Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου πατά γκάζι για να επιταχύνει τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Στόχος της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην εικόνα της στο εξωτερικό, καθώς οι συνεχιζόμενες θετικές αντιδράσεις των αγορών λειτουργούν στην πράξη ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός στόχος της στρατηγικής του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα είναι διπλός: Αφενός η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση από τους προκατόχους της, η επίλυση πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αλλά και δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Αφετέρου η δρομολόγηση κύκλου σημαντικών διεθνών επαφών του πρωθυπουργού που έχουν σαν στόχο να χτιστούν συμμαχίες με το βλέμμα και στον μείζονα στόχο που αφορά σε επόμενη φάση τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, που με τη σειρά του θα επιτρέψει να γίνουν τα επόμενα χρόνια ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και να εξασφαλισθούν πρόσθετοι πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις θετικές αντιδράσεις των διεθνών αγορών, καθώς θεωρούν ότι η εικόνα αυτή καθιστά ακόμη πιο ευνοϊκή τη συγκυρία. Εκτίμηση, άλλωστε, και πολλών παρατηρητών είναι ότι το ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια θεωρείται ως απόλυτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης, έτσι όπως αυτό περιγράφεται από τον πρωθυπουργό αλλά και όπως αποτυπώνεται στις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μείωση φόρων, τον εξορθολογισμό των δαπανών, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστικότητά της να δημιουργήσει περιβάλλον ευνοϊκό για τις επενδύσεις.
Πολλοί είναι, μάλιστα, εκείνοι που εκτιμούν ότι η θετική στάση των αγορών ενισχύει εκ των πραγμάτων και τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας στην προσπάθειά της να πείσει για την ορθότητα του νέου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση, βάζοντας τέλος στην πολιτική της υπερφορολόγησης και της επιδίωξης αχρείαστων υπερπλεονασμάτων.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι και ως αξιωματική αντιπολίτευση η Ν.Δ. ουδέποτε είχε πει ότι ήταν διατεθειμένη να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς, καθιστώντας από τότε σαφές ότι θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση το δικό της μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς φυσικά να αμφισβητεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό το μίγμα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, καλούνται επί της ουσίας να υιοθετήσουν τώρα και οι θεσμοί αποδεχόμενοι ότι η στήριξη των συμφωνηθέντων θα στηρίζεται πλέον στην ανάπτυξη και όχι στην υπερφορολόγηση.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν από το φθινόπωρο έστω και μεμονωμένες επιφυλακτικές φωνές στους κόλπους των δανειστών για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει δικό της μίγμα πολιτικής. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι δεν θα είναι εύκολο να επιμείνουν σε επιφυλάξεις έναντι του σχεδίου της νέας κυβέρνησης όταν αυτό δείχνουν να το εμπιστεύονται ακόμη και οι αγορές, που παραδοσιακά είναι και οι αυστηρότεροι κριτές.
Στη γενικότερη ευνοϊκή συγκυρία πολλοί θεωρούν ότι συμβάλλει πλέον και η εικόνα που εκπέμπεται από τον διεθνή Τύπο, όπου, πέρα από το τεράστιο ενδιαφέρον κορυφαίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για συνέντευξη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, προβάλλεται ιδιαίτερα το παράδειγμα μίας μετριοπαθούς, μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να αντιπαρατεθεί με επιτυχία στον λαϊκισμό, αλλά και να εξοβελίσει την άκρα Δεξιά.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την εικόνα σοβαρότητας που εκπέμπει η νέα κυβέρνηση, η οποία ουδέποτε έχει κρύψει ότι θεωρεί την εμπιστοσύνη ως το «κλειδί» για να μπορέσει η χώρα να πραγματοποιήσει με επιτυχία και τα επόμενα βήματα.
Μπαράζ διεθνών επαφών για τον Μητσοτάκη
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και η ενημέρωση των εταίρων σχετικά με τις προτεραιότητες και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης συνιστούν και τους δύο βασικούς στόχους των διεθνών επαφών που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα τέλη Αυγούστου, επισκεπτόμενος το Παρίσι, το Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου την Ολλανδία. Η τελευταία δεν επελέγη τυχαία ως ένας από τους πρώτους προορισμούς, καθώς είναι μία χώρα που τα προηγούμενα χρόνια έχει αντιμετωπίσει με επιφυλακτικότητα τις χώρες του Νότου και, κυρίως, την Ελλάδα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένος και στόχος είναι να πραγματοποιούνται τα βήματα με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς: Ταχεία προώθηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Το επιχείρημα που θα προβάλει με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση ο πρωθυπουργός είναι ότι η μείωση των πλεονασμάτων είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.
Τρία νομοσχέδια προς ψήφιση πριν από τις 10 Αυγούστου
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική της νέας κυβέρνησης χαράσσεται και στη βάση της παραδοχής πως η ίδια δεν διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου, οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα λόγια και θέλουν πράξεις και εν τέλει τονίζεται πως και η ίδια η κυβέρνηση θέλει να κριθεί από τα έργα της. Γι’ αυτό και δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από την απόφαση να προωθηθούν άμεσα όλες οι ώριμες παρεμβάσεις που αποτυπώνονται τόσο στα τρία νομοσχέδια που προωθούνται προς ψήφιση πριν από τις 10 Αυγούστου όσο και στα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν έως το τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο αναζητώντας τον βηματισμό του μετά την τριπλή εκλογική ήττα, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι οποιαδήποτε μορφή αντιπολίτευσης και αν επιλέξει να κάνει από το φθινόπωρο δεν πρόκειται να βρει ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία, η οποία περιμένει να κρίνει τη νέα κυβέρνηση από την αποτελεσματικότητά της. Γι’ αυτό και στο κυβερνών κόμμα επισημαίνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναμετρηθεί με τα προβλήματα και όχι με τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Εκτός από τη μείωση των φόρων και την προώθηση μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής παραμένουν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού να βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Η απόφαση, μάλιστα, του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον επιχειρηματία Σπ. Λάτση δίνει σαφές μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός συναντάται φανερά και επίσημα με μεγάλους επενδυτές που είτε ξεκίνησαν είτε θέλουν να ξεκινήσουν επενδύσεις στη χώρα. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι «ιδεοληψίες και γραφειοκρατικά εμπόδια του χθες που είτε απέτρεπαν είτε καθήλωναν επενδύσεις στην πατρίδα μας τελειώνουν».
Σε συνεχή επαφή με την κοινωνία
Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση και μίας ακόμη προεκλογικής… δέσμευσης, σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσει και ως πρωθυπουργός να βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία, πραγματοποιώντας σε τακτική βάση επισκέψεις σε περιφέρειες της χώρας, όπου θα επιδιώκει να συνομιλεί με τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προγραμματίζεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κύπρο, στην οποία θα μεταβεί τη Δευτέρα, πραγματοποιώντας εκεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός.
Από την έντυπη έκδοση