Μπορεί τις πρώτες μέρες, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του να έδειξαν να προσαρμόζονται στο νέο ήπιο πολιτικό κλίμα που επιχείρησε να καθιερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η Κουμουνδούρου ανεβάζει ταχύτητα και ετοιμάζεται να επιστρέψει στο γνώριμο κλίμα πόλωσης που είχε υιοθετήσει κατά την προεκλογική περίοδο.
Η δυναμική επανεμφάνιση του Παύλου Πολάκη αλλά και η καθαρή κάλυψη που του παρείχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, για άρση της ασυλίας του, επαναφέρουν στο πολιτικό προσκήνιο εικόνες σκληρού ροκ ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πολάκης φρόντισε, μάλιστα, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά ύβρεις και κάνοντας προσωπικές επιθέσεις, να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από κλειστή σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του, άναψε το «πράσινο φως» στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπερασπιστεί τον «αψύ Σφακιανό», σηματοδοτώντας έτσι -εκ νέου- τον εναγκαλισμό με το «δόγμα Πολάκη».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το ήπιο πολιτικό κλίμα βοηθάει μόνο την κυβέρνηση και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να «μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα», όπως λένε χαρακτηριστικά αρκετά στελέχη. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, λίγα μόλις λεπτά μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο οποίος έκανε λόγο για συνεδρίαση-παρωδία που παραβίασε το Σύνταγμα. Η νέα τακτική που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης προβλέπει αντιστροφή των καταγγελιών που δεχόταν τα προηγούμενα χρόνια από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για «λαϊκισμό», «διχασμό» και «μίσος»!
Εκτός από την περίπτωση Πολάκη, η νέα Βουλή αναμένεται να ανοίξει πολλές ακόμη σκοτεινές υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η «σκευωρία της Novartis», οι κυβερνητικοί χειρισμοί το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και η υπόθεση Καμμένου – Κοτζιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ρεβανσισμό» και ετοιμάζεται το φθινόπωρο να μπει στα «χαρακώματα». Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, και πριν το Κοινοβούλιο μπει σε ρυθμούς της αυγουστιάτικης ραστώνης, αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου τα κομματικά όργανα υπό τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να εξεταστεί η γραμμή που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Οικονομία
Τα θέματα της οικονομίας, πάντως, είναι αυτά που προτάσσουν αυτή τη στιγμή οι νέοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι στο κομμάτι αυτό διαμορφώνεται ένα ευρύ πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης, με αιχμή το ασφαλιστικό αλλά και τα επιδόματα, στα οποία στηρίχθηκε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι κανένα κεκτημένο δεν καταργείται, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως με τη συνεχή ανακίνηση αυτών των θεμάτων, αλλά και επαναφέροντας το ζήτημα του έκτακτου επιδόματος (η λεγόμενη «13η σύνταξη»), την οποία δήθεν θα χορηγούσε, μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε μεγάλη μερίδα των πολιτών, που θα ανησυχούν για τις κυβερνητικές αποφάσεις του φθινοπώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, καλείται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες τι στάση θα τηρήσει στην ψηφοφορία στη Βουλή απέναντι στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με βουλευτές της Ν.Δ. να επαναλαμβάνουν τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, ότι οι βουλευτές του «θα πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους», ψηφίζοντας όλα τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ψηφίσει επί της αρχής τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, κατακεραυνώνοντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία για τη δήθεν μεροληπτική και ταξική στάση της υπέρ των οικονομικά ισχυρών.
Η «επιστροφή στους δρόμους» είναι ένα ζήτημα στο οποίο μέχρι στιγμής εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κοινή θέση. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «η Δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή, εκφράζεται όμως και στους κοινωνικούς αγώνες», δίνοντας το έναυσμα για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στην Κουμουνδούρου.
«Αγκάθι» το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά
Το μεγάλο «αγκάθι», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος σύντομα, είναι το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. «Από το 2012 και μετά πάρα πολύς κόσμος προοδευτικός μάς χτυπάει την πόρτα και οφείλουμε αυτήν τη φορά να την ανοίξουμε για να γίνουμε το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς», προειδοποιεί (ΑΠΕ) ο Νίκος Παππάς. Την ίδια στιγμή, όμως, η ομάδα των «53+» ζητάει από την ηγεσία του κόμματος αυτοσυγκράτηση, καθώς ο κίνδυνος «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Το φθινόπωρο, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει επίσημα πρόσκληση στη Φώφη Γεννηματά για κοινή συμπόρευση απέναντι στον κίνδυνο του «νεοφιλελευθερισμού», μια πρόταση που αρκετοί στο Κίνημα Αλλαγής βλέπουν θετικά. «Θεωρητικά συνιστά έναν όμορο χώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Αριστερά, αλλά αυτό πρέπει να φανεί στην πράξη. Κατά πόσο εκείνο θέλει να το υπηρετήσει», δήλωσε (Πρώτο Πρόγραμμα) με νόημα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Από την έντυπη έκδοση