Μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εκείνος τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν τους στέλνει στα δικαστήρια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κρύψει τον αιφνιδιασμό του, αντέδρασε ακραία και σε non paper χαρακτήρισε «διπλά δειλό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο «απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο» όσο και απέναντι στον «εσωκομματικό του εφιάλτη».
«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια», ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσαν: «Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μην ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Ελληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Αυτά σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις, καθώς η ουσία είναι αλλού και δεν αφορά τους ακραίους τόνους που υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.
Ο κ. Τσίπρας προκαλεί δημοσίως τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής, προανακριτικής ή ακόμα και ειδικό δικαστήριο και για τον εαυτό του και όχι μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως συζητείται ότι θα είναι η σημερινή πρόταση της πλειοψηφίας. Ηθελε να παίζει το χαρτί της «ηρωοποίησης» και να συσπειρώσει το κόμμα γύρω του, σε μία περίοδο που έχει μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα.
Παράλληλα, το επικοινωνιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «παίζει» σενάριο διχασμού μέσα στη Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά και τους υποστηρικτές του να πιέζουν για άμεση σύσταση εξεταστικής για Τσίπρα – Παπαγγελόπουλο και τους «κεντρώους» της παράταξης (Ντόρα Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκη κ.λπ.) να διαφωνούν με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν ποντάριζε μόνο στην – κατά ΣΥΡΙΖΑ – διαφωνία μέσα στη Ν.Δ., αλλά ποντάρει και στη στάση των «καραμανλικών», εκτιμώντας ότι θα αντιδράσουν αν η έρευνα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Σε αυτό που δεν έπεσαν μέσα ήταν στο ότι η Ν.Δ. θα διστάσει να προχωρήσει στην έρευνα για το πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο η γραμμή του κ. Τσίπρα είναι η πλήρης κάλυψή του.
Ο κ. Τσίπρας ποντάρει σε αυτήν την υπόθεση επειδή θεωρεί ότι αν βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων ως σκευωρός, τότε το κόμμα του θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» για να τον προστατέψει, έτσι θα ξεπεράσει και τα εσωκομματικά προβλήματα που τον βασανίζουν. Οι πληροφορίες όμως λένε ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μία γραμμή έναντι της υπόθεσης. Ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος είπε χθες σε διάφορες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ότι λυπάται για κάποιους από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ που ταλαιπωρήθηκαν, εννοώντας Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα, Πικραμμένο και όλους όσοι είδαν τις κατηγορίες που τους βάραιναν να τίθενται στο αρχείο. Σίγουρα δεν ήταν μία δήλωση που ικανοποιεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε και η επίθεση που δέχθηκε διαδικτυακά από τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι 53 + και άλλες πτέρυγες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με την απόφαση Τσίπρα να κραδαίνει το σπαθί της πολιτικής κάθαρσης που επαγγελλόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Θυμούνται ότι ο κ. Τσίπρας θυσίασε προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σταύρος Κοντονής για χάρη του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ διατυμπανίζουν ότι μία κρίσιμη πολιτική αποστολή όπως η διερεύνηση σκανδάλων με πολιτική χροιά αντιμετωπίστηκε από τον κ. Τσίπρα ως μία «κλειστή» υπόθεση την οποία χειρίζονταν ο ίδιος, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης και ο Μιχάλης Καλογήρου, ενώ γνώση των χειρισμών – σύμφωνα με στελέχη του κόμματος – φέρονται να είχαν και οι Θανάσης Καρτερός, Νίκος Καρανίκας.
Φοβούνται δε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα σταθεί στο πλευρό του θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με στοιχεία που θα παραπέμπουν σε πολιτική σκευωρία, αλλά και με την κριτική στην πολιτική τους απόφαση να αφεθεί εκτός έρευνας η ιατρική πτυχή του σκανδάλου Novartis για να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα των πολιτικών προσώπων, επειδή αυτό εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση