Το μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας ήταν ξεκάθαρο, με τον πρόεδρο Μακρόν να υπογραμμίζει μάλιστα υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη ότι η θέση της Ελλάδας την καθιστά σημαντική χώρα στην περιοχή.
«Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται αφήσει απροστράτευτη την Κύπρο», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη γαλλική πρωτεύουσα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και ένα τέταρτο.
Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν σαφής στις δηλώσεις του για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ διαμηνύοντας ότι Ε.Ε. και Γαλλία δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δείξουν οποιαδήποτε αδυναμία στο θέμα αυτό.
Κοινή ήταν η προσέγγιση των δύο ανδρών σε σχέση με την προτεραιότητα που έχει η ανάπτυξη, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει μάλιστα στις δηλώσεις του ότι «ύστερα από μια δεκαετή κρίση, η χώρα μας ξαναμπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν -και παραμένει- ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός».
Με τις προοπτικές της ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης συνδέεται και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελεί στόχο για την ελληνική κυβέρνηση, αφού προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ανακτηθεί πλήρως η αξιοπιστία.
Η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός αποσκοπεί άλλωστε στο να χτιστούν συμμαχίες με στόχο να διατυπωθεί σε επόμενη φάση το σχετικό αίτημα.
Οπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, επιδίωξή του είναι να αλλάξει το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.
Στη δήλωσή του πριν από την έναρξη της συνάντησης είχε επισημάνει ως προς αυτό ότι «μια νέα κυβέρνηση επιχειρεί -και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής- για το πώς η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα». Και είχε απευθύνει μία ακόμη πρόσκληση στις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και «να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αναφερόμενος στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, για τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν και για τον ενιαίο προϋπολογισμό που και εμείς υποστηρίζουμε», όπως είπε.
Υπογράμμισε παράλληλα, χρησιμοποιώντας μια ορολογία του προέδρου Μακρόν, την ανάγκη για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και που στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος δεν εναποθέτει απλώς το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Εξέφρασε εξάλλου τη στήριξη στην υλοποίηση της ιδέας, που από τους πρώτους πρότεινε ο πρόεδρος Μακρόν, για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
«Βρίσκεται, ήδη, στο πρώτο του στάδιο. Η Ευρώπη μάς υποστήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια. Πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να επιδεικνύεται έμπρακτα τις στιγμές εκείνες που τα ευρωπαϊκά κράτη την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής λέγοντας μάλιστα ότι «θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις».
Πρέπει να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο, πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας και τον παγκόσμιο ρόλο του κ. Μακρόν στις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων.
Πρόταση για ανταλλαγή γλυπτών
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Γαλλία «σταθερή φίλη της Ελλάδος, όχι μόνο τώρα και όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης», καθώς -όπως είπε- οι σχέσεις μας πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων και μας το θυμίζει αυτό και το 2021 που πλησιάζει, μαζί με τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου και εκεί η συμπαράσταση της Γαλλίας ήταν καθοριστική».
Εν όψει της μεγάλης αυτής επετείου υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και πρόταση της ελληνικής πλευράς για έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λούβρο στην Ελλάδα με αντίστοιχη έκθεση χάλκινων γλυπτών από την Ελλάδα στο Μουσείο του Λούβρου.