«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».
Την ίδια στιγμή «ομαδικό σφυροκόπημα» στην κυβέρνηση εξαπολύει στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της παρασκηνιακές, άθλιες και «κίτρινες» μεθοδεύσεις για να κάμψει το φρόνημα των ανώτατων Δικαστών ενόψει των νέων συνεδριάσεων του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
Η αντιπολίτευση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συναινέσει για την συγκρότηση του ΕΣΡ ενώ καλεί την κυβέρνηση να μην επαναφέρει την τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν εως ότου αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο για τον νόμο Παππά.
Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου συνεδριάζει στη σκιά της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών κατά του νόμου βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για την θετική της ψήφο είναι η απόσυρση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ζητούν να «παγώσει» η διαδικασία επιλογής μελών του ΕΣΡ εως ότου το ΣτΕ αποφανθεί για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
Υπο αυτά τα δεδομένα κρίνεται απίθανο το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το Συνταγματικό όριο των 4/5 για την επιλογή των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.
Στην Διάσκεψη μετέχουν συνολικά 25 μέλη που σημαίνει ότι για να εγκριθεί η πρόταση του κ. Βούτση για το ΕΣΡ πρέπει να λάβει τουλάχιστον 20 θετικές ψήφους.
Ειδικότερα, εκτός του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μετέχουν οι
– 7 αντιπρόεδροι του κοινοβουλίου
– 6 πρόεδροι διαρκών επιτροπών
– Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
– 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
– 1 εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών
– Οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής που διατηρούν την βουλευτική τους ιδιότητα
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από 12 μέλη. Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα με την διπλή συμμετοχή της κυρίας Χριστοδουλοπούλου – ως αντιπροέδρου του κοινοβουλίου και ως προέδρου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θεσμών θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, δηλαδή τον κ. Γιάννη Τραγάκη (ΝΔ) που σημαίνει ότι το κυβερνητικό κόμμα χάνει μια ψήφο και πέφτει στους 11.
Συνολική η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαθέτει 12 μέλη. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει 4 μέλη (Ν. Κακλαμάνης ως αντιπρόεδρος κοινοβουλίου, Ε. Μεϊμαράκης ως πρώην Πρόεδρος Βουλής, Κ. Τσιάρας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Γ. Τραγάκης). Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι έχουν από 2 μέλη ενώ η Ενωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή από ένα.
Ομιλία Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής
Για κρίση δημοκρατίας και πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα όσα συνέβησαν πριν την διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και ειδικά με το πρωτοσέλιδο της Αυγής για προσωπική υπόθεση δικαστή του ανωτάτου δικαστηρίου.
«Τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε απααράδεκτες μεθοδύσεις που είχαν μονο σκοπό την πίεση σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του ΣτΕ που θα έκρινε την συνταγματικότητα του νόμου Παππά» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής.
Ανεβάζοντας τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «παρακράτος ανομίας τις μεθοδεύσεις πριν τη διάσκεψη του ΣτΕ».
«Η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου υποκλέπτεται και γίνεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο. Πρόκειται για φαινόμενο που μοιάζει με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «ποτέ στην ιστορία της μεταπολιτευτικής δικτατορίας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από δικαστές γιατί δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα μεθοδεύσεων για την ηθική εξόντωση όσων βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε μάλιστα το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή και τόνισε στην κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φέρει ξανά την πραξικοποηματική τροπολογία του Παππά.
Ζήτησε, επίσης, η αρμοδιότητα για τα κανάλια να επιστρέψει στο ΕΣΡ και να καταργηθεί ο περιορισμό στον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών.
«Καλώ όλους τους Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση. Οι μεγάλες κατακτήσεις δεν μπορούν να καταργηθούν από μια αυταρχική κυβέρνηση που μόνο στόχο έχει την παραμονή της εξουσίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «η πατρίδα δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των Θεσμών, άλλη καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας». [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Η αμηχανία της κυβέρνησης και η πιθανή παρέμβαση Τσίπρα
Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στη Διάσκεψη, που είναι σχεδόν βέβαιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα αναφερθεί στο ζήτημα και θα τοποθετηθεί για το χρόνο επανακατέθεσης της τροπολογίας Παππά που προέβλεπε «μαύρο-εξπρές» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια εντός πέντε ημερών και αποσύρθηκε λίγο μετά την κατάθεσή της.
Άλλωστε στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η αμηχανία και ο προβληματισμός μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κάνει δεκτές τις προσφυγές των καναλιών. Στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί επί της ουσίας η συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Για κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η ίδια κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει ήδη μια σειρά ασφαλιστικών μέτρων και συμπεραίνει ότι η απόφαση για το απαράδεκτο των προσφύγων δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας της υπόθεσης.
Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ
Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ». Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο “μαύρο” και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων.
Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.
Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για βαθύτατα αντιθεσμική στάση διότι εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη συνταγματική απαίτηση, προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής. Κατηγορεί, επίσης, τη ΝΔ ότι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ και ότι υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής.
Θα επανακατατεθεί η τροπολογία Παππά;
Την ίδια ώρα, ανοιχτός μένει ο χρόνος που θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς, τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και αποσύρθηκε, ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Ποιοί συμμετέχουν στη «Διάσκεψη των Προέδρων»
H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε).
Παππάς: Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός επιστρέφουμε στα παλιά κανάλια
Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τα κανάλια τότε θα επιστρέψουμε σε «ένα καθεστώς που είναι αντισυνταγματικό»,προέβλεψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «καλεί τους δικαστές να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να επιστρέψουν στους καναλάρχες».
Ο κ. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε ανήθικο το γεγονός να βλέπουν το φως της δημοσιότητας προσωπικές στιγμές δικαστικών, ωστόσο παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δικαστές του ΣτΕ δέχονται πιέσεις. Όπως είπε «είναι ανήθικο αυτή τη στιγμή τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν κάποιοι με τις προσωπικές στιγμές του οποιοδήποτε. Δεν αφορά κανέναν αυτό και ουδείς πρέπει να το ακουμπά».
Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από συμφέροντα; Υπάρχει πολιτικός βραχίωνας αυτών των συμφερόντων; Είναι προφανές ότι υπάρχουν συμφέροντα. Δεν κάνω καμία αποκάλυψη. Υπάρχουν δελτία ειδήσεων τα οποία δεν ασχολούνται με την ενημέρωση αλλά με την προάσπιση των συμφερόντων όσων δεν έλαβαν άδεια». Ο κ. Παππάς εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι εμφανίζεται ως ουραγός συμφερόντων».
Το δικαστικό θρίλερ
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.
Ο κ. Ζαγοραίος ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, να αναζητήσει τους υπευθύνους της υποκλοπής της προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε προ λίγων ημερών σε ενημερωτική ιστοσελίδα.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, δειγματοληπτικά «ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες».
H οργισμένη αντίδραση των δικαστικών ενώσεων
Σημειώνεται ότι ο πειθαρχικός έλεγχος που διέταξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε βάρος του αντιπροέδρου του ΣτΕ με αφορμή δημοσιεύματα που διανθίζονται με ροζ λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή, προκάλεσε την σφοδρότατη αντίδραση των δικαστών που εξέδωσαν μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση.
Κι αυτό ενώ είχε προηγηθεί η πρωτοφανής δημοσιοποίηση του ονόματος του δικαστή από την επίσημα εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή».
Η ‘Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών κάνουν ευθέως λόγο προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις και μάλιστα με «μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».