πληροφορίες λένε ότι για να δυσκολέψει την τελική συμφωνία, ο κ. Κατρούκαλος που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική επιτροπή θα προτείνει ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης στο άρθρο 54 κατά την αναθεωρητική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, κίνηση που ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν δείχνει ικανή να φέρει εμπόδια στο κλίμα συναίνεσης που έχει διαμορφωθεί.
Επίθεση Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους σε ΣΥΡΙΖΑ για οδηγούς ασθενοφόρων: Ενεργοποιήσαμε τη δική σας διάταξη
Για να «περισώσει» ό,τι μπορεί αυτήν την ώρα, η Κουμουνδούρου προχώρησε σε μία άκρως επιθετική ανακοίνωση κατά την οποία, μεταξύ άλλων, προσπαθεί να πείσει ότι η Νέα Δημοκρατία «ζητούσε ένα σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης και μετά το αδιέξοδό της, άλλαξε άρδην τη θέση της και δέχεται ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης, αφού ενσωματώνει – επιλεκτικά – περιορισμούς (ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα) στη σύνθεση του εκλογικού σώματος».
Εκλογή από τη βάση
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα σε Ρέθυμνο και Χανιά, με στόχο την εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέρχεται το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση, που σε συνδυασμό με μία σειρά πρωτοβουλιών των «προεδρικών» και των «πασοκογενών» όπως η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία, η άνευ σοβαρών κριτηρίων εγγραφή νέων μελών κ.ά. διχάζει το κόμμα. Στο θέμα επανήλθε χθες ο εξάδελφος του κ. Τσίπρα και βουλευτής Αττικής Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι επανέλαβε ότι η εκλογή αρχηγού από τη βάση είναι θέμα ανοικτό, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν τον κ. Τσίπρα να το βάζει σε ψηφοφορία στο συνέδριο και εφόσον περνά, μετά το συνέδριο να ακολουθεί η ψήφισή του από τη βάση του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι οι 53 + θεωρούν το συγκεκριμένο ζήτημα casus belli, ενώ οι απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ διίστανται. Για παράδειγμα, απέναντι είναι στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης που δήλωσε χθες ότι του κ. Τσίπρα του αρκεί να επανεκλεγεί από το συνέδριο, καθώς «η βάση τον ψήφισε στις εκλογές». Αντιθέτως, υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση έχουν ταχθεί δημοσίως, εκτός από τον κ. Γ. Τσίπρα που έχει θέσει και ζήτημα αλλαγής ονόματος, η Ρένα Δούρου, η Ολγα Γεροβασίλη κ.ά.
Από την έντυπη έκδοση