Οι παρεμβάσεις που περιέχονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο -για τις οποίες στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι, ενισχύουν τη δημιουργία φιλικού κλίματος για επενδύσεις με υπέρβαση των εμποδίων του παρελθόντος- προστίθενται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί από τη νέα κυβέρνηση και ήδη παράγουν απτά αποτελέσματα.
Αυτά αφορούν και στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όπως αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη βελτίωση που καταγράφεται στο οικονομικό κλίμα και είναι απόρροια της παρουσίας μίας νέας κυβέρνησης, η οποία εκπέμπει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και πείθει ταυτόχρονα για την αποφασιστικότητά της να μειώσει τη φορολογία και να αυξήσει τις μεταρρυθμίσεις, παραμένοντας επικεντρωμένη σε αυτές.
Επόμενος σημαντικός σταθμός για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αποτελέσει η Νέα Υόρκη, την οποία θα επισκεφθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη αυτή, η οποία δίνει τη δυνατότητα και για μια σειρά πολύ σημαντικών επαφών με ξένους ηγέτες. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο περιθώριο της Συνέλευσης ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί εντός του διημέρου 24-25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά σε οριστικοποίηση βρίσκεται και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Στο πρόγραμμα επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Ερωτηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «δεν έχει προβλεφθεί ακόμα κάποια συνάντηση μαζί του, αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα τον συναντήσω».
Απάντηση για Πρέσπες
Στην κυβέρνηση δίνουν πάντως σαφή απάντηση στον ισχυρισμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν μετεκλογικής αλλαγής στάσης της Ν.Δ. έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών.
Οπως λένε, τόσο στη ΔΕΘ όσο και στις επαφές που είχε σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, όπως έλεγε η Ν.Δ. και προεκλογικά. Στο κυβερνών κόμμα επισημαίνουν ταυτόχρονα πως η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, αξιοποίησε όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα και κατέθεσε ακόμη και πρόταση δυσπιστίας για να αποτραπεί η υπογραφή και στη συνέχεια η κύρωση της συμφωνίας και έθεσε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι εφόσον η συμφωνία κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ανατραπεί μονομερώς.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό που οφείλει τώρα να κάνει -και θα το κάνει- η κυβέρνηση είναι να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις τόσο για τα μακεδονικά προϊόντα όσο και σε σχέση με τα ζητήματα μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.
Από την έντυπη έκδοση