Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχουν αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα το ζήτημα της μείωσης του χρέους με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Η μείωση του χρέους δεν είναι το στοίχημα, αλλά το άλλοθι του κ. Τσίπρα για 20 μήνες αποτυχίας, οπισθοδρόμησης και εθνικής κατάθλιψης. Προσπαθεί να πείσει ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η ανελέητη φοροεπιδρομή, η ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το ξεπούλημα των «κόκκινων» δανείων στα κοράκια των αγορών και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα ήταν θυσία στο βωμό του χρέους. Ομως, αποτελεί κοινό μυστικό ότι γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να γίνει.
Στην παρούσα φάση μόνο μία άνευ ουσίας μείωση επιτοκίου ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είναι εφικτή, την οποία η προπαγάνδα της Αριστεράς θα παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία. Με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση της Αριστεράς στις 15 Νοεμβρίου θα υποδέχεται, εκλιπαρώντας για βοήθεια, τον πρόεδρο των ΗΠΑ και στις 17 θα διαδηλώνει επαναστατικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ!
Ποιο είναι το κλίμα που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες για την ελληνική κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;
Χρειάστηκε χρόνος για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα μας, που είχε κλονιστεί από τους άστοχους και επικίνδυνους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική υπήρξε -και εξακολουθεί να είναι- η συνεισφορά των Ελλήνων ευρωβουλευτών, που δίνουμε σκληρές μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποκαταστήσουμε το διεθνές κύρος της χώρας, κάθε φορά που πλήττεται από τις κωλυσιεργίες και τις παλινωδίες της παρούσας κυβέρνησης.
Βέβαια, το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει στο άλλο άκρο, υπογράφοντας οτιδήποτε της ζητηθεί προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, παριστάνοντας ταυτόχρονα ότι διαπραγματεύεται σκληρά για να κρατήσει τα προσχήματα.
Εχετε επιμείνει, μέσα από ερωτήσεις σας στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων σε όλη την Ε.Ε. Υπάρχει βούληση ώστε να μη σηκώνει η Ελλάδα μόνη το βάρος;
Το προσφυγικό αποτελεί το σοβαρότερο αυτή τη στιγμή διεθνές ζήτημα με πολιτική διάσταση. Η πολιτική βούληση όμως για την αποτελεσματική διαχείρισή του απουσιάζει από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα κράτη-μέλη δεν ανοίγουν θέσεις για τους πρόσφυγες, φοβούμενα το πολιτικό κόστος και ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει.
Για το ζήτημα αυτό, πράγματι έχω καταθέσει σωρεία ερωτήσεων από την έναρξη της θητείας μου. Συγκεκριμένα, ζητώ η Ε.Ε. να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στα απρόθυμα κράτη-μέλη και να πιέσει τις κυβερνήσεις τους να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων δίκαια και αναλογικά.
Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω μία γενναιόδωρη αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου με στόχο την ελάφρυνση των χωρών πρώτης υποδοχής, που σήμερα υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος.
Υπάρχει ασφαλής δρόμος και τρόπος για να αναλάβει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό;
Εχω κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι η Τουρκία αποτελεί ένα στρατηγικό εταίρο της Ενωσης, αλλά καθόλου αξιόπιστο. Η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες έχει θέσει ένα φρένο στη διακίνηση ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια, αλλά δεν παύει να είναι εύθραυστη, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί σκόπιμα να συνδέει την περαιτέρω εφαρμογή της με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αλλωστε, οι ροές προς τα νησιά μας. και τελευταία στην περιοχή του Εβρου, αν και μειωμένες, συνεχίζονται, ενίοτε με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Ευελπιστούμε σε σκληρή, σοβαρή και δίκαιη αντίδραση τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη διεθνή κοινότητα για να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί, επιτέλους, το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτό.
Πιστεύετε ότι το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών θα συνεχίσει να «απειλεί» την Ελλάδα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Εφόσον γειτνιάζουμε με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, η ανησυχία υπάρχει. Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν ότι θα ανοίξει τη «στρόφιγγα» των προσφυγικών ροών αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία έχει τον απόλυτο έλεγχο των κυκλωμάτων διακίνησης.
Γι’ αυτό το λόγο, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να έχουμε, επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, ως χώρα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Πώς κρίνετε το χειρισμό της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό;
Δυστυχώς, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει το αδιαχώρητο στα νησιά, τις διαδικασίες ασύλου, ενώ δεν έχει αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για το προσφυγικό. Να θυμίσω ότι, εκτός των άλλων, από τα 509 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τη χώρα μας, έχουν εκταμιευτεί 70 εκατ. ευρώ, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς καμία δαπάνη προς πληρωμή δεν έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη;
Η άνοδος της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βαθιά οικονομική κρίση, το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό ρεύμα, αλλά και ορισμένες ενδογενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστροφή σε μια Ευρώπη αξιών, αλληλεγγύης και συνεργασίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δημοκρατικά ιδεώδη, μακριά από εθνολαϊκισμούς και μονομερείς ενέργειες.
Ειδικότερα, αυτό που απαιτείται από την πλευρά των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι γενναία αυτοκριτική, επαναπροσδιορισμός στρατηγικής και αγώνας για τη δημιουργία μιας Ευρώπης αλληλεγγύης, όχι όμως στα λόγια, αλλά στην πράξη, για τις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση και τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν.
Ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σε εκλογές γιατί φοβάται
Ασπάζεστε το σενάριο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις πριν από τις εκλογές στη Γερμανία;
Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προκαλέσει εξελίξεις, όχι από επιλογή, αλλά από φόβο. Το πρόβλημά του δεν είναι οι γερμανικές εκλογές, αλλά η δημοσκοπική του κατάρρευση, μετά την παταγώδη διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει η ακατάσχετη παροχολογία και τα ασύστολα ψεύδη του.
Αδιαφορεί για το γεγονός ότι η οικονομία παραπαίει και η κοινωνία ασφυκτιά. Ομως, όταν σχεδόν οι 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., γίνεται φανερό ότι αυτή δεν πρόκειται να μακροημερεύσει και η κατάρρευσή της είναι θέμα χρόνου.
Πιστεύετε ότι στη χώρα μας πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές;
Οι εκλογές έχουν κόστος. Ομως, η παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει ξεφύγει ακόμη και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, αφού η κυβερνητική ανεπάρκεια στο χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων, η εμμονή σε υφεσιακά μέτρα, η διόγκωση της φτώχειας και η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Πιστεύω πως η ζημιά από το κόστος μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν συγκρίνεται με τις ολέθριες συνέπειες μιας καταστροφικής διακυβέρνησης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής