Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του σειρά επαφών και συναντήσεων για τα επόμενα σταθερά και τολμηρά βήματα που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου.
Στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά -η οποία αναβλήθηκε την Πέμπτη λόγω της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική-, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας τετ-α-τετ και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους βρέθηκαν στο επίκεντρο στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συζητήθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, με έμφαση στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, και αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή πριν από τις 10 Αυγούστου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, καθώς και τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη εβδομάδα.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει εντός του Ιουλίου με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σημειώνουν, ακόμη, ότι το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, όπου θα υπάρχει η πρώτη άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου στις 30 του μηνός, ενώ εξαιρετικά «φορτωμένος» μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος, όπου, εκτός από τις συνεδριάσεις EuroWorking Group και Eurogroup, η ατζέντα περιλαμβάνει και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με την πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού.
Αρχές του μηνός θα γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι θα έρθουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς της χώρας στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Την επομένη θα ακολουθήσει η παραδοσιακή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά στο Κοινοβούλιο η Συνταγματική Αναθεώρηση με συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία απαιτείται ο αριθμός των 180 βουλευτών, σενάριο που είναι ανοιχτό, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζεται με διάθεση συναίνεσης.
Μέχρι τότε, η νέα κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει τις αλλαγές στην ΕΡΤ, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο είχε δηλώσει: «Την ΕΡΤ όπως είναι σήμερα να την ξεχάσουμε. Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Το τέλος υπέρ της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό και θα προσαρμοστεί σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Αυτό που γίνεται σήμερα στην ΕΡΤ είναι θλιβερό και απαράδεκτο».
Από την έντυπη έκδοση