Σήμερα το απόγευμα καταφθάνουν στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής της ομάδας του μηχανισμού για την Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαριόλι, οι επικεφαλής των ομάδων της Ε.Ε. κ. Ντέκλαν Κοστέλο και ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, καθώς και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group) Κ. Χανς Φαϊλμπρίφ. Ολοι τους θα συμμετάσχουν σε συνέδριο του Economist και θα επιδιώξουν να έχουν επαφές με Ελληνες αξιωματούχους. Ο κ. Ρέγκλινγκ έρχεται με την πρόθεση να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οπως είναι φυσικό, κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι να αποδείξει ότι το 2019 θα κλείσει χωρίς αποκλίσεις από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να πείσει ότι υπάρχει -ή τουλάχιστον θα προκύψει- δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μπορέσει να «περάσει» το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας κυβέρνησης σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής.
Σύσκεψη
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο, εκτός από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τέθηκε και το δημοσιονομικό της διετίας 2019-2020.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και οι υφυπουργοί του κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Γιώργος Ζαββός συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό μια διαπραγματευτική στρατηγική τριών σημείων απέναντι στους δανειστές:
* Τη δέσμευση για ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου μέχρι και το τέλος του 2019. Η ενίσχυση των τραπεζών ώστε να μειώσουν ταχύτερα τα κόκκινα δάνεια, η δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, οι αλλαγές στο Δημόσιο και η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων που καθυστερούσαν (με πρώτη το Ελληνικό) θα είναι βασικές προτεραιότητες τους επόμενους μήνες.
* Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό στόχο του 2019, θα υπάρχουν κάποιες περιορισμένες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών ώστε να πειστούν και οι θεσμοί ότι δεν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.
* Σε ό,τι αφορά το 2020, το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για επιχειρήσεις και ιδιώτες, η επιτάχυνση διαδικασιών και το «ξεπάγωμα» επενδύσεων που λιμνάζουν θα αυξήσουν σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης και θα επιτευχθεί, έστω και οριακά, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ και τον επόμενο χρόνο.
Στήριξη από Στουρνάρα
Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης επέμεινε στην απόκλιση της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1,4 δισ. ευρώ) που βλέπει η ΤτΕ μετά τα μέτρα του Μαΐου, αλλά τόνισε στον πρωθυπουργό ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αναστρέψιμο.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αφήνει, επίσης, ανοιχτό να υπάρξει θετική λύση και στο θέμα της μείωσης των δημοσιονομικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5%. Βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, που θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των εταίρων της Ελλάδας και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική πιστοληπτική βαθμίδα, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.
Από την έντυπη έκδοση