«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.
Ερωτηθείς για την Τουρκία, είπε ότι με την δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο […] Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλα να εμφανιστείς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις ‘αυτό είναι δικό μου’», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως κανόνας συμπεριφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
Αναφερόμενος στην επέμβαση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η δράση της Τουρκίας προσθέτει μία ακόμα πηγή αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές τμήμα του κόσμου». Πρόσθεσε δε ότι «οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση σε μία ασταθή χώρα», δίχως την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, είναι «ξεκάθαρα η λάθος στρατηγική», και μπορεί να ενισχύσει την τρομοκρατία.
Για το προσφυγικό είπε: «Αποδείξαμε πως είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανθρώπινη κακουχία. Αυτό όμως δεν μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία του ελληνικού κράτους να περιφρουρήσει τη χώρα. Δώσαμε λάθος μηνύματα στο παρελθόν. Πρέπει να διαχειριστούμε ένα θέμα που είναι μεταναστευτικό», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές. «Αισθάνομαι οργή όταν βλέπω χώρες να μην δέχονται μετανάστες. Είναι εξοργιστικό. Η ΕΕ έχει να κάνει με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μπορείς να είσαι ανθρώπινος αλλά και σοβαρός. Η Ελλάδα έχει πολιτική ασύλου. Παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες σε όσους ζητούν άσυλο. Δεν θα δεχτώ πρόσφυγες να χειραγωγούνται από ομάδες που τους βάζουν σε κτίρια υπό κατάληψη υπό άθλιες συνθήκες. Οι διαδικασίες ασύλου θα επιταχυνθούν. Κάθε αίτηση εξετάζεται διαφορετικά. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να προστατεύσει τους πρόσφυγες και να τους παρέχει ανθρώπινες συνθήκες. Αλλά η χώρα δεν μπορεί να δέχεται 500 άτομα κάθε μέρα. Αν δικαιούσαι προστασία θα τη λάβεις και συντομότερα. Αν θες καλύτερες συνθήκες ζωής δεν θα τις λάβεις».
«Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. Παράλληλα σημείωσε ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική.
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε ‘πράσινο κόμμα’, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συζητώντας για το πρόβλημα της Κλιματικής αλλαγής και χαρακτήρισε παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες.
Σε ερώτηση από τον κ. Κοέν για το αν η Βρετανία πρέπει να κάνει kolotoumba, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες τονίζοντας ότι το Brexit «είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι αλλά κυρίως οι Βρετανοί».