Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει ότι τα θετικά μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλονται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -όπως είπε και χθες στο ΑΠΕ ο Ευκλ. Τσακαλώτος- και θα πει ότι η κυβέρνηση οικειοποιείται τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Θα ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους στη συμφωνία των Πρεσπών, στο προσφυγικό, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε φοροελαφρύνσεις που -όπως θα πει- ήταν προγραμματισμένες αλλά κατάργησε (;) ο Μητσοτάκης, στη λύση ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που όλοι πλέον παραδέχονται ότι ήταν μία ιδέα και τίποτε περισσότερο και ας είχε παρουσιαστεί ως δήθεν συμφωνημένη λύση, στις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό και στο μετρό Θεσσαλονίκης.
«Υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές (για την οικονομία) αλλά και δυσκολίες στον ορίζοντα, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψουμε», ανέφερε χθες ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς για την προετοιμασία της παρουσίας του. «Αρχίζει σιγά σιγά και διαμορφώνεται μία θετική εικόνα της πορείας της οικονομίας, που με πολύ κόπο καταφέραμε να φέρουμε στην οικονομία, ελπίζω η πορεία αυτή να συνεχιστεί διότι -ανεξαρτήτως σε ποια θέση βρίσκεσαι, όταν έχεις κάνει τόσο κόπο για να πετύχεις κάτι, είναι σαν το δικό σου παιδί και το παιδί θέλεις να πάει καλά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Από τον κ. Τσίπρα αναμένεται να επιχειρήσει να «στριμώξει» την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά ότι ο νέος Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας. Θα αναδείξει δε και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η λύση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση για το μετρό Θεσσαλονίκης θα καθυστερήσει το έργο και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει αποζημιώσεις στις εταιρίες και θα υπονοήσει ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να δώσει χρήματα στις εταιρίες αυτές, όπως κάνει εδώ και ημέρες ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για δυσμενείς για τους εργαζόμενους αλλαγές στα εργασιακά, για άλωση του κράτους και των θεσμών από τη νέα κυβέρνηση, αλλά ακόμα και για «επιστροφή στο Μνημόνιο», σχολιάζοντας τη δυνατότητα να μην ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πτωχευτική διαδικασία, προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας της επιχείρησης.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα για το θέμα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το νέο εκλογικό νόμο αλλά και την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Αναμένεται επίσης να υπερασπιστεί μέχρι κεραίας τον πρώην αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των καταγγελιών για την υπόθεση Novartis, αλλά και το πώς θα απολογηθεί για το γεγονός ότι έπρεπε να αποχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει η δικαιοσύνη στην κλήση των στελεχών της Novartis να καταθέσουν.
Από την έντυπη έκδοση