Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων είναι η 6η Σεπτεμβρίου, ενώ ο νέος επικεφαλής του Ταμείου πρέπει να οριστεί ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους από το Διοικητικό Συμβούλιο των 189 μελών ως τις 4 Οκτωβρίου, προκειμένου να εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στην ετήσια σύνοδο με την Παγκόσμια Τράπεζα, στα μέσα Οκτωβρίου. Ο διάδοχος της Λαγκάρντ θα πρέπει να καταπιαστεί το συντομότερο με τα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας (εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά Κίνας, προβλεπόμενη μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κ.ο.κ.).
Οι δύο επιλογές
Υστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μέσω e-mail με αποδέκτη τον προεδρεύοντα στο G7, Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπουνό Λεμέρ, (πρακτική πρωτοφανής στα 75 χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατέληξαν αργά χθες με τα χίλια ζόρια σε δύο υποψηφιότητες, που κονταροχτυπιούνταν ως αργά το βράδυ.
Η πρώτη και επικρατέστερη ήταν του Ολλανδού πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στο πλαίσιο της καμπάνιας του συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Ντάισελμπλουμ υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Γαλλία στήριξε την άλλη φιναλίστ, Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Στο πλευρό της φέρονται να τάχθηκαν οι χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) που κατά καιρούς είχαν γίνει στόχος υποτιμητικών σχολίων του Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο οι «Financial Times» υποστήριξαν ότι ύστερα από έντονες ζυμώσεις (λέγε με πίεση του Βερολίνου) ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας , Πέδρο Σάντσεθ, αποφάσισε τελικά να «αυτομολήσει» και να γείρει υπέρ του Ντάισελμπλουμ!
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Αποχωρήσεις
Προτού η κούρσα οδηγηθεί στο δίδυμο Ντάισελμπλουμ-Γκεοργκίεβα απέσυραν οικειοθελώς -ή ύστερα από ψηφοφορία- τις υποψηφιότητές τους ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Ολι Ρεν, ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο. Ο νικητής έπρεπε να εξασφαλίσει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών, που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Ακόμη κι έτσι δεν είναι δεδομένο ότι ο Ευρωπαίος υποψήφιος θα είναι αυτόχρημα διάδοχος της Γαλλίδας πρώην υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διατέλεσε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για δύο θητείες, από το 2011 μέχρι φέτος, που στο πλαίσιο γαλλογερμανικού ντιλ αποφασίστηκε να μεταπηδήσει στην προεδρία της ΕΚΤ.
Ανατροπές…
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η απρόβλεπτη κυβέρνηση Τραμπ «απειλεί» να σπάσει την 75ετή παράδοση, που θέλει τον επικεφαλής του ΔΝΤ πάντα Ευρωπαίο και τον διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας προερχόμενο από τις ΗΠΑ. Πρόσφατα οι Ευρωπαίοι δεν έφεραν αντίρρηση στο διορισμό του Αμερικανού Ντέιβιντ Μάλπας στην Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά επί Τραμπ τα δεδομένα έχουν αλλάξει:
«Η ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία στο ΔΝΤ είναι απλώς έθιμο. Δεν υπάρχει καμία επίσημη διάταξη που να το προβλέπει», τόνισε προ ημερών στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G7 στη Γαλλία ο Αμερικανός υπ. Οικ, Στίβεν Μνιούσιν, παγώνοντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Μείζον πρόβλημα δημιουργεί και η στάση της -υπ’ ατμόν από την Ε.Ε.- Βρετανίας, που τορπιλίζει απροκάλυπτα την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Το Λονδίνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στη χθεσινή ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι οργανώθηκε πρόχειρα και το ίδιο δεν έχει καταλήξει στον δικό του υποψήφιο. Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι Βρετανοί σκοπεύουν να «ακυρώσουν» τον υποψήφιο της Ε.Ε. αντιπροτείνοντας ως τις 6 Σεπτεμβρίου τον φιλοευρωπαίο πρώην υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν (ως συμβιβαστική, υποτίθεται, λύση ανάμεσα σε Ντάισελμπλουμ και Γκεοργκίεβα).
Στο παιχνίδι όμως μπήκε από μόνος του και ο… Καναδός διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (διαθέτει επίσης βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήριο) Μαρκ Κάρνεϊ. Τον Ιανουάριο τερματίζεται η θητεία του στην Bank of England (BoE) και χθες δήλωσε φόρα-παρτίδα στο ΒΒC ότι «θα τον ενδιέφερε ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος στο ΔΝΤ».
Τυχόν εμπλοκή στην επιλογή Ευρωπαίου υποψηφίου θα άνοιγε διάπλατα το δρόμο για υποψηφιότητα από άλλη ήπειρο. Οι εκπρόσωποι των αναδυόμενων οικονομιών ζητούν εδώ και καιρό να οριστεί για πρώτη φορά πρόεδρος από τη Λατ. Αμερική ή την Ασία. Αυτό όμως είναι αδύνατον χωρίς τη συγκατάθεση Αμερικανών και Ευρωπαίων, που βάζουν τα περισσότερα χρήματα και η ψήφος τους έχει αυξημένο βάρος στα όργανα του ΔΝΤ.
Από την έντυπη έκδοση