Τις προηγούμενες ημέρες μπήκε «λουκέτο» στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, στη λεωφόρο Μεσογείων. «Η κουρελιασμένη σημαία, το σπασμένο σήμα, οι κλειστές πόρτες λένε μια άλλη ιστορία: της ανόδου και της πτώσης της Χρυσής Αυγής, στις πλάτες της οργής και της οικονομικής κρίσης, του εμπορίου μίσους, του φόνου και των εγκληματικών κατηγοριών», αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέρθηκε ό,τι μπορούσε από τα γραφεία, αφήνοντας μόνο το σήμα της Χρυσής Αυγής, «που τόσο έντονα δήλωνε την παρουσία ενός εκ των πιο βίαιων ακραία εθνικιστικών οργανώσεων της Ευρώπης, στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που σημειώνει ότι κάποτε η Χρυσή Αυγή ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Κάνοντας λεπτομερή αναφορά στο κλείσιμο των γραφείων, ο Guardian σημειώνει ότι «φαίνεται πως έκλεισε ο κύκλος μιας εποχής που καθορίστηκε από πολιτική μίσους- με επιτομή τις νυχτερινές πορείες με πυρσούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς και ομάδες κρούσης που έσπερναν πανικό και φόβο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους».
«Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό»
«Το βαθύ «πηγάδι» της οργής από την ατελείωτη λιτότητα, που εκμεταλλεύτηκαν οι νεοναζιστές, σταδιακά στέρεψε», αναφέρει ο Guardian για τη Χρυσή Αυγή. «Οι Ελληνες, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό, εγκαταλείποντας την ακραία πολιτική και την πολεμική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα κόμμα που υποσχέθηκε να είναι αυστηρό στον νόμο και την τάξη και να ενισχύσει τις περιπολίες στα ελληνικά σύνορα», σημειώνει σε άλλο σημείο ο Guardian.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την πορεία στο Κερατσίνι, για τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Η δολοφονία προκάλεσε έρευνα άνευ προηγουμένου για την αποδοχή της δολοφονικής βίας από τη Χρυσή Αυγή, που είναι έμφυτη στη ναζιστική ιδεολογία», σημειώνει ο Guardian, κάνοντας αναφορά στη δίκη 69 μελών της Χρυσής Αυγής.