Ο Ζόραν Ζάεφ «καίγεται» για να πάρει η χώρα του ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε., καθώς θεωρεί ότι το δικαιούται με την υπογραφή της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή του συνεχίζει να ταλανίζεται από μεγάλο σκάνδαλο, καθώς προσωπικός φίλος του συνελήφθη για εκβιασμό επιχειρηματία. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επιθυμεί διακαώς να μεταφέρει την προσοχή των πολιτών του από τις επικρίσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και το σκάνδαλο στην προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε συνεπής και ειλικρινής στον ομόλογό του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Ωστόσο, μετά την κύρωσή της, αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Αμέσως μετά έθιξε το ζήτημα που πραγματικά απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την προστασία των εμπορικών σημάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να τηρήσει τη δέσμευσή του για προστασία των μακεδονικών εμπορικών σημάτων. Το επανέλαβε και από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και από ό,τι φαίνεται δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Ηδη, η κυβέρνηση προχωρά -και σε αυτόν τον τομέα- με γοργά βήματα. Υπάρχουν τρεις άξονες πάνω στους οποίους εργάζονται τα κυβερνητικά στελέχη, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Συγκεκριμένα, στη συμφωνία γίνεται αναφορά στη συγκρότηση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας θα εξετάσουν τα εμπορικά σήματα, τις εμπορικές ονομασίες και τις επωνυμίες. Ο χειρισμός του ζητήματος γίνεται, κυρίως, από το υπουργείο Εξωτερικών. Η πρώτη διερευνητική συνάντηση ανάμεσα στις δύο χώρες έγινε στα μέσα Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το καλοκαίρι φέρεται να έγινε και η πρώτη επίσημη συνάντηση.
Ο δεύτερος άξονας αποτελεί επίσης απόρροια της συμφωνίας, καθώς προέτρεπε τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών να κάνουν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα επιτύχουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες». Την ελληνική ομάδα απαρτίζουν οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Ομως, δεν πρόλαβαν καν να συναντήσουν την αντίστοιχη της γειτονικής χώρας, καθότι, μόλις πήραν τα ονόματα των επιμελητηρίων που θα συμμετείχαν, έθεσαν βέτο, αφού όλα αναφέρονταν ως… «μακεδονικά»! «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να τους συναντήσουμε. Καλούμαστε να κάνουμε έναν διάλογο πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών και θέλουν να εμφανιστούν στο ραντεβού ως… “Μακεδονικά” Επιμελητήρια. Αν δεν αλλάξουν την ονομασία τους, δεν πρόκειται να συναντηθούμε», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Τα Eπιμελητήρια των Σκοπίων ισχυρίστηκαν ότι είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και, επομένως, δεν είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξουν την επωνυμία τους με βάση το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας. «Ομως, ψάξαμε και βρήκαμε ότι τα συγκεκριμένα επιμελητήρια επιδοτούνται από το γειτονικό κράτος, γεγονός που τα καθιστά άμεσα εξαρτώμενα από αυτό. Επομένως, θα πρέπει να τηρούν κατά γράμμα όσα ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει φουλ τις μηχανές για την προστασία της ονομασίας των μακεδονικών προϊόντων. Ο ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, θα αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Enterprise Greece προωθώντας ένα συνολικό μακεδονικό εμπορικό σήμα σε πολλές επιχειρήσεις, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα συνολικής εκπροσώπησης σε διεθνείς εκθέσεις. Στο μεταξύ, και το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα ενισχύσει στην πράξη τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα και το brand «Μακεδονία» μέσω προγράμματος του Interreg.
Ο Τσίπρας στα Σκόπια
Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση δίνει αγώνα για την προστασία των μακεδονικών επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο στα Σκόπια προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια, μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Ζόραν Ζάεφ.
Προκλητικά τα ΜΜΕ των γειτόνων
Για «πίεση» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ζόραν Ζάεφ, για τα εμπορικά σήματα, κάνουν λόγο τα ΜΜΕ των Σκοπίων, αναφερόμενα στη συνάντηση των δύο αντρών. Αρνούμενα να υιοθετήσουν το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας τους, τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «Μακεδόνα» πρωθυπουργό και «μακεδονικά» προϊόντα. «O Zάεφ συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη. Υποστήριξη της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.», αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού Kanal 5. «Ο Μητσοτάκης πίεσε τον Ζάεφ για τα σήματα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του alfa.mk, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 300 εταιρίες στα Σκόπια θα πρέπει να τροποποιήσουν το «Made in» στα προϊόντα τους. Στα χρώματα των γραβατών των δύο ηγετών κατά την πρώτη τους συνάντηση αναφέρεται δημοσίευμα του faktor.mk με τίτλο: «Τι λέει το χρώμα της γραβάτας στην πρώτη συνάντηση Ζάεφ – Μητσοτάκη».
Από την έντυπη έκδοση