Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προβλέπεται ότι «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».
Επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ
Με την ίδια τροπολογία επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επεκτείνεται το πεδίο συνεργασίας με φορείς, όπως δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης μνημονίων συνεργασίας, σύστασης μη αμειβόμενων ομάδων εργασίας, ορισμού μέλους του προσωπικού της ΕΥΠ ως συνδέσμου συνεργασίας.
Επίσης, συνιστώνται εκ νέου οι Γραμματείες του διοικητή και των υποδιοικητών (συνολικά 4 γραμματείες), οι οποίες είχαν παλαιότερα καταργηθεί. Την ίδια ώρα, καταργείται η Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΥΠ. Τέλος, διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ εξακολουθεί να αποτελεί ειδικό φορέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Προειδοποίηση από Τζανακόπουλο
Λίγο πριν από την κατάθεση της τροπολογίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αλλάξει τις προϋποθέσεις και τους όρους για επιλογή προσώπων σε δημόσιο φορέα.
Ένταση μετά την κατάθεση της τροπολογίας για την ΕΥΠ
Μετά την κατάθεση της τροπολογίας το θερμόμετρο ανέβηκε καθώς τόσο το ΚΙΝΑΛ δια του Βασίλη Κεγκέρογλου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με δεύτερη τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ζήτησαν απόσυρση της τροπολογίας
Βασίλης Κεγκέρογλου: «Η τροπολογία που αφορά την απάλειψη προσόντων για τον διοικητή της ΕΥΠ κάνει την κυβερνηση να είναι απόλυτα εκτεθειμένη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε τη διαδικασία να δεχτούμε ούτε και τις πολιτικές επιλογές οι οποίες έρχονται να δώσουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Οτι δηλαδή βάζουμε τους δικούς μας αρκεί να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση για να προσαρμόσουμε τα προσόντα τους στο νόμο
Καλούμε τον κ. Γεραπετριτη και τον κ.Καραμανλή να πάρουν πίσω αυτή την τροπολογία. Εάν δεν το κάνετε εμείς σε συζήτηση για τέτοια τροπολογία δεν θα πάρουμε μέρος.»
Σε πιο υψηλούς τόνους ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ντροπή και για εξευτελισμό της ΕΥΠ.
Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Έχουμε ενώπιον μας μια σκανδαλώδη τοπολογία. Είναι παράνομη η τοποθέτηση του διοικητή της ΕΥΠ αφού δεν κατέχει τους τυπικούς τίτλους. Σήμερα παραδέχεστε ότι τινάξετε στον αέρα την λειτουργία της ΕΥΠ
Είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι απαράδεκτο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή του νόμου για να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη αυτή επιλογή. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι και υπεύθυνοι για όσα έχετε προκαλέσει στη ΕΥΠ.
Ποιος σας αναγκάζει να εξευτελιστείτε κατά τον τρόπο αυτό αναδρομικά νομιμοποιώντας ένα κύριο ως διοικητή της ΕΥΠ και να μην κάνετε μια άλλη επιλογή που θα μπορούσε να ικανοποιεί τα κριτήρια του νόμου;»
Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Γεραπετρίτη ζητώντας προσωπικά να αποσύρει την τροπολογία
«Είστε υπεύθυνος και οφείλεται άμεσα να αποσύρεται αυτή την τροπολογία για να μην εξευτελίζεται η χώρα διεθνώς με τον τρόπο αυτό.
Απαντώντας στις επικρίσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την τροπολογία ως μια καλή ιδέα και ότι ο διοικητής της ΕΥΠ πρέπει να κρίνεται από τα ουσιαστικά του προσόντα και από την διοικητική του ικανότητα
Σπήλιος Λιβανός: «Είναι μια καλή ιδέα η αλλαγή αυτή που υπάρχει στην τροπολογία. Θεωρούμε πως είναι προς την καλή κατεύθυνση αυτή η διάταξη. Το ουσιαστικό για έναν διοικητή της ΕΥΠ είναι τα ουσιαστικά του προσόντα και η διοικητική του ικανότητα. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Είστε υπερβολικοί ως αντιπολίτευση με αυτά που λέτε και από τη μεριά μας στηρίζουμε την τροπολογία».